Tyskland ligger i front med tårnhøje ambitioner for bæredygtig byudvikling – og de vil have danske arkitekter. En af de tegnestuer, der for alvor er slået igennem på det tyske marked, er Adept, som netop er blevet tildelt rådgivningen or udviklingen af et eksisterende byområde svarende til 3 gange Nordhavns størrelse.

Med flere store udviklings- og byggeprojekter i Tyskland satser Adept i høj grad på det tyske marked og understreger succesen med endnu en stor opgave syd for grænsen. Udviklingen af det enorme byområde Neuperlach i udkanten af München er et af de største igangværende byfornyelsesprojekter i Tyskland og berører alle udviklingsskalaer, fra den strategiske udvikling af bydelen til en samlet indsatsplan for renoveringen af områdets bebyggelse og facilitering af den omfattende beboerinvolvering.

Projektet omfatter blandt andet forundersøgelsen til den konkrete udvikling af et 5 millioner fokusområde, og udviklingsplanen for samlet 11 millioner kvm.

- Vi oplever, at ambitionerne, særligt på det urbane område, er enorm høje i Tyskland, lyder det fra partner Martin Krogh, Adept, i en pressemeddelelse.

Planloven og lokalplaner - de nye ændringer. Kurset afholdes d. 30. september 2020.

- Tyskerne vil virkelig rykke udviklingen med fremtidssikringen af deres byer, og det i en skala, som vi ikke helt finder i Danmark. Til gengæld kan vi som danske rådgivere give dem en langt mere hands-on tilgang til udviklingen, end de er vant til - og det passer virkeligt godt til projekternes kompleksitet, uddyber han.

Neuperlach er typisk for efterkrigstidens tyske byområder planlagt i 60’erne og 70’erne, og er det største samlede byområde af denne type i hele Tyskland. Området var oprindeligt planlagt med op til 80.000 boliger og tilhørende kulturelle og sociale funktioner, men blev aldrig færdiggjort i sin helhed. Byområdet har ifølge Adept store udviklingspotentialer, ikke mindst i form af friarealer, som er en massiv mangelvare i München, der har nogle af de højeste grundpriser i landet.

- Det helt unikke ved projektet er ikke kun størrelsen, der efter danske forhold er enorm. Det er også rammerne omkring projektet, som betyder, at den proces vi nu skal i gang med er så utroligt omfattende, fordi den skal skabe bred forankring, også hos den enkelte beboer. Derfor omfatter udviklingen også aspekter fra den helt store skala i regionale sammenhænge til facilitering af beboerprocessen, der starter i februar, og overvejelser om fremtidens energiforsyning i området, siger Martin Krogh.


Relaterede konferencer

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Boligudvikling i Jylland

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Fremtidens betonbyggeri

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Boligudvikling i København frem til 2030

Ungdomsboliger på et modent marked