Frederikssund er rykket op på en 1. plads på listen i Dansk Byggeris undersøgelse af de danske kommuners erhvervsvenlighed 2018. Det er første gang, at en kommune øst for Storebælt ligger helt i top.

Der er ifølge Dansk Byggeri meget store forskelle på de erhvervsvilkår, som de nordsjællandske kommuner byder de lokale virksomheder. Fredensborg Kommune ligger næst sidst på en 97. plads, og Halsnæs er den kommune, der er går mest tilbage, hele 45 pladser. 

- Frederikssund skal have et stort tillykke fra Dansk Byggeri. Placeringen er velfortjent, ikke mindst fordi Frederikssund over de seneste år har kandideret til en topplacering, fordi kommunen på alle områder fører en erhvervsvenlig politik, siger formand for Dansk Byggeri Nordsjælland Jørgen Simonsen.

Partnerskabsaftale
Frederikssund har blandt andet en partnerskabsaftale med Dansk Byggeri Nordsjælland, som sikrer et godt samarbejde mellem kommunen og virksomhederne om at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse.

NB! Horsens investerer 12 milliarder i byudvikling. Konferencen afholdes d. 3. oktober 2018.

Der er ikke gebyr på behandling af byggesager, og som den ene af 2 nordsjællandske kommuner opkræver Frederikssund heller ikke længere dækningsafgift, der er en speciel skat på virksomhedernes bygninger. Frederikssund udliciterer nu flere opgaver på det tekniske område end tidligere. Genbrugspladserne har lange åbningstider, og administrationsgebyret er sat ned.

Gribskov Kommune er hoppet 13 pladser frem og ligger nu som nummer 19. Helsingør har også taget et gevaldigt hop fremad med 36 pladser til nummer 49. Men for de fleste går det den forkerte vej. 6 kommuner ud af 11 er rykket ned ad på ranglisten.

God til at sende opgaver i konkurrence
Selv om Hillerød Kommune er gået 21 pladser tilbage og ligger nummer 41, så er kommunen faktisk bedst af alle landets kommuner til at sende opgaver på det tekniske område i konkurrence. Også Gribskov Kommune gør det godt på dette område. Når de 2 kommuner ikke ligger bedre på listen, så skyldes det, at de på andre områder gør det mindre godt.

NB! Jylland: Udstykning og ejendomsdannelse. Kurset afholdes d. 21. august 2018.

- Hvis man som kommune gerne vil yde en god service over for erhvervslivet og tiltrække og fastholde virksomheder, er det ikke nok at gøre det godt på ét område. Der er bestemt plads til forbedringer for en række kommuner i Nordsjælland, og Dansk Byggeri Nordsjælland stiller sig gerne til rådighed for en konstruktiv dialog og et tæt samarbejde. Kommuner og virksomheder har en fælles interesse i, at det går godt for de lokale virksomheder, siger Jørgen Simonsen.

Danmarks næstmest erhvervsvenlige kommune er Holstebro, mens Aalborg i den anden ende er rykket fra en plads som nummer 77 til en plads som nummer 82 ud af de 98 kommuner.

NB! Jylland: Moms og skat for byg og ejendom - nye regler og afgørelser. Kurset afholdes d. 29. august 2018.

- Det er trist at se, at en så stor og vigtig kommune som Aalborg er så lidt erhvervsvenlig. Det er ikke i orden at rode rundt i bunden, når andre storbykommuner som Odense og Aarhus er i stand til at gøre det meget bedre, og begge ligger i den bedste tredjedel som nummer 36 og 42. Jeg ser frem til at mødes med kommunen til en snak om, hvordan vi kan hjælpe hinanden med at forbedre vilkårene for virksomhederne, siger Henrik Holm, der er formand for Dansk Byggeri Nordjylland.

Københavns erhvervsklima er ifølge Dansk Byggeri heller ikke noget at råbe hurra for. Med en placering som nummer 86 ud af landets 98 kommuner, ligger København stadig i bunden. I øvrigt sammen med halvdelen af de øvrige hovedstadskommuner.

NB! Nordhavn: Det store projekter 2018-2035. Konferencen afholdes d. 4. september 2018.

- Det er beskæmmende at se, hvordan København og omegnskommunerne er placereret i år. Der er ingen grund til, at halvdelen af kommunerne står i kø i bunden af ranglisten. Resultatet burde give stof til eftertanke. Og Dansk Byggeri Hovedstaden står klar til at øge dialogen og samarbejdet om, hvordan vilkårene for de lokale virksomheder kan blive bedre, siger formand for Dansk Byggeri Hovedstaden Mads Raaschou.

Helt i bunden af listen ligger Tårnby Kommune, mens Fredensborg og Rødovre Kommuner ligger henholdsvis nummer 97 og 96. Se hele analysen her.


Relaterede konferencer

Ungdomsboliger på et modent marked

Boligudvikling i Jylland

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

Køge: det store byggeboom frem til 2032

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Fremtidens betonbyggeri

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.