Lighthouse i Aarhus Ø bliver med sine 142 meter Danmarks højeste boligbyggeri. De første 43 etager er støbt, og man er nu nået til toppen, hvor kronen på værket er i fuld gang med at blive opført i form af en restaurant og en offentlig tilgængelig tagterrasse.

Lighthouse, der er Danmarks højeste boligbyggeri med sine 142 meter og 381 boliger, mangler kun at få sat kronen på værket før byggeriets totalentreprenør Aarsleff kan aflevere projektet. Kronen på værket er restaurant samt en offentlig tilgængelig tagterrasse.

Da det ikke ville være rentabelt at opsætte stillads fra jorden og op til 45. etage, måtte totalentreprenøren Aarsleff i samarbejde med stillads- og forskallingsleverandøren Peri Danmark tænke ud af boksen og finde en kreativ specialløsning.

- Med Peris selvklatrende forskallingssystem kunne vi støbe en etage på under en uge, men vi har hele tiden vidst og kalkuleret med, at der på de øverste etager skulle andre midler i brug. De store panoramavinduespartier på 44. sal samt restauranten og etableringen af tagterrassen krævede, at der måtte tænkes i en innovativ specialløsning, fortæller Jesper Scharff Lanng, som er entrepriseleder hos Aarsleff.

Resultatet blev skabt på baggrund af en større teknisk beregning, da der var mange forhold, der skulle tages hensyn til; alt fra vind og vejr til sikkerheden for arbejderne på stilladset samt risikoen for nedfald af udstyr og materiel.

Aarhus: De store projekter. Konferencen afholdes den 11. januar 2023.

- Det at få etableret et stillads indvendigt, der rækker udenfor, er ikke unikt i sig selv, men når man opstiller 50 tons stillads i 4 etagers højde ud fra 43. sal, så kan man absolut tale om noget ekstraordinært. En ting i sig selv er mængden af stillads og de geometriske kompleksiteter, men der skal ligeledes tages højde for, at man ikke beskadiger bygningen, facaden, den potentielle vindlast etc., fortæller Jesper Scharff Lanng.

- Efter dialoger frem og tilbage med Aarsleff omkring mulighederne for opstilling af stilladset, måtte vi tænke meget ud af boksen. Løsningen var at sætte stålbjælker op på tværs af 43. etage, der faktisk bærer hele stilladset. På samme etage har vi etableret en platform, der rager ud fra facaden og 12 meter op - uden at det rører bygningen eller beskadiger facaden, fortæller Peri Danmarks salgsingeniør René Østergård.

Det krævede mere end 400 timers arbejde og udregninger fra Peri Danmarks ingeniører, at få sammensat den endelige specialløsning, som de mener, er Danmarks størst konstruerede stillads i sådan en højde.

Sikkerheden er naturligvis et stort fokuspunkt for at sikre både håndværkerne og mennesker på gaden cirka 140 meter under stilladset. Derfor har man eksempelvis opsat et finmasket net.


Relaterede konferencer

Den nye Planlov KURSUS

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder

Fremtidens betonbyggeri

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Boligudvikling i Jylland