En gennemsnitlig dansk lejlighed er nu udbudt til 31.943 kr. per kvm, hvilket er en stigning på 10 procent fra sidste år. De høje priser får nu boligkøberne til at falde fra, lyder vurderingen fra en boligøkonom.

Det er blandt andet de lave renter og tilflytningen til storbyerne, der har presset priserne op, så en gennemsnitlig dansk lejlighed nu er udbudt til 31.943 kr. per kvm. Det forklarer chefanalytiker og boligøkonom i Nykredit, Mira Lie Nielsen.

- Stigende efterspørgsel, stor indkomstfremgang koblet med et forholdsvis lavt udbud af ejerlejligheder giver høje prisstigninger, som dog ventes at blive mere afmålte i år og næste år, siger hun.

- Ejerlejlighedspriserne er simpelthen kommet op i et leje, hvor færre vil og kan være med. De historisk høje priser på ejerlejligheder vil gøre, at boligkøberne nu falder fra - enten fordi budgettet ikke kan holde til prisniveauet, eller fordi frygten for prisfald afholder nogle for at slå til, siger hun.

Tendensen er allerede begyndt at slå igennem. Nye tal fra ejendomsmæglerbranchens portal boligsiden viser, at særligt på lejlighedsmarkedet er der en opbremsning i de gode tider for sælgerne. Der bliver nemlig solgt markant færre lejligheder end sidste år.

Sjælland versus Jylland
Der er ingen tvivl om, at det er hovedstadsområdet, der er den dyreste landsdel for de lejlighedskøbende.

NB! Jylland: Due dilligence - Risikovurdering ved køb og salg af ejendom. Kurset afholdes d. 19. september 2018.

Og ser man på postdistrikter er det da også den nybyggede bydel Nordhavn, København K, Hellerup og brokvartererne, der koster mest - og man skal runde den magiske grænse på 40.000 kr. for at finde det første jyske postnummer. Aarhus C.

Her er lejlighederne ifølge Boliga udbudt til 37.272 kr. - mens eksempelvis den nye københavnske bydel Nordhavn har en gennemsnitlig udbudspris på 56.163 kr. Og det nybyggede er en del af forklaringen på, hvorfor hovedstaden er prismæssigt er stukket fra Aarhus.

I København er der nemlig en mangel på små boliger, forklarer Mira Lie Nielsen.

- Aarhus står over for et lignende efterspørgselspres fra en voksende befolkning, men her har boligbyggeriet tilsyneladende kunnet matche boligbehovet, og der bygges samtidig både store og små boliger.

Derfor vokser de aarhusianske priser ikke med samme hastighed som de københavnske.

- Samtidig ser vi, at prisudviklingen på små, mellem og store ejerlejligheder følges noget pænere ad i Aarhus, end de gør i København. Vi skal ikke mere end fem år tilbage, før priserne på en ejerlejlighed i København og Aarhus lå meget tæt på hinanden.

Her kan du se, hvor meget lejlighederne var udbudt til - og hvor meget de var steget i pris.

Her er de gennemsnitlige kvm-priser per 1. april:
Hovedstaden: 40.249 kr.
Midtjylland: 25.993 kr.
Nordjylland: 21.796 kr.
Sjælland: 20.382 kr.
Syddanmark: 19.424 kr.


Relaterede konferencer

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Den nye Planlov KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter