De store prisstigninger under coronapandemien har ikke ændret nævneværdigt på, hvor tunge boligudgifterne opleves af flertallet af danskere. Men hver 10. synes stadig, at boligudgifterne er en tung byrde. Flere billige boliger til førstegangskøberne i og omkring de store byer vil kunne lette byrden, vurderer Nybolig.

Selvom boligpriserne er i gennemsnit er steget 15 procent under corona, opleves boligudgifterne generelt ikke højere end før marts 2020, hvor Danmark lukkede ned. Det viser en undersøgelse fra Danmarks Statistik, hvor et repræsentativt udsnit husstande er blevet spurgt til i, hvor høj grad boligudgiften er en byrde.

- Af den samlede mængde boligudgifter udgør terminerne, altså betalingen af lånet, jo langt fra altid den største post. Lægger man skatter, forsikringer, vedligeholdelse og forbrug oveni, og ser man på det stadigt lave renteniveau og det faktum, at danskerne ikke har kunnet bruge penge på rejser i snart halvandet år, er det faktisk ikke overraskende, at de stigende priser ikke har øget belastningen, siger Nyboligs administrerende direktør Peter J. Mattsen.

Der er dog fra 2019 til 2020 en mindre stigning af folk, som oplever boligudgifterne som en tung byrde, samtidig med at lidt færre ikke anser boligudgifterne som et problem.

High-end boliger. Konferencen afholdes den 1. marts 2022.

- Det skal vi selvfølgelig være opmærksomme på, men vi skal også huske på, at det nuværende boligmarkedet er svært at indtage som førstegangskøber, især hvis man ønsker at bo i enten København eller Aarhus, som har haft de største prisstigninger. Der stilles større krav til robusthed og indkomst end tidligere, og lejemarkedet er også blevet meget konkurrencepræget, siger Peter J. Mattsen.

Han mener derfor, at der skal mere fokus på, hvordan man sikrer et større boligudbud til netop førstegangskøberne.

- Det er en vanskelig opgave, for ellers var den jo blevet løst allerede, men vi tror ikke, man kommer uden om betydelige investeringer i byggeri i og omkring de store byer, som henvender sig til de unge og nyetablerede, som ikke har økonomisk råderum til de eksisterende boliger på markedet, siger Peter J Mattsen.


Relaterede konferencer

Ny udbudslov KURSUS

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Fremtidens betonbyggeri

Boligudvikling i Jylland

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Den nye Planlov KURSUS

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Logistik og industri - fart på nye muligheder