For mere end hver 3. af alle boligkøbere over 60 år gælder det, at de er så velpolstrede, at de behøver slet ikke at låne ved køb af ny bolig.

Det ser ud til, at mange ældre boligkøbere er bevidste om, at deres alder kan være et problem, når der skal lånes til køb af en ny bolig. I hvert fald angiver 37 procent af boligkøberne over 60 år, at de slet ikke har behov for at låne i forbindelse med boligkøbet, mens yderligere 52 procent har sparet op til mere end udbetalingen. Kun 11 procent af køberne over 60 år har alene til udbetalingen eller har slet ikke sparet noget op. Det viser en ny undersøgelse blandt 2.000 boligkøbere hos EDC.

- Stramningen i bankernes kreditpolitik fører til, at de færreste med få år tilbage på arbejdsmarkedet kan opnå fuld belåning, når de ønsker at købe ny bolig, siger EDC’s kommunikationschef Jan Nordmann.

- Det er derfor mere nødvendigt for de ældre boligkøbere at spare op i forhold til tidligere, hvor det var tilstrækkeligt at have sikkerhed for lånet i den købte ejendoms værdi, siger han.

De ældre boligkøbere har oftest foretaget opsparingen i form af friværdi i deres nuværende ejerbolig. Når denne bolig sælges, frigøres opsparingen til køb af ny bolig.

Nemmere hvis man har en god pensionsordning
Tommelfingerreglen for lån til ældre er, at man kan opnå et lån dobbelt så stort som sin årlige bruttoindkomst. Har man eksempelvis i husstanden en samlet årlig indkomst på 600.000 kr., vil man forventeligt kunne låne 1,2 millioner kr. under forudsætning af, at man ikke har anden gæld. Er man tæt på pensionering, beregnes den såkaldte gældsætningsfaktor i forhold til indkomsten, efter man er gået på pension.

SENIOR-boliger og seniorkollektiver - ideer, udvikling og byggeri. Konferencen afholdes d. 28. april 2020.

De 37 procent af boligkøberne i undersøgelsen der angiver, at de slet ikke har behov for at låne, vil naturligvis kunne købe en ny bolig kontant.

– Det vil dog ofte være en god idé, alligevel at tage noget lån i boligen, eksempelvis at belåne den op til 40 procent, siger Jan Nordmann.

– På den måde kan man beholde noget af sin opsparede friværdi og opnå en bedre likviditet i forhold til hvis hele opsparingen var bundet i den nye bolig, siger han.

For de 52 procent af de ældre boligkøbere, der har sparet op til mere end udbetalingen, er det som hovedregel vigtigt, at fokusere på indkomsten efter pension og så gå efter en bolig, der kan rummes inden for de opsparede midler plus to gange den årlige bruttoindkomst.

- Det gode råd er, at man skal forberede sig i god tid, og gøre sig overvejelser om hvor og hvordan man vil bo, når man ikke længere hører til de yngste. Den bedste forberedelse er naturligvis en god opsparing, men der kan også være sund fornuft i at planlægge sin boligøkonomi, mens man stadig har alle muligheder åbne. Desuden råder vi altid til, at man er realistisk omkring sine fremtidige behov og muligheder, siger Jan Nordmann.


Relaterede konferencer

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Ungdomsboliger på et modent marked

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Fremtidens betonbyggeri

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse