Gennem projektet Letters to the Parliament har arkitektstuderende og medlemmer af den danske arkitektbranche skrevet breve til folkevalgte politikere for at indlede en dialog om løsninger på fremtidens samfundsudfordringer. Brevene blev fredag den 18. august 2017 overrakt til Folketingets formand, Pia Kjærsgaard.

Siden foråret 2017 har arkitektstuderende og medlemmer af den danske arkitektbranche skrevet breve til beslutningstagerne på Christiansborg for at gøre opmærksom på udfordringer, som vores samfund står overfor, og på, hvordan arkitektur kan hjælpe med at løse dem.

Bag projektet står Arkitektskolen Aarhus, The Architecture Project (TAP) og Storefront for Art and Architecture, New York. Intentionen med Letters to the Parliament er at give arkitekterne en stemme i samfundsdebatten og etablere en direkte dialog til landets folkevalgte politikere.

- Arkitekter arbejder med fysiske forandringer og har derfor en lang tradition for at involvere sig i samfundets udfordringer. Danske arkitekter har ofte gode og kloge løsninger på mange af de udfordringer, som samfundet står overfor, og derfor henvender vi os til politikerne, fortæller rektor Torben Nielsen, Arkitektskolen Aarhus.

Jørgen Bach, bestyrelsesformand i TAP og seniorpartner i Arkitema Architects, er blandt brevskriverne. Han sætter stor pris på initiativet og ambitionen om, at arkitektvirksomheder kan komme endnu tættere på politikerne.

- Jeg synes, det er vigtigt, at arkitekter har en god dialog med landets beslutningstagere. Først og fremmest beskæftiger arkitekter sig en hel del med de udfordringer, som vores samfund står over for. Men vi oplever også de begrænsninger, der nogle gange er i forhold til at løse udfordringerne. Derfor er jeg glad for, at TAP er involveret i et initiativ, som er med til at skabe en inspirerende og udviklende dialog med politikerne, siger Jørgen Bach. 

NB! Jylland: Omdannelse af erhverv til bolig. Konferencen afholdes d. 30. august 2017.

De første breve blev skrevet af studerende fra Aarhus Arkitektskole tilbage i april, hvor de blev introduceret til konceptet af Eva Franch i Gilbert fra Storefront for Art and Architecture, der tidligere har stået bag lignende projekter i blandt andet New York, Mexico, Athen og Madrid.

Siden er pennen og papiret blevet sendt videre til centrale aktører i den danske arkitektbranche, og nu er der skrevet breve til 52 ministre og folkevalgte signeret af 120 forskellige studerende og arkitekter.

- Brevene er blevet afleveret til politikerne og til Folketinget. Det næste, der vil ske, er, at vi mandag d. 11. september i forbindelse med åbningen af RISING Architecture Week 2017 afholder en paneldebat i Aarhus, hvor politikere, brevskrivere og andre relevante aktører inden for dansk arkitektur, byggeri og byudvikling vil diskutere indholdet i brevene og arkitekturens rolle i samfundet, fortæller Anne Mette Boye, studielektor på Arkitektskolen Aarhus og projektleder på Letters to the Parliament.

Paneldebatten bliver åbning på arkitekturfestivalen RISING Architecture Week 2017, der foregår fra den 11.-15. september som led i Aarhus Kulturby 2017. Og debatten afholdes i tilknytning til udstillingen Architecture Moves, som Arkitektskolen Aarhus præsenterer i Vennelystparken.


Relaterede konferencer

Ny udbudslov KURSUS

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Fremtidens betonbyggeri

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032