Gehl Architects, ONV Arkitekter og PensionDanmark vil bruge trappeopgange som fællesrum.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at knap 400.000 danskere nu bor i flerfamiliehuse eller bofællesskaber, hvilket svarer til en stigning på 31 procent på 10 år.

Derfor skal vi designe flere boliger, som øger det sociale samvær i hverdagen, lyder det fra Gehl Architects, ONV Arkitekter og PensionDanmark, som derfor har udviklet et nyt koncept, der udnytter de arealer, vi ikke normalt forbinder med fællesskab – nemlig vores entréer og trappeopgange. De kalder konceptet for ”Trappens Rum”.

- Vi har foretaget en række studier, som viser, at det uformelle, sociale møde i hverdagen ofte sker omkring ankomsten til boligen og på arealerne lige omkring entréen. Det er arealer, som ofte har været nedprioriteret i byggeriet, men som rummer et stort potentiale for at styrke de uformelle fællesskaber blandt beboere i for eksempel en opgang, siger partner og medstifter af Gehl Architects, Helle Søholt.

Opgradering og optimering af ejendomme. Konferencen afholdes den 4. oktober 2022.

Gruppen arbejder under Boliglaboratoriet, som er etableret af Statens Kunstfond og Realdania, og som via en række eksperimenter skal vise vejen for fremtidens boligformer.

Boliglaboratorium løber fra 2019-2025 og arbejder med i alt 7 udvalgte projekter med en støttepulje på 5 millioner kr. fra Realdania.

Trappens Rum præsenterer 4 konkrete løsninger, som alle skal realiseres i den virkelige verden. Et af dem skal opføres i Coop Byen, et nyt byudviklingsområde i Albertslund med Coop og PensionDanmark som bygherrer. Her afprøves fremtidens trapperum som et indre opgangs- og fællesrum med adgang til 3-4 boliger på hver etage i et samlet bofællesskab på i alt 13 lejligheder. Udformningen af trapperummet skal skabe den rette balance mellem privatliv og fællesskab. Man udvider arealets størrelse, så der er plads til ophold og samvær uden for lejlighederne på hver etage, og man arbejder med delvise overdækninger, som tillader lys og luft ned gennem opgangen.

- Design for fællesskaber i boligbyggeriet har haft en tendens til at fokusere på funktioner og specifikke aktiviteter. Vi foreslår i stedet at have større fokus på spontaniteten i det uformelle, sociale møde. Det er her, vi mødes på vej ind og ud af vores boliger, og hvor vi samtidig tilbyder mulighed for ophold til længere samtaler, leg eller fordybelse, siger indehaver af ONV Arkitekter, Søren Rasmussen.

Sådan udvikles fredede boliger og erhverv. Kurset afholdes den 29. september 2022.

En andet af forslagene skal realiseres i Fælledby på Amager, hvor der skal bygges 22 lejligheder med forventet indflytning i 2025. De opføres som bofællesskab med ankomster inspireret af den klassiske svalegang – men i stedet udvidet til en stor, fælles altan på hver etage, som deles af 3 lejligheder. Opgangstrappen fører op gennem altaner, der fungerer som ”forhave” til boligerne med mulighed for samvær og for at trække sig tilbage på sin egen del af altanen. De to resterende forslag er ligeledes tænkt til Fælledbyen. ”Glade hjørner” er små fællesrum ved adgangstrappen til boliger i 6 etager og ved den fælles vandplads log torvehuset, sker adgangen til din bolig gennem det store fællesrum.

En del af Boliglaboratoriets formål er, at viden og resultater fra eksperimenterne skal inspirere andre arkitekter og byudviklere.

- Det er vigtigt for os at vise branchen den merværdi, som konceptet skaber. Vi ønsker at kommunikere vores forslag til både byggeriets aktører og fremtidens beboere, men også at inspirere andre til at videreudvikle og bruge idéerne. Det øger sandsynligheden for, at flere af denne type boliger bliver opført, og det har vi brug for, siger byudvikler Martin Thue Jacobsen fra PensionDanmark.

 


Relaterede konferencer

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Boligudvikling i Jylland

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Fremtidens betonbyggeri

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Stormflodssikring af by- og landområder

Plejeboliger for 25 milliarder kr.