Selv om detailhandlen klarer sig bedre end frygtet, så er der sket en kraftig vækst i antallet af mindre butikslokaler, som står tomme, viser nye tal fra Ejendomstorvet.dk. Særligt små spisesteder har haft det hårdt.

Overordnet set klarer butikker og spisesteder sig bedre i en tid med tårnhøj inflation og rekordlav forbrugertillid end frygtet af mange, men for de mindste lejemål er der sket en kraftig vækst i antallet af ”til leje”-skilte det seneste år. Det fremgår af det kvartårlige Ejendomstorvet Markedsindeks over udbudte erhvervslokaler, udgivet fælles af erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk, af Dansk Ejendomsmæglerforening og af EjendomDanmark, som repræsenterer udlejere og administratorer af ejendomme.

- Trods udhulingen af forbrugernes købekraft via stigende priser og renter har detailsektoren klaret sig overraskende godt. Den overordnede stabile udvikling dækker dog over, at flere mindre butikslokaler er kommet i udbud det seneste år, siger Ole Hækkerup, administrerende direktør for Dansk Ejendomsmæglerforening.

Sydhavn: De store projekter. Konferencen afholdes den 8. marts 2023.

- Gennem halvandet år har det samlede udbud af kvadratmeter ligget nogenlunde stabilt på 2,6-2,8 procent af det totale butiksareal i hele landet. Men antallet af små, udbudte lokaler er steget kraftigt: I løbet af 2022 voksede antallet af udbudte lokaler på 200-399 kvm fra 280 til 350 eller 25 procent. For de mindste lokaler under 200 kvm var stigningen næsten 45 procent – fra cirka 480 udbudte lokaler til lige knap 700, siger Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk.

På landsplan er lige godt 9.000 erhvervslejemål og ejendomme udbudt via Ejendomstorvet.dk i øjeblikket, heraf 1.620 lokaler til butikker, spisesteder, cafeer og takeaway, fordelt over hele Danmark.

Ejendomsmarkedet i inflationstiden: aktuelle udfordringer for ejendomsmarkedet. Konferencen afholdes den 2. marts 2023.

- De små spisesteder har det hårdt med stigende energipriser og med afdrag på coronalån til fx moms om hjørnet. Mange dagligvarebutikker har stadig pænt salg, men den høje inflation får danskerne til at skære ned på for eksempel større anskaffelser og takeaway. Udlejninger tager længere tid end normalt, og særligt for de mindre lokaler kan vi mærke et fald i nye iværksættere. Der er simpelthen færre, som lige nu tør realisere drømmen om at åbne egen butik eller café med blandt andet høj inflation og mørke skyer over både dansk og international økonomi, siger Joseph Alberti, analysechef i EDC Erhverv Poul Erik Bech.

Danmark har i alt 20,1 millioner kvm butiksareal, og ved indgangen til 1. kvartal 2023 var 551.000 kvm udbudt til leje eller salg svarende til 2,7 procent.


Relaterede konferencer

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Den nye Planlov KURSUS

Boligudvikling i Jylland

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Ungdomsboliger på et modent marked

Boligudvikling i København frem til 2030

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter