Selvom boligudbuddet er steget 23 procent det seneste år, ligger det lige nu på samme niveau, som da Danmark lukkede ned i 2020.

Siden oktober 2021 er udbuddet af parcelhuse, ejerlejligheder og fritidshuse steget fra 34.181 til 42.060 i oktober 2022. En stigning på 23 procent, viser tal fra Finans Danmark, som ejendomsmæglerkæden Estate har analyseret.

Det stigende udbud viser ifølge mæglerkæden, at stemningen på boligmarkedet er vendt, men vi skal kun 2 år tilbage, i begyndelsen af Corona, for at finde et lignende antal boliger til salg.

- I starten af 2020 var udbuddet stort set det samme som det, vi ser lige nu, og den gang blev boligmarkedet ikke talt ned under gulvbrædderne. Det skete til gengæld kort tid efter, da Danmark lukkede ned, men som bekendt skete det modsatte, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.

Ejendomsmarkedet i inflationstiden: aktuelle udfordringer for ejendomsmarkedet. Konferencen afholdes den 2. marts 2023.

Ifølge ham er den aktuelle inflation og det høje renteniveau et helt anderledes scenarie end det aktuelle, hvor der eksempelvis er varslet massive rentestigninger i det nye år.

- Det, vi oplever lige nu, er helt klassiske økonomiske faktorer, som man med relativ stor præcision kan forudsige i forhold til en total nedlukning af et samfund, som vi ikke har haft erfaring med i nyere tid. Ikke desto mindre viser de nyeste udbudstal, at for eksempel udbuddet af sommerhuse stort set ikke er påvirket af inflationen og energipriserne, og den udvikling antyder, at ikke alt lader sig forudsige, siger Thomas Hovgaard.

Han forventer ikke, at de bebudede stigninger på variable lån vil få den helt store betydning for boligmarkedet i 2023.

Befolkningsudvikling og ejendomsmarkedet. Konferencen afholdes den 28. marts 2023.

- Nuværende boligejere er allerede tryktestet, inden de valgte variable lån, og nye købere skal være i stand til at betale fast rente med afdrag for at blive godkendt til et realkreditlån. Derfor forventer vi ikke, at nogle af de største stigninger, vi har set på flexlån, vil ændre voldsomt på boligmarkedets dynamik, siger Thomas Hovgaard.

- Som vi så det under Corona, handler vi i høj grad bolig efter vores behov og ikke efter aktuelle konjunkturer. Priserne kommer sandsynligvis til at falde i en periode, men flertallet af eksperter forventer også, at de kommer til at stige igen. Der vil være købere, der holder hestene lidt lige nu, men der vil stadig blive handlet et pænt antal boliger, bare ikke i samme omfang som i 2021.


Relaterede konferencer

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Køge: det store byggeboom frem til 2032

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Ungdomsboliger på et modent marked

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Den nye Planlov KURSUS

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Fremtidens betonbyggeri

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter