Boligselskabet AKB, Albertslund har planen for sit nye seniorbofællesskab med 50 boliger i Albertslund klar. Desuden blev 3 andre projeker med samlet 132 seniorboliger for nylig behandlet i byrådet.

I sommeren 2017 præsenterede AKB, Albertslund på et borgermøde planen for et nyt seniorbofællesskab. Nu har boligselskabet fået udviklet projektet yderligere, og det skal gøre op med en tendens, hvor flere kvinder end mænd vælger et seniorliv i bofællesskab. I udviklingen af det nye seniorbofællesskab, der er udviklet i et partnerskab mellem Albertslund Kommune, KAB, Boligselskabet AKB, Albertslund og Realdania, arbejdes der målrettet med at skabe rammer, som også tiltrækker mænd.

Ovalen, der er tegnet af Vandkunsten, består af 50 boliger og er beliggende i Roholmparken i Albertslund.  Et værdiprogram, som giver bud på, hvad hverdagens fællesskaber kan samle sig om, er udviklet som grundlag for bofællesskabet. Værdiprogrammet tager udgangspunkt i en række interviews, som blandt andet peger på, at mange mænd har brug for konkrete aktiviteter at mødes om, at kunne trække sig fra fællesskabet og at kunne være sammen med andre på egne præmisser. Derfor skabes der rum til i fællesskab at udvikle konkrete faciliteter, som kunne være et værksted, motionsrum og billard.

I udformningen af de fysiske rammer for bofællesskabet arbejdes der ligeledes med både privatliv og 3 grader af fællesskab: ”Lidt sammen”, hvor man lige hilser på, når man henter sin post eller sidder udenfor og læser avisen. ”Tæt sammen”, hvor man mødes om en fælles interesse eller hobby. Og ”Alle sammen”, hvor alle er med til for eksempel at fejre traditioner eller mødes om at vedligeholde de fælles rammer.

- Albertslund blev til levende by fra bar mark i 1960’erne. Som dengang står vi nu midt i en kæmpe udvikling af vores by, hvor vi prioriterer nye rammer for levende fællesskaber. Ovalen passer lige ind i den udvikling, og jeg glæder mig til at se det gro og blive et seniorbofællesskab, der giver værdi til en masse mennesker og til byen, siger Steen Christiansen, borgmester i Albertslund Kommune.

NB! Seniorboliger og seniorkollektiver - idéer, udvikling og byggeri. Kurset afholdes d. 8. oktober 2019.

Projektet er en del af Realdanias initiativ "Rum og fællesskaber for ældre", som skal bekæmpe ensomhed blandt ældre. Baggrunden for initiativet er en række undersøgelser, som viser, at ensomheden stiger blandt ældre, men at livskvaliteten vokser og ældre føler sig mindre ensomme, når de bor i bofællesskab.

- I AKB, Albertslund er vi stolte af at være med til at gentænke rammerne om seniorbofællesskabet og levere flere boliger af en type, som der er stor efterspørgsel på, siger René Løfqvist, formand for Boligselskabet AKB, Albertslund.

Seniorbofællesskabet Ovalen er et af 7 projekter, som Realdania bidrager til, som skal inspirere til nye former for seniorbofællesskaber i både den private og almene boligsektor.

- Vi ved, at ensomhed er en af vores store samfundsudfordringer, og at seniorbofællesskaber kan være en del af løsningen. Med Ovalen har vi i fællesskab udviklet et eksempel på, hvordan vi etablerer seniorbofællesskaber med plads til mest mulig bæredygtighed, naboskab og mangfoldighed – og med fokus på at få mændene med. Det er ikke nemt i praksis – men vi håber, at det lykkes her, siger filantropidirektør i Realdania, Nina Kovsted Helk.

Lokalplan for Ovalen forventes at blive sendt i høring i efteråret 2019. Herefter forventes lokalplanen at blive behandlet i 2020, og hvis lokalplanen godkendes, kan seniorbofællesskabet Ovalen stå færdigt i sommeren 2022.

Flere seniorboliger på vej i Albertslund
Den 12. marts 2019 godkendte byrådet i Albertslund desuden lokalplaner for 2 projekter med seniorboliger, ligesom endnu et seniorbofællesskab blev sendt i høring.

Selskabet Propeco vil således også bygge et seniorbofællesskab med 50 boliger fordelt på 4.500 kvm i Roholmparken, mens Zeso Architects har sat stregerne til et projekt med 44 seniorboliger på en 9.700 kvm stor grund på Randager 1 i Albertslund Vest og et projekt med 38 seniorboliger fordelt på 3.100 kvm på et 9.100 kvm stort areal på Herstedvesterstræde 4-6 i Herstedvester Landsby.


Relaterede konferencer

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Stormflodssikring af by- og landområder

Den nye Planlov KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Fremtidens betonbyggeri

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS