Teknik og Miljø indgår nu partnerskabsaftale om forsøgsprojekt i Sydhavnskvarteret.

Som Byens Ejendom tidligere har skrevet, har PFA i samarbejde med Kilden & Hindby, Lendager Group og Moe udviklet et 14.300 kvm stort projekt i Aarhus, hvor blandt andet et højhus i op til 20 etager skal beklædes med genbrugsmaterialer.

Aarhus Byråd har netop bevilget 5,5 millioner kr. fra Klimafonden til Teknik og Miljø til projektet. Pengene skal bruges til at indgå en partnerskabsaftale med bygherre og udvikler. Ambitionen med partnerskabet er at bidrage til mulige løsninger på de udfordringer, som byggebranchen står over for, når der skal bygges klimavenligt.

- Jeg er meget stolt af, at vi i Aarhus har modet til den grønne omstilling. Klimafondens støttebevilling er et vigtigt skridt i den rigtige retning. Jeg er spændt på at se, hvilken viden og erfaringer vi høster af projektet til fordel for fremtidens klimavenlige byggeprojekter, udtaler rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek.

Jylland: Syn og skøn - konfliktløsning ved byggeprojekter. Kurset afholdes den 2. februar 2022.

Efter byggeprojektets gennemførelse vil partnerskabet (Aarhus Kommune og PFA) dele erfaringerne fra projektet med byggebranchen samt relevante myndigheder og lovgivere.

Ambitionen er, at TRÆ skal bygges så klimavenligt som muligt. I projektet vil der være fokus på at anvende træ fremfor beton, hvor det giver mening. Materialer skal genanvendes, og CO2-udledningen fra byggepladsen skal begrænses mest muligt.

- Med TRÆ-projektet vil vi gerne flytte hegnspælene for, hvor bæredygtigt man kan bygge. Vi skal teste helt nye metoder inden for materialevalg, klimaaftryk og social bæredygtighed i et byggeri. Derfor er vi også enormt glade for, at Aarhus Kommune har kastet sig ind i et så innovativt projekt. Det er et udtryk for ansvarlighed og fremsynethed. Byggeriet står i dag for 30 procent af Danmarks CO2-udledning, og forhåbentligt kan TRÆ give os et helt nyt perspektiv på, hvordan det kan blive mere klimavenligt, siger Mikael Fogemann, ejendomsdirektør i PFA.

Jylland: De nye brandkrav 2020, brandcertificering - planlægning og løsninger. Kurset afholdes den 3. marts 2022.

PFA er med en portefølje på 77 milliarder kr. Danmarks største ejendomsinvestor. Selskabet har i en årrække sat fokus på bæredygtighed i byggeriet og har sat som mål at nedbringe CO2-udledningen fra sine samlede investeringer med 29 procent inden 2024.

Ifølge Rune Kilden, som via selskabet Kilden & Hindby i samarbejde med Lenager Arkitekter og Moe ingeniører, er udvikler for PFA på projektet, betyder dét, at der er tale om et forsøgsprojekt blandt andet at planerne for byggeriet lægges undervejs. Det har derfor krævet politisk vilje til at gå nye veje, da byrådet ikke har kunnet vurdere projektet ud fra en visualisering af det færdige byggeri.

- Når vi eksempelvis skal bruge genbrugsmaterialer, er det ikke altid, at vi kan fremvise den færdige facade på forhånd, som man normalt kan. Det betyder, at politikerne skal være med på at arbejde på en måde, hvor de endelige udtryk på en bygning først ligger fast relativt sent i processen – simpelthen fordi, at genbrugsmaterialerne høstes undervejs og ikke bare kan bestilles som konventionelle materialer kan, siger Rune Kilden.

Sydhavnskvarteret strækker sig over et areal på knap 38.000 kvm, der i disse år omdannes. I juni 2021 vedtog byrådet i Aarhus en lokalplan for hele området. Den giver mulighed for i alt 126.150 kvm byggeri fordelt på 2 delområder med henholdsvis 91.150 kvm og 35.000 kvm byggeri. Foruden PFA er A. Enggaard investor i området, hvor der kan bygges i op til 26 etager.

JYLLAND Fredede og bevaringsværdige bygninger - nye regler, løsninger og tilskud. Konferencen afholdes den 7. april 2022.

Aarhus Kommune har, som en del af byrådets ambition om et CO2-neutralt bysamfund i 2030, en interesse i, at byggeriet i byen udvikles med bæredygtige tiltag.

- Der er ingen tvivl om, at vi alle har en interesse i at gentænke måden, vi bygger nyt og renoverer. Et projekt som TRÆ er med til, at både vi og PFA får gode erfaringer med, hvordan vi kan tænke mere klimavenligt, når vi udvikler Aarhus, siger Bente Lykke Sørensen, bystrategisk chef i Aarhus Kommune.

Ud over at være et forsøgsprojekt for en mere klimavenlig byggesektor sætter TRÆ også punktum som det sidste projekt i den nordlige etape af Sydhavnskvarteret. Projektet forventes at står klar i 2024.


Relaterede konferencer

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Ny udbudslov KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Boligudvikling i København frem til 2030

Den nye Planlov KURSUS

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Boligudvikling i Jylland