Et skitseprojekt med næsten 10 år på bagen kan blive genoplivet i fornyet form, når Banegårdskvarteret midt i Aarhus skal udvikles.

Magistraten i Aarhus behandlede den 3. maj 2021 et forslag til en helhedsplan for Banegårdskvarteret, som kommunen har udarbejdet i samarbejde med Transform, Cobe, Urban Creators, WSP og Tom Nielsen.

Planen skal udgøre den overordnede ramme for aktuelle og kommende byudviklings- og anlægsprojekter i området. Det gælder udvikling af Rutebilstationsgrunden og de tilstødende DSB Ejendomme-arealer, projekter ved banegraven, samt en eventuel fremtidig planlægning for arealerne ved Politigården.

JYLLAND: TRÆ - højhusbyggeri og større projekter - udfordringer, løsninger og økonomi. Konferencen afholdes den 2. december 2021.

- Banegårdskvarteret er byens pulserende centrum. Området er præget af ikoniske bygninger, og er et helt centralt trafikalt knudepunkt, der hver dag byder tusindvis af mennesker velkommen til Aarhus. Helhedsplanen skal være med til at sikre, at kvarteret er en tryg og blandet bydel fyldt med oplevelser og liv. Her skal være godt at bo, færdes, handle og opholde sig, udtaler Bünyamin Simsek, rådmand, Teknik og Miljø, Aarhus Kommune.

Planen rummer blandt andet mulighed for detailhandel, nye institutioner samt sport- og fritidsaktiviteter. Dertil kommer en målsætning om variation i boligstørrelser og ejerformer, samt at der skal være almene boliger. Bebyggelsernes stueetager skal rumme aktive og udadvendte funktioner.

Almene boliger: store projekter AARHUS. Konferencen afholdes den 28. oktober 2021.

I helhedsplanen lægges der blandt andet op til en arkitektkonkurrence om udformingen af banegårdspladsen.

- Pladsen er i dag flot indrammet af de eksisterende bygninger, og når vi nu sætter endnu stærkere fokus på kobling mellem byliv, ophold, transit, bløde trafikanter og kollektiv transport, så ønsker vi at lægge kimen til et stærkt fælles byrum – både for aarhusianerne og for de besøgende, udtaler Anne Mette Boye, stadsarkitekt, Aarhus Kommune.

Desuden rummer planen 2 større byudviklingsområder i form af Rutebilstationsgrunden med DSB Ejendommes tilstødende arealer samt området omkring Politigården.

I 2011 blev der udskrevet et parallelopdrag om omdannelse af den eksisterende rutebilstationsgrund og DSB Ejendommes tilstødende arealer. Det vindende skitseprojekt fra Cobe, Transform, Rambøll, Søren Jensen og ICP var Perlekæden, som nu hives frem af skuffen igen.

Det oprindelige Perlekædeprojekt var karakteriseret ved at være sammensat af mindre bygningskroppe, perler på en kæde, som kan tilpasses efter behov og brug. Perlekædeprojektet blev dog aldrig vedtaget af byrådet, men et nyt byudviklingsprojekt på arealerne vil tage udgangspunkt i skitseprojektets principper og design. Dog skal det samtidig afspejle de ændrede forudsætninger, ønsker og behov der nu gør sig gældende 10 år senere.

JYLLAND: Fredede og bevaringsværdige bygninger - nye 2021-regler, løsninger og tilskud. Konferencen afholdes den 7. april 2022.

Det forventes at planlægning af et nyt og opdateret Perlekædeprojekt opstartes i 2021/22, fremgår det af forslaget til helhedsplanen for området.

Politigrunden på hjørnet af Sønder Allé og Dynkarken husede indtil 1983 den gamle Sabroe kølefabrik, men siden da har Aarhus Politigård ligget på stedet. I Helhedsplanen lægges der op til at bevare de gamle træer, en en karakteristisk ældre hal og politigården på grunden. Der etableres så et nyt bygningsvolumen som fortsætter og afslutter politigården. Med den nye bygning etableres et gårdrumsmiljø på indersiden.

Når Aarhus Byråd har behandlet forslaget til Helhedsplan for Banegårdskvarteret og den tilhørende miljøvurdering, bliver den sendt i offentlig høring.


Relaterede konferencer

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Fremtidens betonbyggeri

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Den nye Planlov KURSUS

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Stormflodssikring af by- og landområder