Politikerne i Aarhus har blandt andet afsat 338 millioner kr. til en ny skole på Aarhus Ø samt 251 millioner kr. til en ny skole i Nye. Desuden afsættes 176 millioner kr. til plejeboliger.

Et flertal i Aarhus Byråd har netop indgået budgetforlig for perioden 2021-24. Partierne har i forbindelse med forhandlingerne indgået aftale om en 10-årig investeringsplan på anlægsområdet i perioden 2024-33, som giver Børn og Unge cirka 2,5 milliarder kr.

- Planen sikrer en grundlæggende udbygning og udvikling af børne- og ungeområdet. 2 nye skoler i Nye og på Aarhus Ø, penge til udbygning af eksisterende skoler og dagtilbud, en massiv indsats for børnenes indeklima og penge til at etablere produktionskøkkener på skoler, som kan levere til SFO, klubber og skoler giver et godt grundlag for videre udvikling af Aarhus. Det er jeg tilfreds med, selv om planerne ikke imødekommer alle ønsker her og nu, udtaler Thomas Medom, rådmand for Børn og Unge.

Foruden en ny skole til 251 millioner kr. i Nye og en ny skole til 338 millioner kr. på Aarhus Ø afsættes der 142 millioner kr. fordelt over årene 2024-2027 til udvidelse af skolekapaciteten i Sydbyen og 90 millioner kr. fordelt over årene 2024-2029 til udvidelse af skolekapaciteten i nordøst Aarhus.

I takt med at skolerne udbygges til at kunne rumme flere elever, stiger behovet for faglokaler og pædagogiske arbejdspladser tilsvarende. Hertil kommer at flere skoler fortsat har et efterslæb på området.
I investeringsplanen afsættes derfor i alt 210 millioner kr. til faglokaler og pædagogiske arbejdspladser fordelt med 25 millioner kr. i 2024-2025 og 20 millioner kr. i efterfølgende år.

Aarhus: de største projekter. Konferencen afholdes d. 26. november 2020.

Der er desuden behov for at kunne udbedre arbejdsmiljøforhold, herunder renovering af skoletoiletter, i utidssvarende bygninger nu og her og i de kommende år. Med henblik på realisering af de tiltag, som indeklimastrategien viser behov for, samt udbedring af akutte arbejdsmiljøforhold afsættes i alt 400 millioner kr. fordelt med 40 millioner kr. årligt. Ud af midlerne til henholdsvis faglokaler, modernisering og indeklima øremærkes 62 millioner kr. til modernisering af Tilst Skole.

Stensagerskolen er i gang med at få bygget nye lokaler på Tovshøjskolen, men Langagerskolen får også behov for mere plads. Dette kan dels ske ved at lave en tilbygning til Langagerskolen. Desuden kan Elev Skole ombygges til et specialtilbud, når den nye skole i Nye tages i brug i 2025, og Elev Skole ikke længere skal bruges til folkeskole.

Der gives derfor 31 millioner kr. fordelt med 21 millioner kr. i 2024 og 5 millioner kr. i hvert af årene 2025- 2026 til tilbygning på Langagerskolen og ombygning af Elev Skole til specialtilbud.

Flere ældre skaber behov for plejeboliger
Aarhus vokser og der bliver flere ældre. Derfor skal der bygges mellem 530 og 750 plejeboliger de kommende år. Byrådet har allerede ved Budget 2020 anvist finansiering til flere plejeboliger via salg af ældreboliger, mens der 176 millioner kr. i årene 2026 til 2033 til 530 plejeboliger og de tilhørende servicearealer.

Hvis det viser sig, at der bliver behov for mere end 530 plejeboliger, vil der kunne tilføres flere midler fra anlægsbufferen eller fra de årlige budgetforhandlinger.

Befolkningsvækst giver behov for flere almene boliger
Aarhus Kommune har gennem en årrække arbejdet med en grundkvote til almene boliger. Denne kvote indgår i det aktuelle budgetforslag. Kvoten har historisk bestået af en blanding af ungdomsboliger og familieboliger.

Med budget 2020 valgte byrådet at fokusere det almene byggeri på familieboliger, da der er et stort antal ungdomsboliger under opførelse. Omregnes grundkvoten til familieboliger svarer denne til 328 boliger om året. I den seneste boligprognose for Aarhus Kommune forventes der opført 2.135 mellemstore og store familieboliger i kommunen per år i perioden 2025-2030. For at fastholde den almene boligsektors andel af familieboligerne skal der cirka opføres 25 procent mellemstore og store familieboliger. Dette svarer til 533 boliger om året.

Almene boliger: store projekter AARHUS. Konferencen afholdes den 10. marts 2021.

For at muliggøre dette løftes kvoten til almene familieboliger med 42 millioner kr. eller 205 boliger om året. Dette vil muliggøre byggeri af 533 almene familieboliger årligt ved en indskudsprocent på 10 procent. Ud over de 533 familieboliger bygges der også erstatningsboliger i medfør af aftalen om udsatte bydele. Der ændres således ikke på denne del af det almene byggeri.

Der afsættes i alt 46 millioner kr. til at opføre i alt 111 almene boliger til voksne med handicap samt 36 millioner kr. til at opføre 21 botilbudspladser. Der afsættes inde for socialpsykiatiren i alt 14 millioner kr. til at opføre i alt 37 boliger til udsatte voksne. Boligerne forudsættes opført som bofællesskaber.

Der afsættes desuden 24 millioner kr. til at opføre 14 boformspladser efter serviceloven og 20 millioner kr. til etablering af 48 skæve boliger, inklusive grundkøb. Endeligt afsættes der 27 millioner kr. til opførelse af 24 nye døgnpladser til udsatte børn og unge samt børn med handicap.


Relaterede konferencer

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Boligudvikling i Jylland

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Boligudvikling i København frem til 2030

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS