Finansiel Stabiitet tabte Landsrets-sagen mod folkene omkring Løkken Sparekasse og deres udlån til ejendomsaktører. Nu ankes 3 udlån til køb af Dansk Jord ApS, Gl. Kongevej 33 og H. J. Henriksens Vej 12. Der kræves en erstatning på 50 millioner kr. af den administrerende direktør.

Den 28. februar 2020 afsagde Vestre Landsret dom i den sag, som Finansiel Stabilitet havde anlagt mod den tidligere direktør, bestyrelsens formandskab og eksterne revision i Løkken Sparekasse. Ved dommen blev alle de sagsøgte frifundet.

Bestyrelsen i Finansiel Stabilitet og virksomhedens eksterne advokater vurderer, at landsrettens dom rejser mere principielle spørgsmål i relation til udstrækningen af en direktørs ansvar for utilstrækkelig kreditopfølgning og fejl og mangler i kreditorganisationen samt om den bevismæssige betydning af de manglende kundemapper i sparekassen. Bestyrelsen finder, at disse spørgsmål bør prøves for Højesteret.

De 3 ejendomsprojekter er gennemgået i Landsrettense dom, som følger her: 

Dansk Jord ApS

Dette engagement angår lån til Fischer 4Benz Holding ApS og D.F.C. Group Holding A/S med henblik på erhvervelse af selskabet Dansk Jord ApS. Finansiel Stabilitet har gjort gældende, at bevillingerne er ansvarspådragende for direktøren og formandskabet navnlig som følge af mangelfuldt bevillingsgrundlag. Videre har Finansiel Stabilitet anført, at direktøren og formandskabet er erstatningsansvarlige som følge af en helt utilstrækkelig kreditopfølgning.

På bestyrelsesmødet den 14. november 2006 godkendte bestyrelsen låneindstilling nr. 9787 og 9788, der indeholdt bevilling af en fælles kredit på 14,3 mio.kr. til Fischer 4Benz Holding ApS og D.F.C. Group Holding A/S samt yderligere to kreditter på 15 mio. kr. til henholdsvis Fischer 4Benz Holding ApS og D.F.C. Group Holding A/S. Kreditfaciliteterne var forinden bevilget som presserende af Poul Blicher Johnsen, ligesom det efter fremlagte breve og kontoudtog kan lægges til grund, at beløbene også allerede var udbetalt i overensstemmelse med et finansieringstilsagn i brev af 5. september 2006 fra Thomas Bjørn Mortensen. Det fremgår af et senere notat fra Jette Thrane, at dette finansieringstilsagn blev meddelt som svar på et brev af 4. september 2006 fra Henrik Fischer Christensen, som imidlertid ikke er fremlagt i sagen.

På bestyrelsesmødet den 12. juni 2007 godkendte bestyrelsen låneindstilling nr. 9841, der bl.a. indeholdt endelig bevilling af en yderligere kredit på 15 mio. kr. til D.F.C. Group Holding A/S. Bestyrelsens bevilling af låneindstilling nr. 9841 er sket i forlængelse af, at bestyrelsen den 8. maj 2007 havde meddelt en betinget bevilling af samme kredit ved låneindstilling nr. 9829. De betingelser, der fremgik ved bevillingen på bestyrelsesmødet den 8. maj 2007, blev ikke opretholdt ved bestyrelsens endelige bevilling den 12. juni 2007, men det fremgår af låneindstilling nr. 9841, at der er nye sikkerheder i forhold til låneindstilling
nr. 9829.

Der er uenighed om, hvilket oplysningsgrundlag der var til stede i sparekassen på bevillingstidspunkterne. Landsretten henviser til bemærkningerne i afsnit 7.3 (Indholdet af kundemapper) om den bevismæssige betydning af, at det er uafklaret, hvilket materiale der i de konkrete engagementer var til stede i kundemapperne til brug for de enkelte lånesager.

I de konkrete låneindstillinger med bilag og i det i øvrigt fremlagte vedrørende dette engagement er der en række henvisninger til materiale og oplysninger, som ikke er fremlagt, men som kan have betydning for en vurdering af det samlede bevillingsgrundlag. Som anført ovenfor er lånene omfattet af låneindstilling nr. 9787 og 9788 bevilget på baggrund af en anmodning af 4. september 2006 fra Henrik Fischer Christensen, der ikke er fremlagt. I Thomas Bjørn Mortensens brev af 5. september 2006 er omtalt en skrivelse af 21. august 2006 fra revisionsfirmaet Torben Hult ApS, der ikke er fremlagt. I Heidi Thomsens notat af 27. januar 2009 er det anført, at der foreligger en kopi af en ikke underskrevet købsaftale vedrørende Dansk Jord ApS, og i Thomas Bjørn Mortensens brev af 6. oktober 2006 er der henvist til en købsaftale underskrevet den 12. september 2006, men ingen af disse købsaftaler er fremlagt.

Der er i Heidi Thomsens notat videre henvist til et brev fra Henrik Fischer Christensen, og det fremgår, at der heri er nærmere oplysninger om baggrunden for overførslen af 16.737.551,75 kr. den 6. juni 2007. Denne overførsel har relation til låneindstilling nr. 9841, men brevet fra Henrik Fischer Christensen er ikke fremlagt.

Poul Blicher Johnsen har vedrørende de omhandlede bevillinger til erhvervelse af Dansk Jord ApS bl.a. forklaret, at de givetvis har gennemgået regnskaberne for Dansk Jord ApS.

Han vil mene, at de har inddraget årsrapporten for 1/7-2005 – 30/6-2006 i deres bevilling.

Han husker det ikke konkret, men sådan gjorde de generelt.
Thomas Bjørn Mortensen har bl.a. forklaret vedrørende låneindstilling nr. 9787, at han ikke husker den konkrete sag, men udover selve låneindstillingen kunne der eksempelvis foreligge en valuarvurdering til belysning af værdien af ejendommene. Til notatet om vurdering af aktiverne i Dansk Jord ApS, der medfulgte låneindstilling nr. 9841, har han bl.a. forklaret, at når det er anført, at ”Der har været snakket om priser på op til 6.000 / kvm”, må det skyldes, at eksterne har nævnt en sådan pris, men han husker det ikke. Han husker heller ikke, om der forelå en vurdering.
Jette Thrane har vedrørende de omhandlede bevillinger bl.a. forklaret, at der på lånesagen ikke var en mæglervurdering eller lignende.

Samlet lægger landsretten til grund, at kundemapperne for Fischer 4Benz Holding ApS og D.F.C. Group Holding A/S indeholdt materiale, som er indgået i det samlede bevillingsgrundlag, der har befundet sig i sparekassen på tidspunktet for de omhandlede bevillinger.

Finansiel Stabilitet har – trods opfordret hertil – ikke fremlagt indholdet af kundemapperne. Den bevismæssige uklarhed i forhold til indholdet af kundemapperne og dermed forsvarligheden af det samlede bevillingsgrundlag må under de foreliggende omstændigheder komme Finansiel Stabilitet til skade.

Under disse omstændigheder har Finansiel Stabilitet ikke godtgjort, at de omhandlede bevillinger vedrørende Dansk Jord ApS er ydet på et utilstrækkeligt eller i øvrigt uforsvarligt grundlag.

Det kan lægges til grund, at anparterne i Dansk Jord ApS aldrig blev overdraget til Fischer 4Benz Holding ApS og D.F.C. Group Holding A/S, selvom de bevilgede kreditter til erhvervelse af selskabet blev udbetalt, og at de sikkerheder, der var forudsat ved låneindstillingerne, ikke blev etableret i tæt tidsmæssig tilknytning til bevillingerne. Det er ikke afklaret for landsretten, hvad der var årsagen hertil.

Ingen af de medarbejdere i sparekassen, der var involveret i de pågældende lånesager, har afgivet forklaring om forløbet, herunder om årsagerne til at sikkerhederne ikke straks blev etableret, hvorfor overdragelsen af Dansk Jord ApS alligevel ikke blev gennemført, og om de tiltag der eventuelt er gjort for at få tilbageført købesummen. Der er heller ikke afgivet forklaring af personerne bag de involverede selskaber.

Det fremgår af Heidi Thomsens notat af 27. januar 2009, at det beløb på 14,277 mio.kr., som sparekassen overførte den 3. oktober 2006, blev deponeret på en konto i Sparekassen Lolland og senere overført til SparNord i Næstved. Der er i notatet henvist til ”korrespondance i sagen” og til, at Heidi Thomsen har haft kontakt til en medarbejder i SparNord, der ville fremsende ”kopi af skøde, deponering, frigivelse …”, men dette materiale er ikke fremlagt i sagen.

I Jette Thranes notat af 25. februar 2009 er bl.a. anført: ”Vi har haft en kontakt til Dansk Jord ApS, Paul Kjær, om tilbagebetaling af beløbet, jfr. vedlagte. bl.a. fremgår heraf at handelen er ophævet.” Det materiale, der omtales som vedlagt, er ikke fremlagt i sagen sammen med notatet.

I et udateret notat fra Jette Thrane er bl.a. anført: ”Handelen med anparterne er efterfølgende hævet/forsøgt hævet – jfr. vedlagte”. Heller ikke i dette tilfælde er det materiale, der omtales som vedlagt, fremlagt i sagen sammen med notatet. Der er i øvrigt i samme notat henvist til et brev af 6. juni 2007, der angives at have relation til overførslen af 16.737.551,75 kr., og dette brev er ligeledes ikke fremlagt.

Disse forhold bestyrker, at der i sparekassen var yderligere materiale af mulig betydning for kreditopfølgningen, men som Finansiel Stabilitet ikke har fremlagt. Dette skal sammenholdes med, at kundemapperne for Fischer 4Benz Holding ApS og D.F.C. Group Holding A/S indeholdt materiale, som er indgået i det samlede bevillingsgrundlag, og som dermed også kan have betydning for en vurdering af, hvilke krav der i den konkrete situation kan stilles til en forsvarlig kreditopfølgning.

Selv i mangel af fuldstændige oplysninger og materiale vedrørende forløbet efter bevillingerne med relation til Dansk Jord ApS forekommer det nærliggende, at kreditopfølgningen har været utilstrækkelig i forhold til at påse, at handlen med anparterne i Dansk Jord ApS blev gennemført, og at de forudsatte sikkerheder straks blev etableret. Efter forklaringerne om arbejdsgangene i forbindelse med kontrol af etablering af sikkerheder mv. lægger landsretten til grund, at ansvaret for at sikre en forsvarlig kreditopfølgning i første omgang påhvilede Thomas Bjørn Mortensen.

Uanset om der er begået væsentlige fejl af Thomas Bjørn Mortensen i forbindelse med kreditopfølgningen, har landsretten imidlertid ikke med de foreliggende oplysninger tilstrækkeligt grundlag for at statuere et erstatningsansvar for direktør Poul Blicher Johnsen, heller ikke selvom han også fungerede som kreditchef, eller formandskabet som følge af mangelfuld kreditopfølgning.

Det er på denne baggrund ikke godtgjort, at Poul Blicher Johnsen, Poul Sørensen eller Leo Christoffersen har pådraget sig et erstatningsansvar i forbindelse med engagementet vedrørende Dansk Jord ApS.

Gl. Kongevej 33


Dette engagement angår en finansiering i april 2006 af Ejendomsselskabet Voldbrohus
A/S´ køb af ejendommen Gl. Kongevej 33 i København for 73 mio. kr., hvoraf sparekassen
finansierede 40 mio. kr.
Finansiel Stabilitet har gjort gældende, at direktøren og formandskabet har handlet ansvarspådragende, da lånet er bevilget på et uforsvarligt og mangelfuldt beslutningsgrundlag, idet der ikke i forbindelse med bevillingen blev forelagt dokumentation for den oplyste
husleje, og da der ikke har været indhentet en ekstern vurdering til belysning af ejendommens værdi.
Ved et betinget skøde af 27. marts 2006 solgte Fischer 959 ApS ejendommen Gl. Kongevej
33 til Ejendomsselskabet Voldbrohus A/S for en kontant købesum på 73 mio. kr. og med
overtagelse den 1. april 2006. Det fremgår af skødet, at ejendommen var en udlejningsejendom med erhvervslejemål og et garageanlæg. Det er angivet i skødet, at sælger oplyser, at den årlige lejeindtægt var 1.988.486,40 kr. ekskl. moms. Købesummen skulle betales kontant pr. overtagelsesdagen.
Af låneindstilling nr. 9703 af 27. april 2006 fremgår, at sparekassen finansierede et lån på
40 mio. kr. Det fremgår af indstillingen, at der skulle etableres pant på 40 mio. kr. med 1.
prioritet og selvskyldnerkaution af Niels Christian Yde Nielsen. Sikkerhedsværdien af pantet er angivet til 39,39 mio. kr., beregnet ud fra en lejeværdi på 3,939 mio. kr. ganget med
faktor 10. Det fremgår af indstillingen, at Ejendomsselskabet Voldbrohus A/S købte ejendommen af Henrik Fischer Christensen, som havde henvist ejendomsselskabet til sparekassen. Desuden er det anført, at sparekassen var tilbudt 1. prioritet på 40 mio. kr., og at EBH
Bank fik 2. prioriteten med 23 mio. kr., mens der var en egenfinansiering på ca. 10 mio. kr.
Der er uenighed om, hvilket oplysningsgrundlag der var til stede i sparekassen på bevillingstidspunkterne. Landsretten henviser til bemærkningerne i afsnit 7.3 (Indholdet af kundemapper) om den bevismæssige betydning af, at det er uafklaret, hvilket materiale der i de
konkrete engagementer var til stede i kundemapperne til brug for de enkelte lånesager.
Med anmodningen om lånet fremsendte Henrik Fischer Christensen i en telefax af 26. april
2006 til Thomas Bjørn Mortensen 12 siders materiale til sparekassen. Af telefaxen fremgår, at relevant materiale vedrørende ejendommen medsendes via fax, og at sparekassen
allerede havde modtaget seneste regnskab på Ejendomsselskabet Voldbrohus A/S. Den 27.
april 2006 fremsendte Henrik Fischer Christensen endnu en telefax til Thomas Bjørn Mortensen på 7 sider med nærmere oplysninger om ejendommen. Med telefaxerne fulgte dele
af en lejekontrakt vedrørende Dansk Folkeferies leje af lokaler på Gl. Kongevej 33, og der
var vedhæftet et driftsbudget med bl.a. angivelse af en ”normalleje” på 3,922 mio. kr., ligesom der var anført oplysninger om en ”vennetjeneste” på 1,5 mio. kr. Ifølge telefaxen skulle Henrik Fischer Christensen og Thomas Bjørn Mortensen mødes om fredagen, som var
dagen efter.
Lånet blev bevilget af Poul Blicher Johnsen den 27. april 2006, hvor der under bevillingen
med håndskrift er påført, at ”Lejeindtægt på 1,5 mio. skal dokumenteres”. Det må antages,
at det var den ovenfor anførte ”vennetjeneste”, som skulle dokumenteres. Poul Blicher
Johnsen har forklaret, at det er ham, der har påført, at lejeindtægten på 1,5 mio. kr. skal
dokumenteres, og at han har betinget sin bevilling af dette. Med låneindstillingen var vedlagt en regnskabsanalyse for Ejendomsselskabet Voldbrohus A/S, og i låneindstillingen var
oplyst, at selskabet havde en balance på knap 500 mio. kr. med en egenkapital på 125 mio.
kr., et overskud i 2005 på 5 mio. kr. og opskrivninger af ejendomme på godt 26 mio. kr.
efter skat. Af den sikkerhedsoversigt, der er fremlagt sammen med låneindstillingen, fremgår et ejerpant på 40 mio. kr. i Gl. Kongevej 33 til sparekassen uden foranstående hæftelser
og med en beregnet sikkerhedsværdi på 39,39 mio. kr.
- 743 -
Samlet lægger landsretten til grund, at kundemappen for Ejendomsselskabet Voldbrohus
A/S indeholdt materiale, som er indgået i det samlede bevillingsgrundlag, der har befundet
sig i sparekassen på tidspunktet for de omhandlede bevillinger. Finansiel Stabilitet har –
trods opfordret hertil – ikke fremlagt indholdet af kundemapperne. Den bevismæssige
uklarhed i forhold til indholdet af kundemapperne og dermed forsvarligheden af det samlede bevillingsgrundlag må under de foreliggende omstændigheder komme Finansiel Stabilitet til skade.
Ved vurderingen af forsvarligheden af at bevilge og udbetale lånet på 40 mio. kr. til Ejendomsselskabet Voldbrohus A/S’ køb af Gl. Kongevej 33 må inddrages de samlede oplysninger om engagementet, herunder navnlig den forudsatte sikkerhed. Uanset at det i sikkerhedsoversigten er anført, at beregningsgrundlaget var 100% af handelsprisen, må det på
baggrund af beløbet og oplysningerne i selve låneindstillingen antages, at beregningsgrundlaget var en lejeværdi på 3,939 mio. kr. ganget med faktor 10. Kautionsforpligtelsen
fra Niels Christian Yde Nielsen blev af sparekassen værdiansat til 0 kr. Den samlede sikkerhed for engagementet på 40 mio. kr. var dermed værdiansat til 39,39 mio. kr. Ifølge
sparekassens kreditpolitik burde sikkerhedsværdien på daværende tidspunkt have været
opgjort på baggrund af en årlig bruttoleje ganget med faktor 8 eller 9. Det er uoplyst, hvorfor der blev ganget med faktor 10, og hvorfor der blev anvendt en lejeværdi på 3,939 mio.
kr.
Poul Blicher Johnsen har forklaret, at beløbet må være den anslåede lejeindtægt for ejendommen, der er ganget med en faktor efter ejendommens beliggenhed. Videre har han forklaret, at han ikke kan huske, hvorfor sparekassen anvendte et lejeniveau på 3,939 mio. kr.
fremfor det tal, der fremgår af budgettet, men at tallet meget ligner tallet under normal udlejning i budgettet på 3,922 mio. kr.
Fravigelsen af sparekassens egne retningslinjer for værdiansættelse af sikkerheder kan have været konkret begrundet, og det kan ikke udelukkes, at der i kundemappen var øvrige
oplysninger om bl.a. lejeniveauet.
Ved vurderingen af forsvarligheden skal der lægges vægt på, at engagementet på bevillingstidspunktet var forudsat nærmest fuldt ud dækket via et ejerpant med 1. prioritet i
ejendommen. I vurderingen må også indgå, at Finanstilsynet i deres vurdering af engage-
mentet i sommeren 2008 vurderede engagementet til karakteren 2a med en tabssandsynlighed på 2%. Uanset forklaringerne fra Flemming Nytoft Rasmussen og Karin Kjærgaard er
der ikke grundlag for at antage, at denne karakter alene er opnået på grund af oplysningerne om et eventuelt salg.
Under disse omstændigheder har Finansiel Stabilitet ikke godtgjort, at bevillingen skete på
et utilstrækkeligt grundlag eller i øvrigt var uforsvarlig.
Finansiel Stabilitet har videre anført, at direktøren er erstatningsansvarlig som følge af
mangelfuld kreditopfølgning, idet han ikke drog omsorg for, at de nødvendige sikkerheder
blev etableret. Købesummen blev således udbetalt til fri disposition til sælger, uden at ejerskiftet blev berigtiget, og uden at sparekassen fik tinglyst pant i ejendommen.
Ifølge et gældsbrev, der er udskrevet den 28. april 2006, men ikke underskrevet, har Ejendomsselskabet Voldbrohus A/S opnået et lån i sparekassen på 40 mio. kr. Det fremgår af
gældsbrevet, at det vedrører Gl. Kongevej, og at der stilles sikkerhed i form af selvskyldnerkaution fra Niels Christian Yde Nielsen og håndpant i henhold til særskilt håndpantsætningserklæring af 28. april 2006, som ikke er fremlagt i sagen.
Den 30. april 2006 udstedte Ejendomsselskabet Voldbrohus A/S et ejerpantebrev på 40
mio. kr. med pant i Gl. Kongevej 33. Det fremgår af ejerpantebrevet, at pantet var udstedt
med første prioritetspant i ejendommen. Dagen efter anmodede Henrik Fischer Christensen
i en mail til Heidi Thomsen om overførsel af 35.890.999,44 kr. til Spar Nord, København.
Ifølge en kontoudskrift af 24. september 2006 tilhørende Ejendomsselskabet Voldbrohus
A/S er det pågældende beløb trukket på kontoen den 1. maj 2006. Først den 20. marts 2007
blev ejerpantebrevet tinglyst med anmærkninger om fire foranstående pantebreve på i alt
11,5 mio. kr. Det er oplyst i sagen, at de fire foranstående pantebreve alle var tinglyst allerede den 7. juli 2004. Thomas Bjørn Mortensen har forklaret, at når der var anmærkninger
om foranstående hæftelser, burde købesummen ikke have været frigivet, før dette var på
plads. Ved et brev af 15. januar 2008 fra Thomas Bjørn Mortensen til Ejendomsselskabet
Voldbrohus A/S bemærkede sparekassen, at der ifølge tingbogen fremgik en anden ejer af
ejendommen.
Selv om sparekassen havde fået lyst ejerpantebrevet i april/maj 2006, ville ejerpantebrevet
stadig have fået anmærkninger, da de foranstående hæftelser allerede var lyst på dette tids-
punkt. Efter oplysningerne om, at der ikke var sket ejerskifte af ejendommen, må det herefter antages, at selve berigtigelsen af ejendomshandlen aldrig blev gennemført. Det er kritisabelt, at sparekassen således udbetalte lånet og stillede beløbet til sælgers disposition, før
ejendomshandlen var berigtiget med et endeligt og anmærkningsfrist skøde. Sparekassen
fik således ikke som forudsat 1. prioritet i ejendommen. Om Poul Blicher Johnsen er erstatningsansvarlig herfor, beror herefter på, om han burde have opdaget dette forhold.
Efter forklaringerne og de øvrige oplysninger i sagen kan det lægges til grund, at der i sparekassen var retningslinjer for kreditopfølgning og dokumenthåndtering med en indbygget
kontrolfunktion. Det må antages, at disse retningslinjer ikke blev fulgt ved berigtigelsen af
ejendomshandlen med Gl. Kongevej 33, og at der således er sket en fejl i sparekassen.
Landsretten lægger til grund, at ansvaret for at sikre en forsvarlig kreditopfølgning og dokumenthåndtering i første omgang påhvilede bl.a. Thomas Bjørn Mortensen. Der er efter
de foreliggende oplysninger ikke tilstrækkeligt grundlag for at statuere et erstatningsansvar
for Poul Blicher Johnsen, heller ikke selv om han også fungerede som kreditchef, som følge af mangelfuld kreditopfølgning.
Landsretten finder det på denne baggrund ikke godtgjort, at Poul Blicher Johnsen, Poul
Sørensen eller Leo Christoffersen har pådraget sig et erstatningsansvar i forbindelse med
engagementet vedrørende Gl. Kongevej 33.
7.6.1.6 H.J. Henriksens Vej 12
Dette engagement angår All Nordic Ølsted ApS’ (tidligere Estate Developer ApS) køb af
ejendommen H.J. Henriksens Vej 12 i Ølsted for 40 mio. kr., hvoraf sparekassen i slutningen af april 2007 finansierede 38 mio. kr., men hvor engagementet den 1. juni 2007 blev
nedbragt til 18 mio. kr.
Finansiel Stabilitet har gjort gældende, at udbetalingen af lånet til All Nordic Ølsted ApS’
køb af H.J. Henriksens Vej 12 uden forudgående behandling af en låneindstilling og kreditvurdering og uden forelæggelse af denne for bestyrelsen til bevilling er ansvarspådragende for direktøren. Direktøren kendte eller burde kende til engagementet, da der var tale
om et lån på 38 mio. kr., som fremgik af de månedlige etableringslister. Det var uforsvarligt at udbetale lånet, og det er en skærpende omstændighed, at lånet ikke blev behandlet
som et sammenhængende engagement med de øvrige lån i All Nordic koncernen. Videre
har Finansiel Stabilitet anført, at både direktøren og formandskabet er erstatningsansvarlige, da de ikke hverken ved aktiveftersynet og regnskabsaflæggelsen i 2007, ved den efterfølgende låneindstilling nr. 9969 i maj 2008 eller på noget andet tidspunkt forholdt sig til
det manglende grundlag for udbetalingen. Endelig har Finansiel Stabilitet anført, at det var
uforsvarligt, at formandskabet ikke foranledigede tilvejebragt yderligere oplysninger om
ejendommen og debitor, og at de undlod at gribe ind over for de gentagne tilsidesættelser
af direktørens bevillingskompetence i kreditinstruksen.
Ved et betinget skøde af 28. marts 2007 erhvervede Estate Developer ApS ejendommen
H.J. Henriksens Vej 12 i Ølsted for en kontant købesum på 40 mio. kr. Købesummen skulle deponeres senest på overtagelsesdagen den 20. april 2007. Endeligt skøde blev tinglyst
den 2. maj 2007. Ifølge en kassekreditkontrakt af 20. april 2007 fik Estate Developer ApS
tilsagn om en kreditramme på 38 mio. kr. Det fremgår af kontrakten, at sparekassen som
sikkerhed fik håndpant i henhold til en særskilt håndpantsætningserklæring af samme dato
og selvskyldnerkaution af bl.a. All Nordic Group ApS og Ole Sørensen. Samme dag udstedte Estate Developer ApS et ejerpantebrev på 7 mio. kr. med pant i ejendommen H.J.
Henriksens Vej 12 med oprykkende panteret efter et ejerpantebrev på 18 mio. kr. Ifølge
allonger af 20. og 23. april 2007 blev ejerpantebrevet på 18 mio. kr. overdraget til Estate
Developer ApS, og meddelelser i henhold til ejerpantebrevet skulle sendes til sparekassen.
Ved efterfølgende allonger til ejerpantebrevene af 31. maj 2007, tinglyst den 1. juni 2007,
er det angivet, at ejerpantebrevene yderligere respekterede 71 sideordnede pantebreve på
hver 500.000 kr. Det fremgår af en posteringsoversigt, at der fra kassekreditkontoen den
23. april 2007 via 3 overførsler blev trukket samlet 38 mio. kr., og at der efterfølgende den
1. juni 2007 blev indbetalt 20 mio. kr.
Der er ikke fremlagt en låneindstilling vedrørende sparekassens finansiering af Estate Developer ApS’ (All Nordic Ølsted ApS) køb af H.J. Henriksens Vej 12. Poul Blicher Johnsen har forklaret, at han ikke kan forklare, hvordan der i sparekassens system kan være
kodet et maksimum på 18 mio. kr. ind, uden at der har foreligget en bevilling. Thomas
Bjørn Mortensen har forklaret, at det er underligt, hvis der ikke foreligger en bevilling,
men at han ikke kan afvise, at der kan være sket en fejl i sparekassen. På denne baggrund
og efter de øvrige oplysninger i sagen, herunder det forhold at lånet ikke ses behandlet i
bestyrelsen, lægger landsretten til grund, at der ikke foreligger en bevilling på finansieringen af købet af H.J. Henriksens Vej 12.
Det er kritisabelt, at et lån på oprindeligt 38 mio. kr. udbetales uden en bevilling af hverken
direktøren eller bestyrelsen. Ifølge sparekassens kreditpolitik og forklaringerne i sagen fik
direktøren hver måned etableringslisten til kontrol. Revisor Morten Ovesen har forklaret, at
etableringslisterne bl.a. var Poul Blicher Johnsens kontrol med, at medarbejderne overholdt
deres bevillingskompetencer, og Jette Thrane har forklaret, at Thomas Bjørn Mortensen
skulle bruge etableringslisterne til at kontrollere medarbejderne, og at disse højere oppe i
systemet skulle bruges til at kontrollere Thomas Bjørn Mortensen.
På baggrund heraf finder landsretten, at direktøren – som samtidig var kreditchef – ved sin
månedlige gennemgang af etableringslisterne burde have konstateret, at et lån på 38 mio.
kr. ikke var bevilget. Et erstatningsansvar for Poul Blicher Johnsen forudsætter dog, at det
ville have været uforsvarligt at bevilge lånet.
Der er uenighed om, hvilket oplysningsgrundlag der var til stede i sparekassen på tidspunktet for udbetalingen af lånet. Landsretten henviser til bemærkningerne i afsnit 7.3 (Indholdet af kundemapper) om den bevismæssige betydning af, at det er uafklaret, hvilket materiale der i de konkrete engagementer var til stede i kundemapperne til brug for de enkelte
lånesager.
Det fremgår af en engagementsliste pr. 10. oktober 2007 til brug for aktiveftersynet, at All
Nordic Ølsted ApS’ engagement på daværende tidspunkt udviste en debetsaldo på
18.305.547 kr., hvori indgik et overtræk på 305.547 kr. Af den efterfølgende låneindstilling
nr. 9969 af 19. maj 2008 vedrørende All Nordic Group ApS fremgår lånet på 18 mio. kr. til
All Nordic Ølsted ApS som et sammenhængende engagement. Det fremgår desuden, at der
til lånet på de 18 mio. kr. var sikkerhed med en angivet værdi på 25 mio. kr. Det samlede
engagement med All Nordic koncernen er i indstillingen angivet til ca. 73 mio. kr. Af den
sikkerhedsoversigt, der er fremlagt sammen med låneindstillingen, fremgår bl.a. et ejerpant
på 18 og 7 mio. kr. i ejendommen H.J. Henriksens Vej 12, beregnet til en sikkerhed på 25
mio. kr., idet sikkerhedsværdien var beregnet til 36 mio. kr. på baggrund af 90% af købsprisen på 40 mio. kr. Det er anført, at der ikke var foranstående prioriter til ejerpantebrevet
på 18 mio. kr., og for så vidt angår ejerpantebrevet på 7 mio. kr., var ejerpantebrevet på 18
mio. kr. anført som foranstående prioritet.
Ved vurderingen af forsvarligheden af at udbetale lånet på 38 mio. kr. i april 2007 til All
Nordic Ølsted ApS’ køb af H.J. Henriksens Vej 12 må inddrages oplysningerne om ejen-
dommens værdi og de stillede sikkerheder samt om det samlede engagement med All Nordic koncernen. Det må på baggrund af den tidsmæssige sammenhæng antages, at der foreligger en sammenhæng mellem nedbringelsen af gælden med 20 mio. kr. den 1. juni 2007
og udarbejdelse af allongerne den 31. maj 2007, hvorefter ejerpantebrevene fik prioritet
efter 35,5 mio. kr., men der er ingen oplysninger i sagen om den nærmere baggrund herfor.
Der er ingen oplysninger i sagen om formålet med købet af grunden, men af to senere ”låneindstillinger” af henholdsvis den 20. marts og 31. maj 2008, udarbejdet af Thomas Bjørn
Mortensen til brug for Finanstilsynets tilsynsbesøg, fremgår det, at sparekassen har finansieret et areal, der er godkendt til udstykning, og at ejendommen er videresolgt for 37,5
mio. kr. Ifølge en ejendomsværdipåtegning havde ejendommen pr. 1. oktober 2006 en offentlig ejendomsværdi på 32,5 mio. kr. Af en efterfølgende sikkerhedsbeskrivelse udarbejdet i februar 2009 fremgår en ejendomsvurdering fra 2007, som ligeledes vurderede ejendommen til 32,5 mio. kr. Det må på den baggrund lægges til grund, at sparekassen har været i besiddelse af disse vurderinger.
Samlet lægger landsretten til grund, at kundemappen for All Nordic Group koncernen, og
herunder All Nordic Ølsted ApS, indeholdt materiale, som er indgået i det samlede grundlag, der har befundet sig i sparekassen på udbetalingstidspunktet. Finansiel Stabilitet har –
trods opfordret hertil – ikke fremlagt indholdet af kundemapperne. Den bevismæssige
uklarhed i forhold til indholdet af kundemapperne og dermed forsvarligheden af det samlede bevillingsgrundlag må under de foreliggende omstændigheder komme Finansiel Stabilitet til skade.
Efter det anførte kan det ikke lægges til grund, at det ville have været uforsvarligt at bevilge lånet. Det er derfor ikke godtgjort, at Poul Blicher Johnsen er erstatningsansvarlig for
sparekassens finansiering af købet af ejendommen H.J. Henriksens Vej 12.
Lånet på 18 mio. kr. fremgår som et sammenhængende engagement på en senere bevilling
til All Nordic Group ApS i maj 2008 vedrørende en mindre låneomlægning og med et samlet engagement på ca. 73 mio. kr. Efter forklaringerne i sagen finder landsretten ikke, at
formandskabet derved burde have konstateret, at der ikke allerede forelå en bevilling til
finansiering af H.J. Henriksens Vej 12 et år tidligere. Herefter og da formandskabet, som
anført ovenfor vedrørende engagementet med Buddingevej 50, ikke burde have opdaget
forholdet ved aktiveftersynet, regnskabsaflæggelsen for 2007 eller den efterfølgende bevil-
- 749 -
ling til All Nordic Group ApS, er det ikke ansvarspådragende for formanden og næstformanden, at de ikke opdagede, at lånet aldrig var bevilget. Formandskabet havde dermed
ikke anledning til at gribe ind over for direktørens eventuelle overskridelser af bevillingskompetencen.
Der er herefter ikke grundlag for, at pålægge Poul Blicher Johnsen, Poul Sørensen eller
Leo Christoffersen et erstatningsansvar i forbindelse med engagementet vedrørende H.J.
Henriksens Vej 12.

H.J. Henriksens Vej 10, 11 og 13

Dette engagement angår kreditfaciliteter til brug for Krøyers Invest ApS’ køb af H. J. Henriksen Vej 10, 11 og 13, Ølsted.
Finansiel Stabilitet har gjort gældende, at finansieringen af 31 mio. kr. til Krøyers Invest
ApS’ køb af ejendommen var uforsvarlig. Ejendommen blev købt af en anden af sparekassens kunder, idet der blev bevilget gældsovertagelse af et allerede eksisterende lån på 25,3
mio.kr. og et nyt lån på 5,7 mio. kr. Handlen blev imidlertid aldrig berigtiget. Den finansierede ejendom var en tom, forfalden, forurenet gammel industriejendom uden lejeindtægter.
Der er ingen oplysninger i sagen, der kan begrunde en finansiering af denne ejendom i den
nævnte størrelsesorden.
Thomas Bjørn Mortensen meddelte ved brev af 16. juli 2007 til advokat Søren Noringriis,
at sparekassen havde deponeret 5,7 mio. kr. på advokatens klientkonto, og at sparekassen
samtidig havde bevilget gældsovertagelse på et udlandslån på ca. 25,3 mio. kr. i forbindelse med Krøyers Invest ApS’ køb af H.J. Henriksens Vej 10, 11 og 13 af All Nordic Group
ApS. Beløbet på 5,7 mio. kr. var bl.a. deponeret på betingelse af, at Krøyers Invest ApS
modtog tinglyst endeligt anmærkningsfrit skøde på ejendommen.
Det fremgår af en udateret garantirekvisition, at Krøyers Invest ApS anmoder sparekassen
om at hjemtage et udlånslån i CHF på modværdien af 25,3 mio. kr. Det er anført i rekvisitionen, at lånet ønskes overtaget fra All Nordic Group ApS, og at lånet forfalder til indfrielse 16. juli 2008. Ifølge rekvisitionen er der stillet pant i henhold til en håndpantsætningserklæring af 12. juli 2007. Denne håndpantsætningserklæring er imidlertid ikke fremlagt.
Der er ikke fremlagt oplysninger i form af lånedokumenter eller kontoudtog, der gør det
muligt at fastslå, hvorvidt det beløb på 5,7 mio.kr., der blev deponeret den 16. juli 2007,
stammer fra et lån eller en kredit ydet af sparekassen til Krøyers Invest ApS. Der er derimod fremlagt en senere garantirekvisition af 21. juli 2008, hvor Krøyers Invest ApS anmoder sparekassen om at hjemtage et udlandslån på 5,7 mio. kr. Ifølge rekvisitionen er der
- 788 -
stillet pant i henhold til en håndpantsætningserklæring. Denne håndpantsætningserklæring
er imidlertid ikke fremlagt.
I låneindstilling nr. 9887 af 5. oktober 2007, der angår bevilling af koncernrammen på i alt
100 mio. kr. til C-Holding Group ApS, er det anført, at Krøyers Invest ApS havde et eksisterende engagement på 30,9 mio. kr., og at der var stillet sikkerheder med en sikkerhedsværdi på i alt 61,242 mio. kr. for dette engagement. I de medfølgende sikkerhedsoversigter
af 8. oktober 2007 er det anført, at der bl.a. var stillet sikkerhed i form af pant i et ejerpantebrev på 6 mio. kr. i H. J. Henriksens Vej 10 og 11 og et ejerpantebrev på 26 mio. kr. med
pant i H. J. Henriksens Vej 10, 11 og 13 med en angivet handelspris på samlet 31 mio. kr.
og en belåningsprocent på 90%. Sikkerhedsværdien på disse ejerpantebreve er angivet til
henholdsvis 1 mio. kr. og 26 mio. kr.
Finansiel Stabilitet har under sagen oplyst, at overdragelsen af ejendommene H. J. Henriksens Vej 10, 11 og 13, Ølsted, fra All Nordic Group ApS til Krøyers Invest ApS aldrig er
blevet berigtiget, hvorfor ejendommene indgik i konkursboet All Nordic Group ApS, hvor
de blev solgt på tvangsauktion. Der er ikke fremlagt nærmere oplysninger om, hvorfor
ejendomsoverdragelsen ikke blev berigtiget, og om hvilke tiltag der er gjort for at få den
deponerede købesum retur.
Poul Blicher Johnsen har om dette engagement bl.a. forklaret, at han ikke husker dette projekt, bortset fra vejnavnet. Handelsprisen på ejendommen H. J. Henriksens Vej 10 i Ølsted
så fornuftig ud. Han kan ikke huske, om han fysisk har set ejendommen. Han var på en tur,
hvor han så 6 ejendomme forskellige steder i landet, men han husker ikke, om denne ejendom var en af dem, han så.
Thomas Bjørn Mortensen har vedrørende dette engagement bl.a. forklaret, at han ikke husker noget om, at Krøyers Invest ApS skulle overtage ejendommen H. J. Henriksens Vej
10 fra All Nordic koncernen. Han husker heller ikke noget om, at Krøyers Invest ApS skulle overtage et lån fra All Nordic Group ApS. All Nordic købte ejendommen H.J. Henriksens Vej 10 med henblik på at udstykke arealet. Han har ikke besigtiget ejendommen.
Landsretten lægger til grund, at der i kundemappen var nærmere oplysninger som baggrund for den deponering, der blev foretaget i henhold til brev af 16. juli 2007, og som
baggrund for de kreditfaciliteter, der blev ydet af sparekassen til købet af ejendommen.
- 789 -
Som angivet ovenfor er det samtidig uoplyst, hvad der er årsagen til, at overdragelsen aldrig blev berigtiget, og at deponeringen øjensynligt ikke er modtaget retur. I en låneindstilling af 31. maj 2008 vedrørende Krøyers Invest ApS, der er udarbejdet af Thomas Bjørn
Mortensen til brug for Finanstilsynet, er det angivet, at ejendomshandlen ikke er endelig
pga. en udstykning, at Krøyers Invest ApS overvejer at udtræde af handlen, og at køber og
sælger skal afholde et møde i uge 25, men der er ikke fremlagt oplysninger om, hvad der
efterfølgende er sket.
Samlet lægger landsretten til grund, at kundemapperne for Krøyers Invest ApS og CHolding Group ApS indeholdt materiale, som er indgået i det samlede grundlag, der har
befundet sig i sparekassen på udbetalingstidspunktet. Finansiel Stabilitet har – trods opfordret hertil – ikke fremlagt indholdet af kundemapperne. Den bevismæssige uklarhed i forhold til indholdet af kundemapperne og dermed forsvarligheden af det samlede bevillingsgrundlag må under de foreliggende omstændigheder komme Finansiel Stabilitet til skade.
Under disse omstændigheder er det ikke godtgjort af Finansiel Stabilitet, at sparekassens
meddelelse af kreditfaciliteter til Krøyers Invest ApS til køb af H.J. Henriksens Vej 10, 11
og 13, er ansvarspådragende for Poul Blicher Johnsen eller formandskabet. Det er heller
ikke godtgjort, at det forhold, at kreditfaciliteterne til Krøyers Invest ApS fremgik som et
eksisterende engagement, da koncernrammen blev bevilget, er ansvarspådragende for Poul
Blicher Johnsen eller formandskabet.


Relaterede konferencer

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Ny udbudslov KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Stormflodssikring af by- og landområder

Fremtidens betonbyggeri

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter