Vordingborg Kommune sparer 24 millioner kr. ved at genbruge jord fra et byggeprojekt i et andet. Strategien bag besparelsen kan bruges i hele EU, fastslår ny rapport fra Det Europæiske Miljøagentur

Inden for de kommende 12 år vil bygge- og anlægsprojekter i Vordingborg Kommune resultere i omkring 600.000 kbm overskudsjord. Hertil kommer jord fra Vejdirektoratets og Banedanmarks aktiviteter samt projekter til havs og private projekter. Tidligere blev overskudsjorden transporteret helt til Køge og Rødby til deponi, men en ny strategi  har vendt op og ned på det. Den sikrer, at overskudsjorden fra projekter i kommunen bliver genbrugt i andre projekter i lokalområdet.

- Vi er i gang med at lave et paradigmeskifte i den danske byggebranche. Indtil nu har jord ikke været tænkt som en ressource men som affald, der skal køres til deponi, fortæller Morten Størup, projektchef i NIRAS Byplanlægning.

NB! Slagelse - byudvikling og investeringer 2017-2027. Konferencen afholdes d. 15. november 2016.

Den betragtning understøttes af Det Europæiske Miljøagentur. Agenturet har netop udsendt rapporten "Soil resource efficiency in urbanised areas". Den opfordrer kommuner og andre myndigheder overalt i Europa til at se jord i byområderne som en begrænset ressource, der kan genbruges. I rapporten nævner Miljøagenturet netop NIRAS` jordstrategier, som et eksempel på nytænkning til inspiration for europæiske myndigheder og bygherrer.

- Det er en blåstempling af vores koncept og fantastisk for os, der har udarbejdet intelligente måder at håndtere overskudsjord på, siger Morten Størup.

Jordstrategierne består i, at kommunerne danner sig et overblik over mængden af overskudsjord, som kommende byggeprojekter vil skabe, og derefter planlægger andre projekter i lokalområdet, hvor jorden kan genanvendes. I Vordingborg Kommunes nye jordstrategi bruger kommunen primært overskudsjorden på at forbedre eksisterende, rekreative områder og anlægge et nyt område med højdeforskelle i terrænnet. Projekterne finansieres af de penge, kommunen nu får ved at tage imod overskudsjorden fra de private bygherrers projekter.

Derudover får også kommunen kontante fordele ud af jordstrategien. Ifølge den sparer kommunen som bygherre og de private bygherrer samlet 24 millioner kr. over de næste 12 år på ikke at skulle køre overskudsjorden til deponi uden for kommunegrænsen.

Det betyder samtidig, at man ikke skal bruge tid på at køre rundt med overskudsjorden. Kommunens beregninger viser, at lastbilerne de kommende 12 år skal køre 3,5 millioner færre kilometer, og at det sparer miljøet for en udledning på næsten 3.000 tons CO2.

NB! Frederikssund - byudvikling og investeringer for 12 milliarder 2016-2027. Konferencen afholdes d. 5. oktober 2016.

Vordingborg Kommune er ikke den eneste, der kan se frem til store millionbesparelser. I forbindelse med opførelsen af den nye by Vinge i Frederikssund Kommune viser beregninger, at uden en jordstrategi ville alene håndteringen af overskudsjord koste tæt på 500 millioner kr. over de næste 20-30 år.

Med den jordstrategi, som NIRAS nu har lavet for kommunen, bliver kommunens udgifter til håndtering af overskudsjord reduceret med mindst 200 millioner kr.

- Derudover sikrer kommunens indtjening på at modtage bygherrernes overskudsjord finansieringen af støjvolde, rekreative landskaber og andre projekter, der baserer sig på overskudsjord, fortæller Morten Størup.


Relaterede konferencer

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Den nye Planlov KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder

Boligudvikling i Jylland

Aalborgs massive udviklingsprojekter