Der er igangsat en lynhøring på 14 dage for de kommuner hvor havvindmølleparken kan ses eller hvor strømkablet skal føres i land. Rørvig-Hundested-linie-forslaget er nyt.

Energistyrelsen har den 3. september 2020 sendt udkast til tilladelse til forundersøgelser vedrørende Hesselø Havvindmøllepark i høring. 

Tilladelsen gælder undersøgelser af hvor:

* Havvindmølleparken skal placeres.

* De 2 mulige ruter til det kabel, der fører strømmen ind til land.

De 2 mulige ilandføringsruter er forbi Rørvig og Hundested ved mundingen af Isefjord og ned gennem Isefjord til ilandføringspunktet ved Kyndbyværket og en rute til  Gilbjerg Hoved vest for Gilleleje Havn.

Valget af ilandføringsrute og ilandføringspunkt vil  blive truffet kort efter høringen er afsluttet den 17. september.

Det betyder, at Energistyrelsen formentlig kommer til at udstede den endelige tilladelse med kun den valgte ilandføringsrute. Herefter kan Energinet påbegynde forundersøgelserne.

Havvindmølleparken skal stå færdig i 2027.

Forundersøgelsestilladelsen giver Energinet, som skal stå for undersøgelserne, ret til at indsamle relevante oplysninger om forundersøgelsesområdet på havet. Forundersøgelserne skal bruges til den strategiske miljøvurdering (SMV) af havvindmølleprojektet og til at minimere udbudsvinders risici efterfølgende.

Forundersøgelserne består af miljøbiologiske, geofysiske og geotekniske undersøgelser med boringer samt 3D-kortlægninger af havbunden.

Myndighedshøringen omfatter myndigheder med interesser på havet samt kommuner med udsigt til parken, eller som kunne blive berørt af landkabler. Frist for bemærkninger er den 17. september 2020. Den korte frist skyldes, at Energinet hurtigt skal have forundersøgelsesskibene ud at sejle, inden vejret bliver for barskt.

Ruten til Kyndbyværket fremgik også af Energistyrelsens finscreening af havarealer til etablering af nye havvindmølleparker fra foråret 2020, mens ruten til Gilbjerg Hoved er ny. Den nye mulige rute, som skal undersøges, går ikke gennem naturområdet Heatherhill.

Begge ilandføringsruter vil medføre, at udbuddets vinder skal grave kabler ned på land frem til transformerstationen i Hove, hvor strømmen skal sluttes til det kollektive eltransmissionsnet.

Senere på året igangsætter Energinet miljøvurdering (VVM) af kabelkorridor og tekniske anlæg på land, ligesom Energinet vil udarbejde den samlede strategiske miljøvurdering (SMV) af det samlede projekt. Høringerne af SMV og VVM finder efter planen sted medio 2022.

Baggrund

Ifølge Energiaftalen af 29. juni 2018 og Klimaaftalen for energi og industri mv. af 22. juni 2020 skal Energistyrelsen udbyde Hesselø Havvindmøllepark til nettilslutning i 2027. Klima-, energi- og forsyningsministeren gav den 2. juli 2020 Energinet pålæg om at igangsætte forundersøgelser vedrørende Hesselø Havvindmøllepark og etablere nettilslutningspunkt på land.

Som konsekvens af pålægget har Energinet den 28. august 2020 ansøgt Energistyrelsen om tilladelse til at foretage forundersøgelser på havet. Forundersøgelserne sættes i gang nu, så de kan færdiggøres, inden tilbudsgiverne afgiver deres bud i 2022. Forundersøgelserne bidrager til den strategiske miljøvurdering (SMV) samt til, at havvindmølleparken kan etableres med mindst mulig risiko for vinderen af udbuddet og dermed til at opnå den lavest mulige pris i udbuddet.


Relaterede konferencer

Den nye Planlov KURSUS

Ungdomsboliger på et modent marked

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Fremtidens betonbyggeri

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Stormflodssikring af by- og landområder