Blandede boformer, sociale fællesskaber og bæredygtighed er blandt kodeordene for Stejlepladsen, hvor et 52.000 kvm stort areal skal udvikles med blandt andet 17.300 kvm almene boliger.

Konkurrencen om at udvikle en samlet plan for Stejlepladsen blev udskrevet den 2. september 2019, og nu er et vinderhold fundet. Bag vinderprojektet står Christensen & Co Arkitekter og Urban Creators, Kragh & Berglund, Urban Power og MOE.

Oprindeligt skulle der bygges 64.000 kvm i området, men PFA og By & Havn har ønsket at lægge yderligere 2 tilstødende grunde til udviklingsområde med ønske om at bygge 7.500 kvm på de 2 grunde. Dermed rykkes en del af bebyggelsen ud mod Bådehavnsgade, så der kan bygges mindre tæt på Stejlepladsen.

Vinderforslaget har fokus på områdets selvgroede mangfoldighed, nærheden til vandet og bygger videre på områdets eksisterende struktur med klynger af byggeri i forskellig højde og karakter. I stedet for den klassiske københavnerkarré skal Stejlepladsens bebyggelse derfor disponeres som klynger, oplyser By & Havn i en pressemeddelelse.

Boligerne vil have stor variation i højde, farver og facader, som eksempelvis træ og genbrugsmaterialer. Områdets beboere kan se frem til blandede bo- og ejerformer, som mindre boliger, almene boliger og bofællesskaber med fællesrum, som giver plads til mangfoldighed, mange forskellige familieformer og seniorer og studerende, oplyser udviklingsselskabet videre.

- Vi er helt opmærksomme på, at ikke alle er enige i, at det er en god idé at opføre et nyt bykvarter på Stejlepladsen, som er en del af et helt særligt broget og selvgroet miljø med en stærk autenticitet. Men med dette forslag, rammer vi den særlige stemning, der er vital for området. Og samtidig bliver det nye kvarter bæredygtigt med forskellige former af genbrugsmaterialer og forholder sig bevidst til områdets maritime kulturmiljø og til Tippens natur, udtaler Anne Skovbro, administrerende direktør for By & Havn.

NB! Lynetteholm, Nordhavn og Refshaleøen - 200 milliarders byggeri. Konferencen afholdes d. 16. marts 2020.

Lendager Group er blevet tilknyttet projektet som proces- og bæredygtighedskonsulenter, og det er et krav, at det kommende byggeri kan bæredygtighedscertificeres til DGNB-guld.

Der opføres omkring 900 boliger fordelt 69.200 kvm samt en daginstitution på 1.800 kvm. Dertil kommer fællesskabsfunktioner på 1.000 kvm. Forslaget har en gennemsnitlig højde på 4 etager, men med en variation fra 3-5 etager og enkelte steder 6 etager.

Det indgår i beslutningen med Københavs Kommunes Budget 2019, at der skal stilles krav om 25 procent almene boliger i lokalplanen. Dette vil svare til 17.300 kvm. Lokalplanområdet er beliggende i skoledistrikt for Ellebjerg Skole, hvor der er 52 procent almene boliger.

- Vi ser frem til at udvikle planen for området sammen med By & Havn, hvor udviklingen af et rationelt byggesystem bliver centralt for at kunne opnå vores fælles ambition om betalbare boliger til københavnerne. Da 2/3 af boligerne samtidig bliver med et gennemsnit på 65 kvm, er vi også inde og imødekomme behovet for mindre boliger i hovedstaden, siger Michael Bruhn, ejendomsdirektør i PFA.

Vinderforslaget skal nu kvalificeres og bearbejdes frem mod Københavns Kommunes lokalplanproces. Det forventes, at byggeriet af kvarteret kan begynde, når lokalplanen for området er vedtaget ved årsskiftet 2020/21, og der foreligger en godkendt byggesag.


Relaterede konferencer

Fremtidens betonbyggeri

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Stormflodssikring af by- og landområder

Den nye Planlov KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS