Tidligere var det planen at sælge forhenværende skolebygning med mulighed for 30.000 kvm boliger. Med udsigt til et kirkeligt veto reduceres byggeretten nu til 17-19.000 kvm boliger, erhverv, hotel og restauration.

Viborg Kommune købte i 2015 den tidligere handelsskolebygning på Vinkelvej 20 af Mercantec for 80 millioner kr., men det viste sig senere, at kommunen alligevel ikke skulle bruge ejendommen. Politikerne i byrådet satte derfor i efteråret 2020 gang i planlægning for og udbud af ejendommen.

Oprindeligt var det planen at udbyde ejendommen til salg med mulighed for byggeri af 300 boliger i op til 6 etager og med et samlet areal på 30.450 kvm, men Vinkelvej 20 er omfattet af kirkebyggelinjen for Asmild Kirke.

Viborg: De store projekter. Konferencen afholdes den 28. september 2021.

Viborg Stiftsøvrighed har derfor anført, at der ikke må opføres byggeri med en højde over 8,5 meter inden for 300 meter fra kirken. Det vil kræve dispensation fra Naturbeskyttelsesloven, og da Viborg Stiftsøvrighed er myndighed i forhold til at varetage nationale hensyn til kirker og deres omgivelser, kan de nedlægge veto mod et planforslag.

Viborg Kommune er derfor på vej med et nyt udbud af ejendommen, som nu udlægges til boliger, almen service, liberale erhverv, hotel og restauration med en byggemulighed på 17-19.000 kvm, hvor eksisterende bygninger på grunden kan rives ned eller ombygges til nye formål. Højden reduceres således til 1,5-3,5 etager og 12-15 meter, hvor bebyggelsen trappes ned, så den er lavest nærmest Asmild Kirke og højest på den mellemste og lavere liggende del af grunden.

Jylland: Planlov og lokalplaner - nye ændringer og muligheder. Kurset afholdes den 17. november 2021.

- Vi må jo nok erkende, at den tidligere handelsskole blev købt for dyrt. Det er naturligvis ærgerligt, men det ville være dobbelt ærgerligt, hvis vi havde givet lov til en for stor og dominerende bebyggelse blot for at få pengene hjem igen. Nu lægges der op til en løsning, som området kan bære, sagde medlem af byrådet i Viborg for SF, Kai O. Andersen, da sagen blev behandlet på et byrådsmøde den 21. april 2021.

Ejendommen foreslås udbudt som et projektudbud, hvor der skal afleveres et skitseforslag sammen med tilbuddet. Den eksisterende ejendomsmatrikel er 35.000 kvm, og der lægges op til en udstykning på 32.000 kvm.


Relaterede konferencer

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Boligudvikling i København frem til 2030

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse