Det 360 millioner kr. dyre vandkulturhus skulle stå klar i begyndelsen af 2022, men det bliver 2,5 år forsinket, ligesom budgettet skrider.

Det ambitiøse vandkulturhus og arkitektoniske fyrtårn på Papirøen bliver forsinket. Forsinkelsen skyldes blandt andet komplekse byggepladsforhold og byggetekniske udfordringer på det ikoniske byggeri

På baggrund af en idékonkurrence blandt københavnerne blev det i 2016 besluttet at opføre en svømmefacilitet på Papirøen, og i 2017 vandt arkitektteamet Kengo Kuma & Associates i samarbejde med de danske partnere Cornelius Vöge Architects og rådgivende ingeniører Søren Jensen arkitektkonkurrencen med et banebrydende forslag til et vandkulturhus i Københavns Havn. Vandkulturhuset var planlagt til at åbne i første kvartal 2022.

Det ambitiøse projekt bliver nu forsinket og dyrere end først antaget. Det viser en samlet redegørelse og vurdering fra Ejendomsfonden. Redegørelsen fremlægges for Københavns Kommunes politikere på møde i Kultur- og Fritidsudvalget den 4. september. Ejendomsfonden er bygherre på vandkulturhuset.

 - Når man skal opføre et så ambitiøst byggeri, kan det ikke undgås at støde på udfordringer undervejs. På grund af de ikoniske, pyramidestubformede bygninger og den særlige byggestil har byggeriet vist sig at være sværere at opføre end først antaget. De udfordringer skal vi finde løsninger på sammen med den kommende totalentreprenør, siger Erik Jæger, formand for Ejendomsfonden.

- Der er desuden sket forsinkelser i leverancerne fra projektets totalrådgiver, ligesom der er komplekse byggepladsforhold og fundet fortidsminder, som gør, at der skal gives plads til arkæologiske udgravninger, uddyber han.

NB! København: De store projekter. Konferencen afholdes d. 10. september 2019.

Det er lovpligtigt at udføre arkæologiske udgravninger, hvis der er fundet fortidsminder på eksempelvis en byggeplads. Udgravningerne foretages af Københavns Museum.

Samlet set betyder det en forsinkelse på godt 2,5 år.

Økonomi
Forsinkelserne og de byggetekniske udfordringer betyder også, at projektet bliver dyrere end først antaget, da vinderprojektet blev valgt. Der er i udgangspunktet afsat 360 mllioner kr. til at opføre Vandkulturhuset. Nordea-fonden har støttet projektet med 300 mllioner kr., og Københavns Kommune har bidraget med et rente- og afdragsfrit lån på 60 millioner kr. Fordyrelsen og den samlede økonomi på projektet kendes ikke før i første halvdel af 2020, hvor der skal indgås kontrakt med den totalentreprenør, der skal føre byggeriet ud i livet.

En fordyrelse drøftes med Københavns Kommune, herunder om muligheden for forhøjelse af Ejendomsfondens lån på de 60 mllioner kr.

Valg af totalentreprenør
I oktober 2019 begynder prækvalifikationsrunden for valg af entreprenør. Den endelige totalentreprenør vælges i første halvdel af 2020 efter forhandlingsrunder.

Det 5.700 kvm store vandkulturhus er tegnet afKengo Kuma & Associates / Cornelius Vöge. Det skal hænge sammen med masterplanen og være med til at sikre, at Papirøen fastholder sin åbenhed og folkelighed, så området også fremover tiltrækker og inspirerer både københavnere og byens gæster.


Relaterede konferencer

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Ungdomsboliger på et modent marked

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS