Folketingets Administration om at arbejde videre med at undersøge mulighederne for at overtage Rigsarkivets bygninger, når Rigsarkivet flytter væk fra Slotsholmen. 3 arkitekthold har nu givet bud på, hvordan bygningerne kan udvikles.

I det sidste 15 år har Folketinget arbejdet på at undersøge mulighederne for at overtage Rigsarkivets bygninger, når Rigsarkivet flytter væk fra Slotsholmen. Hen over sommeren og efteråret 2018 har der blandt andet været afholdt en idékonkurrence med eksperter inden for arkitektur, demokrati og formidling om, hvordan bygningerne kan anvendes. Det er mundet ud i et idekatalog, der også indeholder forslag til, hvordan Christiansborg kan udvikles.

Der er tale om en bred vifte af idéer til renovering og anvendelse af Rigsarkivets bygninger. Der er også idéer, som inddrager de tilstødende byrum og som har set på mulighederne for at udnytte loftrum på det nuværende Christiansborg Slot bedre samt mulighederne for at etablere underjordiske faciliteter.

NB! Finansiering af ejendom. Kurset afholdes d. 6. juni 2019.

Præsidiet har drøftet de mange idéer og har på den baggrund bedt Folketingets Administration om at arbejde videre med at undersøge mulighederne for at realisere idéerne. Præsidiet understreger, at det ikke har taget endelig stilling til overtagelse af bygningerne endnu, men at det ønsker en fortsættelse af det grundige forarbejde, som skal lede frem til, at det nye Præsidium kan træffe den endelige beslutning om evt. overtagelse. Dog har det nuværende Præsidiet besluttet at overtage Rigsarkivets læsesal, når denne fraflyttes – forventeligt ved årsskiftet 2019-2020. Læsesalen ligger i Provianthuset, som er en integreret del af Folketingets eksisterende bygninger.

Hele projektet skal ses i lyset af, at Folketinget fortsat ønsker at være ét af verdens mest åbne parlamenter. Den foreløbige vurdering er, at Rigsarkivets bygninger vil give nye og spændende muligheder for at udvikle aktiviteter, der i endnu højere grad end i dag inviterer borgerne indenfor i Folketinget. Samtidig er det vurderingen, at Folketinget kan forbedre rammerne for det parlamentariske arbejde; eksempelvis ved at skabe nye og mere fleksible faciliteter for høringer og åbne samråd. En udvidelse af Folketingets arealer vil desuden lette det pres, der i dag er på den populære besøgsordning og de eksisterende møde- og kontorfaciliteter for folketingsmedlemmer og Folketingets Administration.

De 3 hold, der har deltaget i parallelopdraget:

Hold
BARK Rådgivning
Praksis Arkitekter
Kristine Jensens Tegnestue
Nadja Pass og Helle Solvang, Borgerlyst
Olav Hesseldahl, Ungdomsbureauet

Hold
Rørbæk og Møller Arkitekter
BOGL landskabsarkitekter
Henrik Bang, Institute for Governance and Policy, University of Canberra
Carina Saxlund Bischoff, Forvaltning, Politik og Administration og International Public Administration and Politics, RUC
Søren Warthoe, ”Vi vil Europa”

Hold
Svendborg Architects
Berings Tegnestue
SLA
Carsten Kipper Thau
Frederik J. Preisler, Mensch
Mette Gislev Kjærsgaard, SDU


Relaterede konferencer

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder

Boligudvikling i Jylland

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Boligudvikling i København frem til 2030

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Fremtidens betonbyggeri