De første projekter i Nordhavnen blev sat i gang i 2013 i den sydlige del af Århusgadekvarteret og er klar til indflytning i år, hvor den store udvikling også for alvor er begyndt at tage fart. Projekterne under udvikling tæller blandt andet Århusgadekvarteret, ombygning af DLG-siloerne, infrastrukturen, etableringen af Copenhagen International School samt Den røde tråd.

Der skal bygges 350.000 kvm i Århusgadekvarteret og i alt 870.000 kvm i Indre Nordhavn, som er den halvdel af Nordhavnen, der ligger mod syd. 

Selve planlægningen af området har været igang siden 2009, hvor arkitektkonkurrencen om den overordnede plan blev afgjort. Siden er der lavet en kommuneplan i 2011. Hele udbygningen ledes af udviklingsselskabet af By & Havn, som står for salg af byggeretter i Nordhavn. 

Nordhavn er ved at blive udviklet til en helt ny og bæredygtig bydel i København. Med vand på 3 sider, udsigt over Øresund og mange grønne åndehuller bliver Nordhavn en attraktiv bydel, der kommer til at huse 40.000 beboere og rumme et tilsvarende antal arbejdspladser.

Nordhavn skal være en rummelig og funktionsblandet bydel, hvor alle københavnere kan nyde adgangen til vandkanten. Området skal sætte nye standarder for miljømæssig, social og økonomisk bæredygtig udvikling. Lokalt skal der skabes en bæredygtig bydel, der er i harmoni med sine omgivelser, og globalt skal Nordhavn sætte København på verdenskortet som en rollemodel.

Området skal udvikles i flere etaper. Vi tager på denne konference fat i 1. del af udviklingen og følger op på 2. og 3. etape på en senere konference.

Du kan høre mere om det store byudviklingsprojekt:

Udvikling af Nordhavns 1. del for 30 milliarder

09.00 Registrering og morgenkaffe

09.30 Velkomst

09.35 Overblik over 1. etape af Nordhavnen: Konkrete planer og projekter

1. fase i udviklingen giver mulighed for opførelse af 2.000 boliger og 200.000 kvm erhverv. På lang sigt kan Nordhavn rumme 40.000 beboere og lige så mange arbejdspladser. Fremtidens bæredygtige bydel. Det er den overordnede vision for Københavns nye bydel. Nordhavn skal sætte nye standarder for bæredygtig byudvikling i det 21. århundrede. Introduktion til 1. etape af udviklingen af Nordhavn. Visioner og konkrete planer. Hvad kan udviklingen af Nordhavn komme til at betyde for København?

10.00 Byudvikling i Århusgadekvarteret for 5 mia. kr.

Århusgadekvarteret udvikles i disse år til en helt ny bydel. Kvarterets egenart bygger på områdets lange historie og stærke identitet: Havnens historie og områdets kvaliteter vil sammen med fremtidens byrum og byggerier skabe en enestående bydel med stærke kontraster: Nyt møder gammelt. Småt møder stort. Byen møder vandet. Blandt boligprojekterne i området er Harbour Park, Kronløbshuset og Kajplads 109. De tre boligprojekter har et samlet omfang på 35.000 kvm og en byggepris på 500 mio. kr. Hvad er de konkrete planer for kvarteret? Hvilke temaer er indtænkt i udviklingen, og hvilke særlige udfordringer har man mødt?

10.25 "KlarPiratStart": Silo ombygges for 340 mio. kr.

"KlarPiratStart" står der graffitimalet med kæmpebogstaver øverst på den store hvide silo-blok for enden af Århusgade. Den knap 50 meter høje silo er den ene af 2 firkantede DLG-siloer ved Fortkaj. Den pensionerede foderstofsbeholder skal omdannes til 80 luksuslejligheder med havneudsigt og usædvanligt højt til loftet. Det samlede omfang af lejlighederne bliver på 11.000 kvm, og de enkelte lejligheder bliver i størrelser fra 60 til 240 kvm. Siloens rå arkitektur skal bevares med klare referencer til dens tidligere funktion. Efter planen skal lejlighederne stå indflytningsklare i 2016. Hvad er visionen bag de spektakulære genbrugsboliger? Hvordan er udviklingen tænkt, og findes der planer for mere spektakulært byggeri?

Morten Boll, Direktør, Boll+   

10.50 Kaffepause og networking

11.20 Infrastruktur i Nordhavn for 10 mia. kr.

Der skal anlægges en metrolinie til Nordhavn. Metroen anlægges dels som tunnel, dels som højbane. Den oprindelige plan omfattede opførelsen af en metrolinie med 2 stationer til en værdi af knap 3 milliarder kr. Derudover bygges der, ud over metroen, både en storvej og tunnel fra Lyngbyvejen til Nordhavnen. I selve Nordhavnen skal et tæt net af veje, stier og havnekajer gøre bydelen både effektiv, grøn og behagelig. Infrastrukturplanerne for området er på i alt 10 milliarder. Hvordan er infrastrukturen i Nordhavn tænkt anderledes i forhold til andre steder?

11.45 Opførelse af international skole for 500 mio. kr.

Der er bred opbakning fra dansk erhvervsliv til etableringen af Copenhagen International School Nordhavn, som nu bygges. CIS Nordhavn får beliggenhed på Levantkaj i Indre Nordhavn og et omfang på 25.000 kvm. CIS Nordhavn skal samle skolens nuværende aktiviteter i Hellerup og på Østerbro i en ny fælles, international skole med en udvidet kapacitet på 1.200 elever. Skolen bliver et vigtigt omdrejningspunkt i Indre Nordhavn, og tager del i byudviklingen lidt længere sydpå i Århusgadekvarteret. Hvilke entrepriser skal i udbud, og hvad er tidsfristen for projektet?

12.10 Den røde tråd: Idrætsanlæg til 12 mio. kr. på toppen af P-hus

Tag en sprint på løbebanen, et sæt armhævninger i cross fit-barren og slut af med en hoppetur på trampolinen – alt sammen udendørs i 8. sals højde med havneluft i lungerne og Københavns tage i øjnene." Det kan lyde fantasifuldt, men bliver virkelighed i 2015, når Nordhavnens første idrætsfaciliteter åbner på taget af Nordhavns første parkeringshus. Det døgnåbne anlæg til tagidræt bliver 2.625 kvm stort, svarende til godt en halv fodboldbane. Hvilke udfordringer står man overfor, og hvordan tilrettelægges driften af anlægget?

Kathrin Susanna Gimmel, Arkitekt MAA og partner, JAJA architects   

12.35 Spørgsmål og afslutning

12.40 Frokost


Relaterede konferencer

Stormflodssikring af by- og landområder

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Den nye Planlov KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens