Mens udbuddet af ledige butikker er stagneret på landsplan, falder udbuddet i Aalborg og det øvrige Nordjylland fortsat, viser nye tal fra erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk. Det snarlige comeback af turister efter corona kan styrke landsdelens detailhandel og spisesteder, mener erhvervsmæglere.

På landsplan har udbuddet af lejemål til butikker, cafeer og spisesteder ligget nogenlunde konstant gennem 3 kvartaler, men i Aalborg, landets 3. største kommune målt på indbyggere, og det øvrige Nordjylland er udbuddet af butikslokaler faldet.

Det fremgår af det kvartårlige Ejendomstorvet Markedsindeks over udbudte erhvervslokaler, udgivet fælles af erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk, Dansk Ejendomsmæglerforening og EjendomDanmark, som repræsenterer udlejere og administratorer af ejendomme.

- Sidste år indhentede Nordjylland resten af landet efter at have haft et højere udbud af butikslokaler gennem 10 år. Og mens udbuddet er stagneret på landsplan, er det fortsat nedad i det nordjyske. Ved udgangen af 2021 var 58.300 kvm udbudt til leje eller salg – det er faldet til 55.500 kvm; vi skal tilbage til årsskiftet 2009/2010 for at finde lavere tal. Det er samtidig et fald til 2,3 procent af de samlede butikslokaler i regionen, mens det tilsvarende tal for hele Danmark er 2,6 procent for 3. kvartal i træk, siger administrerende direktør Jakob Wegener fra Ejendomstorvet.dk.

På landsplan er 1.459 lokaler til butikker, cafeer, spisesteder og takeaway udbudt til leje eller salg via Ejendomstorvet.dk lige nu. 166 af dem ligger i Nordjylland – flest i Aalborg med 54, derefter følger Frederikshavn Kommune med 43 og Hjørring med 32 udbudte lokaler. I de øvrige 8 kommuner er udbuddet 11 lokaler og nedefter – både i Rebild og på Læsø er eksempelvis kun ét eneste lejemål udbudt i øjeblikket.

Jylland: Syn og skøn - konfliktløsning ved byggeprojekter. Kurset afholdes den 14. juni 2022.

I Aalborg Kommune svarer udbuddet til blot 1,3 procent af de samlede butiksarealer – København og Aarhus har dobbelt så højt niveau, mens tomgangen er 3 gange så høj i Odense.

- I hele landet nyder detailhandel og spisesteder godt af den rekordhøje beskæftigelse, men Aalborg har lavere lejeniveauer end de andre store byer. Udlejerne har været bedre til at tilpasse sig, og det er lettere at drive en sund forretning hér. Flere kæder er på udkig efter bedre beliggenheder, måske med større lokaler, ligesom der opstår nye koncepter og butikstyper. For et halvt år siden udlejede vi en Faktabutik, som havde stået tom i 5 år, til Wolt, der ikke længere kun henter mad, men bruger lokalerne til dagligvarer, som Wolt nu også bringer ud, siger Mattias Manstrup, partner i Nordicals Aalborg.

Nord for Aalborg er der ligeledes blevet længere mellem ledige butikslokaler.

- I Frederikshavn er et stort renoveringsprojekt af gågaden overstået, ligesom passagerne på færgeruterne er ved at vende tilbage. Skagen havde 2 gode sæsoner med masser af danske turister, der ikke kunne komme til udlandet, og her er ikke meget tomgang, blandt andet fordi nye, spændende specialforretninger er kommet til. Hjørring har haft en del nybyggeri, og det øger indbyggertallet og styrker dermed den lokale detailhandel, siger Mads Dyhr, partner i EDC Erhverv Poul Erik Bech Vendsyssel med kontorer i Frederikshavn, Hjørring og Skagen.

Men både renten og priserne stiger, og forbrugertilliden er styrtdykket, ikke mindst på grund af krigen i Ukraine, så kan den høje efterspørgsel på butikslokaler fortsætte?

Jylland: Sådan bliver moms og ny skat for ejendomsprojekter. Kurset afholdes den 22. september 2022.

- Trods de bekymringer, som forbrugertilliden afspejler, tror jeg ikke, at forbrugerne ændrer adfærd; efter 2 år med corona er der opsparet et stort behov for at bruge penge. I Aalborg ser vi stigende interesse for lejemål på de store strøggader, men samtidig vigende interesse for sidegaderne, og dé risikerer at få øget tomgang. En del lejere, især spisesteder, har forlænget de coronalån, som udløb 1. april. Renten er ret høj, så når spisesteder og butikker forlænger de lån, kan det være tegn på en presset økonomi, siger Martin Brasholt Mikkelsen, partner i EDC Erhverv Poul Erik Bech Aalborg.

Hans kollega længere nordpå ser positivt på de lokale markedsvilkår.

- Denne sommer kan vi – efter 2 år med corona – igen se frem til et stort rykind af turister fra Tyskland, Sverige og især Norge. Det kommer til at styrke den lokale handel, for eksempel i Skagen og i Hjørring, som er en stor sommerhuskommune, ræsonnerer Mads Dyhr, partner i EDC Erhverv Poul Erik Bech Vendsyssel.

Kommunerne i Nordjylland har samlet godt 2,4 millioner butiks-kvm – eller lidt over 12 procent af landets totale areal til detailhandel og spisesteder.


Relaterede konferencer

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder

Fremtidens betonbyggeri

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Boligudvikling i Jylland

Den nye Planlov KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032