Det går så godt for erhvervslivet i Vest- og Sydsjælland, at blot 1,5 procent af samtlige lager- og produktionslokaler står tomme – det er den laveste tomgang i hele landet og samtidig det laveste niveau i landsdelen i næsten 9 år.

Ingen andre landsdele har så få tomme lager- og industribygninger, viser tal fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervsejendomme. Området har ikke haft færre tomme industrilokaler i 9 år, og flere byer har mangel på mursten, siger Nybolig Erhverv.

- Vores tal afspejler, at det er gået godt for de lokale virksomheder de seneste 3-4 år, efter at finanskrisen ramte landsdelen hårdt tilbage i 2007-2008 og de følgende år. Siden oktober 2013 er der støt blevet færre tomme fabrikshaller, værksteder og lagerbygninger kvartal for kvartal. Desuden har Vest- og Sydsjælland overhalet Nordjylland som den landsdel, der har færrest ledige lager- og produktionsbygninger, og vi skal helt tilbage til april kvartal 2008 for at finde lavere tomgang i området, siger Simon Birch Skou, administrerende direktør i Ejendomstorvet.dk.

NB! Ørestad - nye planer og projekter for 10 milliarder kr. Afholdes d. 22. august 2017.

Portalen er ”søster” til Boligsiden.dk og rummer i øjeblikket lidt over 10.000 erhvervslokaler og ejendomme. Heraf er godt 750 lager- og industrilokaler, men i hele Vest- og Sydsjælland er aktuelt kun udbudt 35 lokaler – næsten en halvering på 2 år.

- Området er i bekneb for lokaler, og især i Slagelse og Ringsted er efterspørgslen betydeligt større end udbuddet. For eksempel er de gode beliggenheder helt ud til motorvejene væk. Finanskrisen ramte hårdt, men nogle af de tomme bygninger er enten blevet lejet ud igen eller har fået nyt liv ved at blive delt i mindre lejemål. I takt med at der er kommet gang i udlejningen, har en del udlejere istandsat, isoleret eller måske udskiftet porte på de resterende tomme bygninger, siger Henrik Nikolajsen, partner i Nybolig Erhverv Jørgen Klode med afdelinger i Slagelse, Næstved og Roskilde.

Tomgangen i Vest- og Sydsjælland toppede midt i 2011 med 3,7 procent – tilbage i 2007, før finanskrisen, stod kun lidt over en halv procent af lager- og industrilokalerne tomme. Dengang havde Vest- og Sydsjælland og naboområdet Østsjælland med blandt andet Køge og Roskilde stort set lige få ledige lokaler, men siden har Østsjælland døjet med højere tomgang. I øjeblikket står 2,7 procent af lagerbygninger og industrilokaler tomme hér – nøjagtig som på landsplan og næsten dobbelt så meget som i Vest- og Sydsjælland.

NB! Byudvikling syd for København til Køge og Vestegnen. Afholdes d. 20. juni 2017.

- Det hænger sammen med, at lokaler generelt bliver dyrere, jo tættere de ligger på København. Køge er nok det største vækstcentrum i Region Sjælland lige nu, men virksomhederne skeler til, at de kan spare mange penge ved at bo for eksempel i Ringsted blot 20 km væk og stadig tæt på motorvejene, forklarer Henrik Nikolajsen fra Nybolig Erhverv Jørgen Klode.

I gennemsnit bliver vest- og sydsjællandske lager- og industrilokaler udbudt til 333 kr. per kvm (inklusive driftsudgifter), mens lejen er over 500 kr. i Østsjælland, Nordsjælland og Københavns omegn. Med den øgede udlejning er lejeniveauet i det vest- og sydsjællandske steget 23 procent siden 2012. Det er ifølge Ejendomstorvet.dk landets højeste stigning og betyder, at Vest- og Sydsjælland i dag har højere lejeniveau end alle 5 landsdele vest for Storebælt.

For få år siden var det ellers dyrere at leje industrilokaler i både Sydjylland, Østjylland og Nordjylland.


Relaterede konferencer

Den nye Planlov KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Fremtidens betonbyggeri