Den 15. september 2020 vedtog byrådet i Høje-Taastrup Kommune og Boligselskabet AKB, Taastrup at godkende et tillæg til udviklingsplanen for Taastrupgaard.

Taastrupgaard skal over de næste 10 år omdannes til en kulturbydel, opdelt i mindre kvarterer og med flere nye boligtyper. Yderligere 107 boliger skal rives ned, og bydelen knyttes til Taastrup Hovedgade gennem et nyt kulturstrøg.

Kundechef i KAB, Claus Bjørton, understreger, at hvor det var beboerne selv, der i 2016 vedtog at rive de første 188 boliger ned, er de nye nedrivninger en bunden opgave, da ghettoloven fastslår, at der maksimalt må være 40 procent almene familieboliger i de såkaldt hårde ghettoer i 2030. For boligselskabet ligger fokus derfor på beboerne.

- KAB har meddelt over 100 familier, at deres hjem vil forsvinde på grund af ghettolovens krav om at reducere antallet af almene familieboliger. Det er en ubarmhjertig besked at få, men for beboerne i resten af boligerne – det absolutte flertal – er der gode nyheder, da boligselskabet med Landsbyggefonden i ryggen vil totalrenovere de 567 tilbageværende lejligheder, siger Claus Bjørton.

De nye nedrivninger foregår ved at fjerne 2 hele blokke samt dele af andre blokke. Det giver mulighed for at skabe tagterrasser og boligblokke i forskellige skalaer. Det tiltag samt sammenlægninger af eksisterende boliger skaber nye, attraktive boligtyper som tagboliger, drive-in boliger med indgang fra egen carport og tilgængelighedsboliger, der kan matche fremtidens boligbehov.

Ny lov: Byudvikling af boligselskaber og private. Konferencen afholdes d. 1. juni 2021.

Høje-Taastrup Kommune og Boligselskabet AKB, Taastrup har desuden indgået en aftale om at opføre 40 ældreboliger. Boligerne opføres så de bryder med de mange ens blokke og understøtter et grønt og levende stiforløb på tværs af bebyggelsen.

Sammen med Børnekulturhuset opdeler de Taastrupgaard i 3 mindre kvarterer, der får hver sin identitet gennem materialevalg i de nye facader, pladsdannelser og beplantning. De eksisterende boligblokke knyttes sammen 2 og 2 i mindre gårdlaug, der vil styrke naboskabet.

Umiddelbart øst for Taastrupgaard opføres et nyt bykvarter med 230 private boliger, der sammen med boligafdelingen vil danne et sammenhængende kulturkvarter med teater, billedskole, musikskole og et nyt børne- kulturhus.

Den samlede beløbsramme for udviklingen af Taastrupgaard forventes at være 1,2 milliarder kr., der primært hentes i Landsbyggefonden og i Boligselskabet AKB, Taastrup. Derudover investeres der 600 millioner kr. i private boliger og 250 millioner kr. i Børnekulturhus. Det sidste sker via henholdsvis private og kommunale midler.

Boligselskabet håber på, at en pilotblok kan iværksættes allerede i slutningen af 2021. Selve hovedprojektet forventes at løbe fra 2023 til 2027-28.

Nedrivninger og nye boliger i Taastrupgaard


Relaterede konferencer

Stormflodssikring af by- og landområder

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Ungdomsboliger på et modent marked

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS