Boligmarkedet er oppe på samme niveau om 3 år, hotellerne om 5 år, butikscentre skal bygges om, så butikker får udgange til det fri, sommerhuse og ferieparker vokser vildt. Byggeriet vil falde 30 procent og er oppe igen om 3 år, kontorejendomme falder 15 % og butiksejendomme 25 %, boliger falder 15 %. Det er Byens Ejendoms vurdering - her følger 1 scenarie.

Coronaen vil komme igen, eller afløses af andre grimme vira, fordi verden er blevet global. Her er 1 bud på Danmark fra nu og frem:

* Rengøring: Vil vokse kraftig, for der vil være krav/ønske om daglig rengøring af indgangspartier og elevatorer i både boligejendomme og kontorejendomme og butiksområder - som vi allerede kender det fra toiletter på tankstationer. Og i det hele taget vil rengøringssektoren vokse markant.

* Boligmarkedet. Kraftig opbremsning magen til sidste krise, for med arbejdsløshed og usikkerhed og stigende renter er der dømt faldende priser - 15-20 %. Banker og realkredit vil se usikkerhed i privatøkonomier og derfor kræve større udbetaling. Og købebeviser vil få et kraftigt nøk ned af. Da epidemier primært rammer storbyerne, kan det give et løft til udkantsområder og ikke mindst øer.

* Butikscentre. I butikscentre vil alle butikker der vender ud mod gaderne få indgang fra gadeplan, som dog kun må anvendes når næste udbrud/statsindgreb kommer. Hvor det er muligt bygges rulletage, så de indre gader kan åbnes op så det ikke opfattes som et butikscenter, men som en almindelig gågade. Udvendige gader på ydersiden i 1. sals kan måske også komme på tale. Husleje-kontrakter vil fremover komme til at indeholde stats-indgrebsklausuler der regulerer husleje-nedsættelse/bortfald. Butikscentres værdi skæres med 25 % pga fremtidige usikkerheder.

* Kontorer. Storrumskontorer vil blive ombygget til mindre enheder, så der kan skærmes af, så alle på kontoret ikke ryger på karantæne i samme ombæring. Flere separate kantiner, toiletter, og printerrum + flere indgange. Hjemmearbejdspladser vil vokse markant og kræve mindre areal i kontorejendomme - omvendt vil de nævnte opdelinger kræve mere plads.

* Restauranter og cafeer. Der vil blive stillet krav om større afstand mellem bordene og bedre toiletforhold, og ikke mindst dyr ventilation (som suger virusluft væk). Det betyder betydelige ombygninger og tilbygninger, men også at mange må lukke, fordi dyrere kvadratmeter-leje (i forhold til antal gæster) og med kun svagt stigende gæsteantal fra efteråret 2020 vil give dårlig økonomi.

* Natklubber og diskoteker. Svær tid, for hvor ellers står gæster så tæt og er så svedige når der danses og drikkes. Krav om ventilation, færre gæster og flere toiletter.

Hoteller. Det er en sørgelig historie, for verden åbner først op primo 2021 for rejsende i større grad, fordi der først på det tidspunkt er fundet vaccine OG folk er nået at blive vaccinerede. Rejsemønstre vil ændres radikalt - i praksis vil folk rejse mindre de næste 3-4 år indtil der er kommet ro og glemsomhed efter den slemme corona. En halvering af gæstetallet de næste 2 år er realistisk/optimistisk.

* Koncertsale og biografer: Flere siddende koncerter, større afstand mellem stole i biografer og koncertsale. Sværere at få økonomi i koncerter for siddende gæster fylder det dobbelte af stående. Flere toiletter, færre tilskuere må lukkes ind.

* Sommerhuse. Et lyspunkt. For når danskerne ikke må eller tør rejse, så vil de købe sommerhuse eller leje feriehytter og sommerhuse. Stort nybyggeri.

* Campingpladser og ferieparker. Der kom i marts 2019 nye muligheder for 40 % hytter med bad og køkken på campingpladser - der kan bygges rundt regnet 30.000 enheder. Det er slet ikke udnyttet, men vil blive det nu i stor stil. Negativt er det at tyskerne ikke må komme i 2020, men nordmændene og (måske) svenskerne vil komme i store strømme til sikre Danmark.

* Industrien. Også her vil der blive krav om opdeling i sektioner, så alt ikke bliver lagt ned ved karantæne. Leveranceusikkerhed vil betyde at større dele af produktionen vil foregå i Danmark, gene med robotter eller anden teknologisk produktion. Flere kvadratmetre er nødvendige.


Relaterede konferencer

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Boligudvikling i København frem til 2030

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Boligudvikling i Jylland

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND