Ifølge en ny undersøgelse fra Spar Nord falder udbudsprisen på sommerhuse gennemsnitligt med 10 procent inden købsaftalen underskrives. I 2012 lå nedslaget på næsten 20 procent.

Spar Nord har analyseret aktuelle tal fra Finans Danmark, hvor de har sammenholdt udbudspriser og realiserede handelspriser, og af analysen fremgår det, at det gennemsnitlige afslag på sommerhuse generelt har være faldende siden første kvartal 2012. Den gang blev der gennemsnitligt skåret 20 procent af udbudsprisen, inden køber var overbevist. I dag er det tal faldet til godt 10 procent.

- Det er en markant udvikling, der understreger, at sælger i dag sidder med langt stærkere kort på hånden end for blot få år siden. Udviklingen er blandt andet et udtryk for, at økonomien er blevet meget bedre sammenlignet med perioden under og lige efter finanskrisen. Den rekordhøje beskæftigelse og stigende realløn har givet danskerne en stærk privatøkonomi, hvilket lagt sammen med de rekordlave renter understøtter sommerhushandlen, siger cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm.

- Derudover gav politikkerne også udviklingen et ekstra skub, da de i 2017 valgte at lempe finansieringsreglerne for sommerhuse. Det satte for alvor gang i en positiv prisudvikling, fortsætter han.

De nye regler har betydet, at man i dag kan finansiere op til 75 procent af sommerhusets pris gennem realkreditlån mod de 60 procent, der var tilfældet tidligere. Ifølge nye tal fra Boligsiden er prisen på sommerhuse steget med 9,5 procent siden de nye regler trådte i kraft tilbage i maj 2017.

Langt til 00’ernes niveau
Selvom det gennemsnitlige afslag er faldet markant, er der dog stadig relativt mange penge at forhandle om, forklarer Jens Nyholm.

NB! De nye finansieringsløsninger for ejendom. Kurset afholdes d. 6. juni 2019.

- Tilbage i midten af 00’erne var det gennemsnitlige afslag i perioder helt nede omkring 1,5 procent, og set i det perspektiv kan det godt betale sig at sætte sig ved forhandlingsbordet, siger han.

Allerede i perioden op til finanskrisen begyndte afstanden mellem udbudsprisen og den realiserede handelspris at vokse, og det kulminerede i første kvartal 2009 med en forskel på hele 22 procent.

Det er bestemt ikke ligegyldigt for forhandlingsmulighederne, hvor sommerhuset ligger. I 2018 har køberne formået at presse prisen mest i Læsø Kommune, hvor den realiserede handelspris gennemsnitligt ligger hele 18,5 procent under udbudsprisen. Vesthimmerlands og Langeland Kommune har de anden- og tredjehøjeste nedslag med henholdsvis 15,2 og 13,8 procent.

I den anden ende af skalaen finder vi Egedal, Bornholm og Halsnæs Kommune med gennemsnitlige nedslag på henholdsvis 1,3, 4,3 og 5 procent.

- Der er tale om relativt store geografiske forskelle, og her spiller udbudsudviklingen givetvis ind. Eksempelvis er udbuddet på Bornholm faldet ganske betragteligt, siden det lå på hele 455 tilbage i 2014. I dag er udbuddet på solskinsøen helt nede på 124 svarende til et fald på mere end 72 procent, siger Jens Nyholm.


Relaterede konferencer

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Den nye Planlov KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Fremtidens betonbyggeri

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Ungdomsboliger på et modent marked