Uge 20, sidste uge, er en milepæl i coronakrisen. Her lå antallet af handler inden for hver enkelt boligtype - villaer og rækkehuse, ejerlejligheder og sommerhuse - for første gang siden coronakrisen nemlig over salget i samme uge sidste år.

April er samlet set en blandet måned – med lige dele usikkerhed og begyndende fremgang, der kun er blevet stærkere, fremhæver Home. Siden midten af april har det samlede boligsalg i Danmark uge for uge ligget højere end ugen før – bortset fra en enkelt uge. Og salget har ligget højere end gennemsnittet for de seneste 5 år. I sidste uge blev der både solgt flere villaer og rækkehuse, ejerlejligheder og sommerhuse end i samme uge i 2019.

- Salget i uge 20 er 38 procent over. Selv salget af ejerlejlighederne, som har været hårdest ramt med omtrent en halvering i flere uger, er nu i et lille plus på 4 procent, siger Michael Dalsager, senior kommunikationskonsulent i Home.

Salget af ejerlejligheder er i uge 20 kommet sig så meget, at tidligere års niveau er nået i Aarhus, og aktiviteten er næsten på "normalen" igen også i København, viser ugetallene fra Boligsiden.

- Den fortsatte genåbning, der synligt sætter præg på bybilledet, er et klart plus for lejlighederne. Det samme er de fortsat lave renter, siger Michael Dalsager.

Men "historien" på boligmarkedet lige nu er uden tvivl sommerhusene. Salget i uge 20 var 166 procent højere end i uge 20 2019. Sommerhusene skriver faktisk en slags historie i april med 1.291 handler mod 1.085 ejerlejligheder.

Boligmarkedets udvikling 2021-2030. Konferencen afholdes d. 17. september 2020.

- Det er meget usædvanligt, at der er solgt flere sommerhuse end ejerlejligheder. Det er ikke set før, så længe bagud vi har tal, siger han.

Selv om det går frem med salget af ejerlejligheder, er forskellen mellem de 2 boligtyper blevet endnu større i maj, viser ugetallene. For sommerhussalget er bare steget endnu mere.

- I uge 20 er der solgt hele 40 procent flere sommerhuse end ejerlejligheder. Corona har ganske enkelt udløst et hidtil uset sommerhus-boom, siger Michael Dalsager.

Sommerhus-salget har været stigende de senere år, hvor dansk økonomi har blomstret, friværdierne er vokset og renten har været meget lav – sammen med fokus på familieliv, tryghed/nærhed og en øget klimabevidsthed hos danskerne.

- Sommerhuset var allerede mere populært end set i mange år. Nu har corona sendt interessen op i de allerøverste luftlag, siger Homes talsperson.

Fra Homes sommerhus-mæglere forlyder det også, at der er sket en stigning i yngre købere, eks. børnefamilier der er i 30-40’erne, så gennemsnitsalderen på den typiske sommerhuskøber er faldet. Særligt er der en del, der ønsker at kombinere lejligheden i byen med et sommerhus.

Boligmarkedet er trods den nuværende fremgang ikke udenfor krisens rækkevidde, og spring i ledigheden, krise i økonomien og sygdomstal kan skabe fornyet usikkerhed i bolighandlerne, fremhæver Home.


Relaterede konferencer

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder

Den nye Planlov KURSUS

Aalborgs massive udviklingsprojekter

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS