Salget af den store aktiepost i Bella Center i marts til Newco Holding fører nu til anklager mod bestyrelsen i Bella Center for at have overtrådt aktieselskabsloven og for at handle ud fra særinteresser.

Storaktionær Carsten Berger har bebudet, at han vil lægge sag an mod bestyrelsen, fordi den har ladet selskabet betale handelsomkostningerne på knap 12 millioner kroner for køberne og sælgerne af aktieposten. Og flere jurister, som Ugebrevet for Bestyrelser har talt med, sætter også spørgsmålstegn ved lovligheden af den manøvre.
Professor Jan Schans Christensen fra Københavns Universitet siger til ugebrevet, at det umiddelbart er problematisk at lade et selskab betale for omkostninger ved en handel med selskabets aktier, når selskabet selv hverken er køber eller sælger.
- I så fald kan der være tale om et såkaldt maskeret udbytte til udvalgte aktionærer, fremhæver han.
Professor Paul Kru:ger Andersen fra Handelshøjskolen i Århus peger også på forbudet mod selvfinansiering i aktieselskabsloven og kalder sagen "usædvanlig", men påpeger at det må bero på en konkret bedømmelse, om der er tale om en overtrædelse af loven.
Carsten Berger øgede fredag sin ejerandel i Bella Center til 16,7 procent, og han oplyser, at han oprindelig gav et bud på de "ledige" aktier, som var ejet af Nationalbanken, Finansministeriet, Danske Bank og Nordea. Ifølge Berger var hans bud højere end den købspris, som blev aftalt med Newco, der ejes af Proark, Fagbyg og Morsø Sparekasse, men han blev afvist på grund af formelle fodfejl i 11. time.
Ifølge ugebrevets oplysninger er de knap 12 millioner kroner i handelsomkostninger anvendt til at betale honorar til rådgiverne, især Danske Banks investeringsbank, som altså inddirekte har fået betaling for at sælge sine egne aktier, samt revisorer og rådgivere.
Ugebrevet skriver også, at næstformanden for Bella Centers bestyrelse, advokat Oluf Engel fra Hjejle, Gersted & Mogensen, har arbejdet som advokatrådgiver for bestyrelsen.
Formanden for Bella Centers bestyrelse er Erik Bonnerup, som også er formand for Fondsrådet../ritzau
(RB-Børsen)


Relaterede konferencer

Ny udbudslov KURSUS

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Ungdomsboliger på et modent marked

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Køge: det store byggeboom frem til 2032