Roskilde Kommune har nu indgået aftale med Region Hovedstaden om at overtage et 400.000 kvm stort areal med knap 44.000 kvm bygninger og mulighede for 15.000 kvm nybyggeri.

Roskilde Byråd godkendte den 2. september 2020 købsaftalen med Region Hovedstaden vedrørende købet af Sankt Hans, og den 9. september 2020 mødtes Roskildes borgmester Tomas Breddam og Regionsrådsformand i Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen for at underskrive kontrakten.

Overtagelsen har været flere år undervejs, og nu skal kommunen sætte retningen for en ny bydel, ligesom det tidligere har været tilfældet med Musicon, der har sin egen profil.

- Det, der er vigtigt for mig, er, at det bliver et område for hele Roskilde. Ud over de 400 familier, der flytter ind, skal alle andre også have mulighed for at bruge det skønne område, som mange også bruger i dag, understregede Tomas Breddam.

Trods salget af sygehusbygningerne forsvinder Region Hovedstaden ikke helt fra Roskilde. Region Hovedstaden beholder Sankt Hans Øst. På vestområdet beholder regionen Fjordhuset, som bliver den eneste tilbageværende psykiatriske afdeling mod vest.

- Vi er ved at bygge Nordens bedste retspsykiatri på markerne heroppe ved siden af, og vi har stadig Afdeling M, der behandler patienter med psykisk sygdom og samtidigt misbrug, liggende hernede. Med andre ord forbliver vi naboer, men nu er vi blevet endnu tættere naboer, sagde formand for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen.

ROSKILDE: De store projekter. Konferencen afholdes den 22. oktober 2020.

Kommunen overtager området i 2022, men allerede til efteråret kan høringer og borgermøder gå i gang. Prisen er aftalt til 105 millioner kr. Prisen forudsætter, at de nuværende behandlingsfunktioner i Fjordhuset på sigt flyttes fra Vestområdet. Såfremt det ikke kan lade sig gøre, reduceres prisen til 85 millioner kr.

En ny helhedsplan for området er i høring frem til den 2. september 2020 og ventes endeligt vedtaget i januar 2021. Sankt Hans Vest skal efter planen udvikles fra at være et hospitalsområde for psykiatriske patienter til et blandet boligområde med erhverv, kultur og offentlige funktioner. Størstedelen af de eksisterende bygninger skal bevares og omdannes til at kunne rumme nye funktioner, og enkelte nye bygninger skal opføres.

De bygninger, der er tilføjet de seneste 60-70 år har ikke ikke en kvalitet, der matcher de tidligere byggerier, og de står derfor til nedrivning.

Det samlede bygningsareal inklusive kælder udgør 43.759 kvm. Herudover er det hensigten, at der kan ske nedrivning og opførelse af 15.000 kvm nybyggeri til boliger. Det samlede bygningsareal inklusive boligbyggeretter svarende til 15.000 kvm udgør således 58.759 kvm.

Byrådet har vedtaget, at 25 procent af boligerne i alle nye boligområder skal være almene. Det kommer også til at gælde i Sankt Hans Vest.


Relaterede konferencer

Stormflodssikring af by- og landområder

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Den nye Planlov KURSUS

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Ungdomsboliger på et modent marked

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Fremtidens betonbyggeri