Mens det for 3 måneder siden var muligt at optage et fastforrentet lån med en pålydende rente på blot 1,5 procent, ligger den faste rente nu på 3 procent. Det vil medføre faldende boligpriser, mens en boble samtidig truer markedet for lejligheder i København.

Renteudviklingen i de seneste uger kan medføre faldende boligpriser. Det spår boligøkonom og lektor ved Syddansk Universitet Morten Skak overfor Ekstra Bladet.

– Generelt er det selvfølgelig ikke så positivt. Specielt ikke i de områder, hvor boligpriserne har haft svært ved at komme op og måske stadig er faldende, siger han til avisen.

– Men egentlig ser jeg det som en meget god effekt, når vi er inde i de centrale storbyer, hvor vi jo har nogle meget kraftige stigninger i boligpriserne. Specielt på ejerlejlighederne. Så her vil det sådan set være meget nyttigt, hvis vi få en opbremsning i de prisstigninger, uddyber Morten Skak.

Han bakkes op af Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit, som påpeger, at boligkøbere alt andet lige er nødt til at købe billigere boliger, idet finansieringen er blevet dyrere. Dermed er efterspørgsel efter de dyre boliger faldende, hvilket presser priserne ned. Der er der også andre faktorer i spil.

NB! Copsum 2015. Arrangementet afholdes d. 20.-21. maj 2015.

– Boligpriserne er jo ikke kun bestemt af renten. Og der er i øjeblikket også faktorer, der trækker i den anden retning som f.eks. stigende beskæftigelse og høj forbrugertillid. Så om boligpriserne rent faktisk vil falde er for tidligt at sige, siger Lise Nytoft Bergmann.

Huspriserne falder fortsat flere steder i landet, men i København og Århus er markedet for ejerlejligheder ttæt på kogepunktet. De københavnske ejerlejligheder i april 2015 med 5,7 procent ifølge Homes statistik, hvilket betyder, at en ejerlejlighed på 85 kvm i koster 2,81 millioner kr. Det får relationschef i Home, Mads Ellegaard, til at tænde for advarselslamperne.

– Priserne er steget meget voldsomt særligt i København, og tendensen skal helst ikke skal fortsætte med samme hast, hvis man ønsker et stabilt boligmarked. Markedet har bedst af en mere moderat prisdannelse, siger Mads Ellegaard til avisen.


Relaterede konferencer

Boligudvikling i København frem til 2030

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Ungdomsboliger på et modent marked

Ny udbudslov KURSUS

Fremtidens betonbyggeri

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.