Takket være regeringens ophævelse af anlægsloftet har Region Syddanmark fremrykket en grøn investering på 35 millioner kr. for at få endnu flere solceller på de syddanske sygehustage.

Region Syddanmark har ved hjælp af droneoverflyvninger fået de nye sygehusbygninger i Kolding, Esbjerg, Aabenraa og de nye psykiatrisygehuse i Aabenraa og Esbjerg screenet for egnede tagflader. Screeningen har vist, at der på de nye bygninger er plads til solcelleanlæg på 12.000 kvm.

Med de ekstra 12.000 kvm solcelleanlæg udvider regionen solcelleanlæggene på sygehustagene med cirka 50 procent. I 2012 opstillede Region Syddanmark 25.000 kvm solcelleanlæg på sygehusenes ledige tagflader og på regionshuset i Vejle. Det var dengang Danmarks største enkeltinvestering i solcelleanlæg, og udgiften løb op i 82 millioner kr. De 25.000 kvm solceller 3.200 MWh om året, hvilket svarer til strømforbruget for knap 1.000 husstande.

Billund de store projekter. Konferencen afholdes den 3. marts 2021.

- For en måned siden tog vi den 2,4 hektar store solcellepark ved Nyt OUH i brug, og nu får vi sat yderligere 12.000 kvm solcelleanlæg op på de nye bygninger ved Sygehus Lillebælt, Sydvestjysk Sygehus, Sygehus Sønderjylland og i Psykiatrien, så der bliver produceret solstrøm på hver eneste ledige tagflade, siger regionens anlægs- og innovationsudvalg Karsten Uno Petersen (S).

Region Syddanmark har haft udvidelsen af solcelleanlægget i udbud, og det bliver den syddanske virksomhed EL:CON, der skal levere og opsætte solcellerne på alle enheder.

Når udvidelsen af solcelleanlæggene på sygehustagene er færdig, vil anlæggene samlet set kunne yde 5.200 MWh om året. Det svarer til strømforbruget for knap 1.600 husstande. Mængden fra de nye solcelleanlæg vil være 2.000 MWh. Det svarer til strømforbruget fra cirka 600 husstande. Strømproduktionen betyder, at investeringen kan afskrives i løbet af 10-11 år.

Fakta om regionens solcelleanlæg

De nye solcelleanlæg bliver placeret på de nye psykiatrisygehuse i henholdsvis Aabenraa og Esbjerg og på 3 af regionens sygehus-enheder:

Regionens solcellepark ved Nyt OUH dækker et areal på omkring 2,4 hektar, og det anslås, at anlægget kommer til at producere omkring 4.600 MWh om året. Det svarer til energiforbruget i over 1.100 danske husholdninger. Om sommeren vil strømproduktionen fra anlægget stå for cirka 45 procent af det daglige strømforbrug på Nyt OUH – på årsbasis vil bidraget fra solcellerne være på omkring 20 procent.

Ved udgangen af 2020 vil regionen således råde over i alt cirka 62.000 kvm solceller, der årligt yder 9.800 MWh, svarende til cirka 2.800 husstandes årlige strømforbrug.


Relaterede konferencer

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Stormflodssikring af by- og landområder

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens