Med købet af arkitekten Poul Erik Thyrrings eget hus fra 1969 vil Realdania By & Byg sikre bevarelsen af et unikt familiehus, der ifølge organisationen er et enestående eksempel på stilretningen ”organisk brutalisme”. Forude venter en restaurering af huset.

Syd for Herning ligger den danske arkitekt Poul Erik Thyrrings eget hus, der blev opført i 1969 som sommerhus og senere helårsbeboelse. Det 185 kvm store hus er opført i gasbetonblokke, som på udvendig side er dækket af mineraluld, vindpap og grå bølgeeternitplader, som ligger i et rødmalet træskelet.

Vinduer og døre er konsekvent enten høje og smalle eller små kvadratiske. Kun opholdsrummets panoramavindue bryder reglen. Facaden er ført op over tagfoden og skjuler et meget lavt sammenflettet saddeltag med skotrender, der leder tagvandet til nogle metal-spyr, der sender vandet direkte ud på terræn.

Fredede og bevaringsværdige bygninger - nye 2021-regler, løsninger og tilskud. Konferensen afholdes den 3. november 2021.

- Med købet af Poul Erik Thyrrings eget hus sikrer og bevarer vi et markant enfamiliehus, hvis formsprog blev synonym med mange af de prominente danske ”velfærdsbyggerier”, som i dag indtager en væsentlig plads i vores fælles arkitekturarv. Selv om huset har en utilsløret ærlighed over sig, er det et bygningsværk, som kan være svært at forholde sig til og svært at holde af. Realdania By & Byg har købt huset for at sikre et unikt eksempel på et ståsted og en tilgang til byggeri, som er væsentlig for fortællingen om brutalisme i dansk arkitektur og forståelsen af det byggede miljø omkring os, siger Realdania By & Bygs administrerende direktør, Peter Cederfeld.

Poul Erik Thyrring boede i sit hus i Herning frem til sin død i 1989, og Realdania By & Byg har købt huset af hans enke. Nu skal det restaureres med henblik på at fastholde og fremhæve de originale bygningsdele. I brugsrum såsom køkken, badeværelser og bryggers skal der ske mindre opgraderinger, så funktionalitet og komfort lever op til moderne standard.

JYLLAND: Fredede og bevaringsværdige bygninger - nye 2021-regler, løsninger og tilskud. Konferencen afholdes den 7. april 2022.

Facadernes beklædning af asbest-eternitplader er en særlig udfordring. Demontering og reetablering skal derfor håndteres under skærpede forhold. Dog skal det arkitektoniske udtryk bevares.

Om arkitekten
Poul Erik Thyrring var en dansk arkitekt, som blev født i 1930. Han tog afgang fra Kunstakademiet i 1956 og fik umiddelbart efter arbejde på Koppels tegnestue, hvor han i selskab med arkitekten Gert Edstrand projekterede store byggeprojekter som DTU i Lyngby og renoveringen af Statens Museum for Kunst.

Bygningskortlægning forud for renovering og nedrivning. Kurset afholdes den 16. november 2021.

I 1960 valgte Thyrring og Edstrand at løsrive sig fra Koppel, da deres egen virksomhed havde god vind i sejlene med blandt andet et stort byggeri på Herning-egnen. Blot 8 år efter i 1968 slog Thyrring og Edstrand sig igen sammen med Koppel-parret, og i fællesskab dannede de tegnestuen KKET, som blev Danmarks største.

KKET tog fat på opførelsen af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Panum, og Københavns Universitets midlertidige udflytning til Amager, KUMUA. KKET eksisterede til 1979, hvor Thyrring valgte at blive selvstændig og flyttede sin virksomhed til Herning. Thyrring døde 10 år efter.


Relaterede konferencer

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Stormflodssikring af by- og landområder

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Ny udbudslov KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning