Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø mener, at byrådet må intensivere indsatsen for at mindske skaderne fra oversvømmelser i fremtiden.

Den nuværende situation med nedbør i hidtil uset omfang har gjort det klart, at der skal investeres yderligere i klimatilpasninger, hvis Aarhus skal rustes til at klare kommende hændelser med voldsomt vejr og oversvømmelse med store omkostninger til følge. Det mener Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik og Miljø.

- Det bliver dyrt, og vi kan ikke gardere os mod alle hændelser, så vi skal bruge pengene klogt. Derfor forslår jeg blandt andet, at vi etablerer flere engsøer, som kan forsinke vandet, så det ikke oversvømmer midtbyen. En oversvømmet midtby kan koste os milliarder af kr., så vi er nødt til at handle nu, og jeg opfordrer derfor byrådet til hurtigst muligt at afsætte flere penge til klimatilpasninger, siger Bünyamin Simsek.

Pengene skal blandt andet bruges til indkøb af landbrugsjord, så der kan blive etableret flere vådområder/engsøer i ådalene. På den måde bliver vandet forsinket på dets vej gennem åsystemet. Området, man har i kikkerten, til den første, nye engsø hedder Hede Enge og ligger ved Lystrupvej og Egå Engsø. Det vil koste 30 millioner kr. at etablere en ny engsø her. Som sidegevinst gavner en ny sø også biodiversiteten og giver aarhusianerne flere rekreative muligheder.

Jylland: Planloven og lokalplaner - de nye ændringer. Kurset afholdes d. 28. oktober 2020.

Men det er ikke nok at etablere flere engsøer. Også de vigtigste veje skal være i bedre stand til at klare oversvømmelser. Aktuelt har det været nødvendigt at lukke flere veje i Aarhus Kommune, og fremtidens forventede nedbørsmængder vil påvirke fremkommeligheden negativt.

- Vejlukninger kan være særdeles kritiske for cyklister, den kollektive trafik og bilister. Vores analyser har udpeget en række veje som særligt kritiske i forhold til oversvømmelser. Vi er nødt til at investere i en lang række af tiltag på de kommunale veje, så vi minimerer risikoen for oversvømmelser. De allermest nødvendige tiltag kommer formentlig til at koste op mod 120 millioner kr., siger Bünyamin Simsek.

Rådmanden forslår også, at der bliver lavet analyser på, hvad der kan betale sig at bruge penge på, så man forebygger klogt og undgå de store regninger i fremtiden.

Omkostningerne til anlæggelse af vådområder til brug for blandt andet tilbageholdelse af vand koster omkring 100.000 -200.000 kr. per 10.000 kvm. herunder de kommunale udgifter til at opkøbe jord.


Relaterede konferencer

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Boligudvikling i København frem til 2030

Boligudvikling i Jylland

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning