Byggeriet fortsætter væksten og det går stærkt med etableringen af byggepladser i Danmark. Særligt de private bygherrer har haft travlt i 3. kvartal 2018.

Byggeriet har udviklet sig mere positivt end forventet i 3. kvartal 2018, det viser helt nye tal fra Byggefakta. Ifølge den nye prognose forventes det nu, at der bliver igangsat byggeprojekter for 100 milliarder kr. i Danmark i 2018. Det svarer til en fremgang på hele 26 procent i forhold til niveauet i 2017. I reelle tal er der tale om byggeprojekter for 20,5 milliarder kr. mere end i 2017.

”Det går bare stærkt i byggebranchen i disse år. Der etableres byggepladser i et stadigt stigende tempo. Men branchen følger godt med, og byggerierne igangsættes generelt uden større forsinkelser”, fortæller adm. direktør Thomas Bejer-Andersen fra Byggefakta.

I 3. kvartal har de private bygherrer endnu engang skruet op for tempoet, og prognosen er opjusteret. Den private sektor forventes nu, at igangsætte byggeprojekter for hele 67,2 milliarder kr. i 2018. Projekter med private bygherrer udgør dermed 67 procent af projektmarkedet i 2018, hvilket er et rekordhøjt niveau. Inden for nybyggeri og renovering igangsætter de private bygherrer alene projekter for 8,5 milliarder kr. mere end i 2017.

”På bare 5 år har de private bygherrer mere end fordoblet deres investeringer fra knap 27 milliarder kr. i 2013 til hele 67 milliarder kr. i 2018. Det er altså en fremgang på 40 milliarder kr. på blot 5 år”, fortæller Thomas Bejer-Andersen fra Byggefakta.

Kommunerne forventes ligeledes til at have høj byggeaktivitet i 2018, med en fremgang på hele 24 procent i forhold til 2017. Derimod går regionerne og staten væsentligt tilbage i forhold til den seneste prognose, hvilket skyldes flere udsatte projekter.

Der er fremgang for langt de fleste typer af projekter i 2018. Det er fortsat boligbyggerierne, der fylder mest i prognosen – men også anlægsprojekterne udgør en betydelig del. Det forventes nu, at der bliver igangsat boligprojekter for 36,3 milliarder. kr. i 2018. Det er en fremgang på knap 5 milliarder kr. i forhold til 2017, som primært skyldes øgede investeringer fra den private sektor.

”Der har i den seneste tid været en del udmeldinger om et udfordret marked for projektsalg af boliger. Det har både omhandlet længere liggetider, stagnerende priser og den nye boligbeskatning, der træder i kraft fra 2021. Men det er altså ikke noget, der har påvirket markedet endnu. Og det ser ud til, at fremgangen for boligbyggeriet fortsætter”, uddyber direktøren fra Byggefakta.

Prognosen for anlægsprojekterne er også betydeligt opjusteret efter 3. kvartal 2018, og hovedgruppen ser nu ud til at vokse med hele 91procent i forhold til 2017. Det betyder, at der igangsættes anlægsprojekter for hele 22,6 milliarder kr. i 2018. Den markante fremgang for anlægsprojekterne i 2018 kan tilskrives to offentligt finansierede mega-anlægsprojekter, Metro Sydhavnen og Storstrømsbroen, som begge er igangsat uden forsinkelser.

Rapporten ”Trends for byggebranchen Q3 2018” er en gratis rapport, som er udgivet af Byggefakta. Rapporten indeholder prognoser for det professionelle byggeri i 2018, efter 3. kvartal er realiseret. Rapportens data omfatter både offentlige og professionelle private byggeprojekter. Tallene dækker ikke Hr. og Fru Jensens byggeri af et nyt parcelhus eller en ny carport. Ved indsamlingen af informationer til rapporten har researchafdelingen hos Byggefakta været i kontakt med beslutningstagerne på hvert byggeprojekt op til 10 gange. Dermed er der samlet set gennemført ca. 100.000 research-interviews fordelt på 13.000 byggeprojekter for at tilvejebringe og verificere rapportens data.


Relaterede konferencer

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Fremtidens betonbyggeri

Den nye Planlov KURSUS

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS