Selvom det er normalt for årstiden, at størrelsen på boligprisnedslag falder, er det i år ekstra kærkomment, vurderer landsdækkende mæglerkæde.

Efter et år, hvor størrelsen på de nedslag, der gives i pris ved bolighandler, er steget måned for måned, vendte udviklingen omsider i januar og igen i februar 2023. Dermed er udviklingen vendt med 2 faldende måneder i træk, viser nye tal fra Boligsiden.dk, som ejendomsmæglerkæden Estate har analyseret.

For villaer er det gennemsnitlige nedslag per kvm faldet fra 967 kr. i januar til 934 kr. i februar, mens faldet for ejerlejligheder gik fra 1.745 kr. til 1.616 kr. For sommerhuse faldt størrelsen på prisnedslaget fra 1.579 kr. til 1.421 kr. Det er ikke store fald, der er tale om, men ifølge Estate er det vigtige indikatorer for, at boligmarkedet er ved at få forårsfornemmelser.

- Det er fald, som rigtig nok ikke gør den store økonomiske forskel for hverken køber eller sælger, men det, som er interessant, er, at vi efter næsten et helt år, hvor alle tal er gået den forkerte vej, omsider ser, at udviklingen er vendt, og det giver et signal om, at boligmarkedet kan være på vej væk fra den afgrund, mange har spået om, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.

Befolkningsudvikling og ejendomsmarkedet. Konferencen afholdes den 28. marts 2023.

Ifølge ham er det ikke usædvanligt, at der gives mindre nedslag i året første måneder, men eftersom vi lige nu befinder os i usædvanlige tider, mener han, at udviklingen kan bruges som et pejlemærke.

- Priserne falder stadig, men det gør de, fordi renten stiger, og det dermed bliver dyrere at finansiere boligen. Hvis vi skulle følge flertallet af prognoserne for 2023, ville jeg forvente, at størrelsen på prisnedslagene ville fortsætte med at stige. Men boligsælgerne reddes af en relativ efterspørgsel i et marked, hvor udbuddet er lavt, siger Thomas Hovgaard.

Siden nedslagene var lavest i 2021, er de siden tæt på firdoblet. Han mener ikke, at man gør klogt i at bruge 2021 som referencepunkt.

- Det, vi så i 2021, hvor mange rekorder blev sat på det danske boligmarked, kommer vi næppe til at se igen. Ligesom vi heller ikke kommer til at se en gentagelse af finanskrisen. Vi har lært lektien og kender nu de signaler, vi skal være opmærksomme på, så boligmarkedet ikke igen havner i en usund tilstand, med meget høje eller lave priser på kort tid, siger Thomas Hovgaard.


Relaterede konferencer

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.