En ny analyse af fjernvarmeselskabernes priser, som Energitilsynet netop har offentliggjort, viser, at prisen på fjernvarme det seneste år er faldet med 0,7 procent. De seneste 3 år er prisen i gennemsnit faldet med 11 procent, svarende til 1.563 kr pr. husstand.

Ifølge Dansk Fjernvarme skyldes prisfaldet både, at selskaberne er blevet mere effektive og investeringer i ny teknologi begynder at slå igennem. Flere fjernvarmeselskaber har blandt andet indført ændrede priser, der skal få forbrugerne til at udnytte varmen bedre, inden den sendes retur til fjernvarmeselskabet.

- De mange fjernvarmeselskaber lægger en stor indsats i at sikre billigere og mere bæredygtig fjernvarme. Det er det vores kunder og ejere efterlyser. Derfor er jeg selvfølgelig glad for, at vi leverer på det vi bliver målt og vejet på, siger direktør for Dansk Fjernvarme Kim Mortensen.

Prisen på fjernvarme er det seneste år reduceret på trods af, at det er blevet dyrere for fjernvarmeselskaberne at indkøbe brændsler såsom naturgas og bæredygtig biomasse. Prisen på naturgas, der udgør 24 procent af selskabernes brændsler, har i samme periode været stigende og prisen på biomasse, såsom træpiller, flis og halm, der udgør mere end 33 procent af selskabernes brændsler, har været konstant eller svagt stigende.

Mens prisen på fjernvarme er faldet med 11 procent de seneste 3 år, har fjernvarmeselskaberne investeret i grøn omstilling og andelen af vedvarende energi er i samme periode steget fra 47 procent til mere end 51 procent.

En af de billigste måder at øge andelen af vedvarende energi i fjernvarmen er ved i højere grad at udnytte den stigende mængde overskudsvarme, der kommer fra industrien og snart også kommer fra de mange datacentre.

- Der er ingen tvivl om, at vi skal videre med den grønne omstilling. Desværre står en række afgifter i vejen for at vi kan udnytte den stigende mængde overskudsvarme, siger Kim Mortensen og fortsætter,

- Det er særligt elafgiften til kollektive varmepumper, der står i vejen for at vi kan få overskudsvarmen ud i stuerne i stedet for op til fuglene.


Relaterede konferencer

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Boligudvikling i København frem til 2030

Stormflodssikring af by- og landområder

Servitutter og lokalplaner KURSUS

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Fremtidens betonbyggeri

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Den nye Planlov KURSUS