For 371 millioner kr. vil PFA bygge et kontorhus i Aarhus af træ og genbrugsmaterialer.

Med 78 meter i højden og 20 etager bliver det kommende kontorhus ”TRÆ” i Aarhus Danmarks højeste træhus. Højhuset, som opføres af pensionsselskabet PFA, skal teste nye metoder til genbrug af træ, glas og udtjente vindmøllevinger. Byggeriet er netop sat i gang.

- Vi vil opføre et højhus, hvor vi forsøger at erstatte traditionelle materialer som stål og beton med klimavenlige alternativer som for eksempel træ, siger Michael Bruhn, ejendomsdirektør i PFA.

Byggeriet bliver på i alt 14.850 kvm og er tegnet af Lendager Arkitekter. TRÆ vil stå færdigt i 2. halvår af 2024 og er udviklet i samarbejde med Kilden og Hindby samt Aarhus Kommune, der har støttet byggeriet med 5 millioner kr. fra byens klimafond.

Aarhus: De store projekter. Konferencen afholdes den 11. januar 2023.

Ud over træ, som er det primære byggemateriale, arbejdes der på en række andre genbrugsmaterialer. Det gælder eksempelvis affaldstekstiler, som bliver genanvendt til akustikdæmpende lofter og vægpaneler, ligesom der arbejdes på at skaffe genbrugs- eller fejlproducerede vinduer til facaden.

Det er dog svært i dag at bygge et højhus uden også at bruge beton, men den bruges, hvor den har sin berettigelse og den største effekt i forhold til alternativerne. Eksempelvis vil der blive anvendt beton i fundamentet og trappekernerne for sikre stabiliteten i højhuset. Her man dog vil benytte en nyudviklet type af beton, som er CO2-reduceret, hvor det er muligt. På facaden arbejdes der på at skrottede vindmøllevinger skæres til og bruges som solafskærmning.

- I Danmark står der mere end 4.000 vindmøller på land og 500 på havet, som har en levetid på cirka 20-25 år. I fremtiden kan vi risikere at stå med en affaldsudfordring affødt af den grønne omstilling, som vi skal håndtere på den bedst mulige måde. I PFA vil vi gerne bidrage med løsninger og under forudsætning af at vingerne består de sidste brandtest, vil vi give de brugte vindmøller fornyet liv som solafskærmning på TRÆ, siger Michael Bruhn.


Relaterede konferencer

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Ungdomsboliger på et modent marked