Med et bud på 32,3 millioner kr. vandt Industriens Pension retten til at bygge på Sortebrødre Plads i Roskilde, selvom blandt andet en privat udvikler havde budt 51,5 millioner kr. for byggeretten.

Den 2. maj 2022 kunne Roskilde Kommune i en pressemeddelelse afsløre, at Industriens Pension sammen med Kuben Management og Boligselskabet Sjælland havde vundet udbuddet om et nyt boligprojekt på Sortebrødre Plads med projektet "Klosterhaverne", der er tegnet af Cornelius Vöge og Gründl Haahr.

Prisen på det vindende tilbud fremgik ikke, men af et notat fra kommunen fremgår det, at parterne må smide godt 32 millioner kr. for at få lov til at bygge 98 etageboliger og rækkehuse, heraf 30 almene boliger, samt 1.460 kvm erhverv til retail og café og 64 parkeringspladser i konstruktion.

Da det vindende projekt blev offentliggjort, lagde Roskildes borgmester Tomas Breddam (S) vægt på kvaliteten af arkitekturen i det vindende projekt.

Trends: Luksus, servicerede boliger, bofællesskaber, senior- og share boliger. Konferencen afholdes den 5. januar 2022.

- Det her byggeri er et helstøbt og overbevisende projekt med arkitektur af høj kvalitet. Samtidig er det et projekt i tråd med kommunens boligpolitik, der skal sikre blandede boliger og plads til alle. Jeg er sikker på, at det her projekt vil løfte området og sætte en ny høj standard for boligbyggeri i Roskilde bymidte, sagde borgmesteren i pressemeddelelsen.

Af førnævnte notat fremgår det da også, at prisen ikke er blevet vægtet voldsomt højt i vurderingen af de indkomne bud.

Ved tilbudsfristens udløb modtog forvaltningen 9 tilbud med tilhørende projekter. Højestbydende, som bød 67,5 millioner kr., trak dog sit tilbud tilbage, og et andet tilbud, svarende 35,5 millioner kr., kunne ikke tages i betragtning, da tilbuddet ikke var "konditionsmæssigt på grund af forbehold i tilbuddet, som tilbudsgiver ikke ønsker at frafalde", fremgår det af et notat fra kommunen.

Da kommunen havde afholdt dialogmøder med alle tilbudsgivere, var der derfor 7 ubetingede tilbud tilbage. Det højeste tilbud var fra Høpfner Projects, som bød 51,5 millioner kr., mens FB Gruppen bød 50 millioner kr. De 2 tilbud var i overensstemmelse med markedsprisen, som af Nordicals var vurderet til at ligge i omegnen af 50 millioner kr.

Ballerup: de store projekter. Konferencen afholdes den 14. september 2022.

Kommunen har som udgangspunkt en forpligtelse til at sælge til højestbydende, men en undtagelse fastslår, at byrådet kan vælge en anden tilbudsgiver end højestbydende, hvis der varetages en saglig, kommunal interesse, og under forudsætning af, at salget stadig sker til markedsprisen, understreges det af Roskilde Kommune.

Arkitektoniske kvaliteter er ifølge kommunen en saglig kommunal interesse, og der foreligger ifølge kommunen ingen udtalelser fra Ankestyrelsen med hensyn til, hvor langt en kommune kan acceptere at gå ned i pris i forhold til højestbydende for at varetage arkitektoniske kvaliteter.

Kommunen vurderer dog, at tilbuddet fra Industriens Pension, Kuben Management og Boligselskabet Sjælland ligger inden for spændet af markedsprisen, selvom der altså er et stykke vej fra de godt 32 millioner kr. til de 50 millioner kr., som Nordicals havde vurderet markedsprisen til at ligge på. Det gør kommunen med henvisning til, at der er en række forhold, som Nordicals ikke har taget højde for i deres vurdering.

Sådan bliver moms og ny skat for ejendomsprojekter. Kurset afholdes den 15. september 2022.

"Ejendommene er atypiske, og udnyttelsen af ejendommene er undergivet specielle begrænsninger, herunder en nedkørselsrampe, hvilket gør det vanskeligt at fastslå en entydig konstatering af markedsprisen, hvilket både mæglervurderingen og den store spredning på de indkomne tilbud afspejler. Det må derfor antages, at der tilkommer byrådet en vis margin ved udøvelse af skønnet af markedsprisen", lyder vurderingen fra Roskilde Kommune.

Byggeriet på Sortebrødre Plads sættes efter planen i gang i midten af 2023, og det forventes at de nye boliger er færdige i slutningen af 2024. Ejendommen forventes bæredygtighedscertificeret til DGNB Guld.

De 7 bud på Sortebrødre Plads

Høpfner Projects

Arkitekt: Open Platform
Bud: 51,5 millioner kr.
Samarbejdsaftale med: Domea
Vurdering i forhold til lokalplan: Projektet vurderes realiserbart indenfor lokalplanens bestemmelser.

FB Gruppen

Arkitekt: Urban Agency
Bud: 50 millioner kr.
Samarbejdsaftale med: KAB
Vurdering i forhold til lokalplan: Projektet vurderes realiserbart indenfor lokalplanens bestemmelser.

A&M Sheikh

Arkitekt: Norrøn
Bud: 44,88 millioner kr.
Samarbejdsaftale med: Bo-Vita
Vurdering i forhold til lokalplan: Projektet er i modstrid med bestemmelser om kotering af stueetage.

Industriens Pension og Kuben Management

Arkitekt: Cornelius Vöge
Bud: 32,36 millioner kr.
Samarbejdsaftale med: Boligselskabet Sjælland
Vurdering i forhold til lokalplan: Projektet vurderes realiserbart indenfor lokalplanens bestemmelser.

MT Højgaard Projektudvikling

Arkitekt: Erik Arkitekter
Bud: 28,05 millioner kr.
Samarbejdsaftale med: AAB
Vurdering i forhold til lokalplan: Projektet skal tilpasses til flere af lokalplanens bestemmelser.

Innovater

Arkitekt: Friis & Moltke
Bud: 20,04 millioner kr.
Samarbejdsaftale med: Domea
Vurdering i forhold til lokalplan: Projektet vurderes realiserbart indenfor lokalplanens bestemmelser.

Scandinavian Property Development

Arkitekt: Danielsen Architecture
Bud: 20 millioner kr.
Samarbejdsaftale med: Boligselskabet Rosenvænget
Vurdering i forhold til lokalplan: Projektet vurderes realiserbart indenfor lokalplanens bestemmelser.


Relaterede konferencer

Den nye Planlov KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Ny udbudslov KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Aalborgs massive udviklingsprojekter

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS