Helt ud mod vandet, stranden og strandengen i Køge skal 500 ejer- og lejeboliger til alle aldre og familietyper bygges og stå klar til indflytning i i perioden 2023-26.

PensionDanmark har nu planen klar for 5 boligkarreer på i alt 45.000 kvm. Heraf skal der bygges 43.000 kvm boliger inklusive 3.000 kvm fællesfaciliteter og 2.000 kvm butikker og caféer. Der opføres i alt 17.000 kvm kælder med 450 parkeringspladser. Det nye byggeri skal have bæredygtighedscertificeringen DGNB i kategorien Guld.

- Det er meget spændende at være med til at udvikle et helt nyt kvarter midt i byen med stranden, havnen og havet som nærmeste naboer. Her vil vi skabe en attraktiv og sammenhængende bydel med en mangfoldig beboersammensætning i de forskellige boligtyper og erhvervslejemål. Målet er, at de fem boligkarreer skal DGNB-bæredygtighedscertificeres i kategorien Guld, siger Marius Møller, direktør i PensionDanmark.

Køge Kysts bestyrelse godkendt både det samlede koncept og detaljerede skitseprojekter for hver af de 5 boligkarréer. Også den anden ejer af Køge Kyst-projektet glæder sig.

- Vi er meget glade for gennem partnerskabet med Køge Kommune og i kraft af PensionDanmarks og Køge Kysts innovationsarbejde at kunne realisere et stærkt eksempel på, hvordan man kan omdanne en gammel industrihavn til ny by, og det er samtidig et flot og gennemarbejdet svar på, hvordan en mangfoldighed af boligformer kan skabe en god hverdagsramme for mange forskellige familier, siger administrerende direktør Peter Cederfeld fra Realdania By & Byg.

ROSKILDE: De store projekter. Konferencen afholdes den 22. oktober 2020.

Hver af de 5 karréer har sit særlige tema og egne målgrupper, og de 500 boliger spænder helt fra kompakte 2-værelses til meget rummelige 6-værelses lejligheder, fordelt på 14 boligtypologier. Der bliver både ejer- og lejeboliger samt bofællesskaber for 3 forskellige aldersgrupper. Særlige ”work-boliger” har en del indrettet til mindre erhverv. Som en nyskabelse bliver der også deleboliger for familier, enlige eller fraskilte, der har børnene en uge ad gangen, som kan se fordele i at leje en bolig, hvor noget er privat for hver familie, og noget er fælles.

PensionDanmark og Køge Kyst har, siden købsaftalen blev indgået i sommeren 2019, arbejdet tæt sammen om projektudviklingen i et partnerskab.

Det er mundet ud i konceptet ”Byens etage”, som går på tværs af karréernes stueetager, og som blandt meget andet rummer et bykontor, hvor beboerne kan ”arbejde hjemmefra” i det fællesområde - lige ved siden af ”børnekontoret”, som er indrettet til lektielæsning, gaming og minibiograf. Også små kommercielle erhverv skal give liv i stueetagerne, hvor de skal indgå i synergi med fællesfaciliteterne.

Inden selve byggeriet kan gå i gang, vil Køge Kyst frem mod foråret 2021 rydde jordforureningen fra den tidligere industri på området. De fem karréer skal herefter opføres successivt med forventet indflytning i perioden 2023-26.

Enemærke og Petersen er totalentreprenør, og Oluf Jørgensen er ingeniør på sagen.

De 5 nye boligkaréer

SH4-1 er ejerboliger til især veletablerede familier med større børn. Her er boliger med mange værelser og 2 badeværelser samt meget store altaner/tagterrasser. I stueetagen findes både hjemmearbejdskontor og børnekontor, hvor de unge kan mødes, og holde lan-party.
Arkitekt: Tegnestuen Lokal i samarbejde med Mangor og Nagel.

SH4-2 er en blanding af lejeboliger og bofællesskaber, og der er i udformningen af denne karré lagt vægt på netop fællesskabet. Her er kompakte lejeboliger - og 2 boligfællesskaber, ligesom gården er indrettet børnevenligt. Det andet bofællesskab er for 60+, der kan have glæde af børnefamilierne og måske give en hånd med børnepasning.
Arkitekt: Tegnestuen Vandkunsten.

SH4-3 er en blanding af lejeboliger og bofællesskab for ”40+ minifamilier” i mindre lejeboliger, herunder det fleksible deleboligkoncept, og der er fællesskabsrum i stue-, gade- og landskabsplanet. Her er fokus på forskellige slags fællesskaber, og hvor der i stueetagen er et stort bevægelsesrum til multianvendelse og en padel-bane på taget, som begge er en del af Byfællesskabet (for alle 5 karréer).
Arkitekt: Mangor og Nagel.

SH4-4 er ejerboliger for alle – med eller uden børn - der ser det som et aktiv, at der er en daginstitution i stueetagen med liv i dagtimerne, work-boliger og et tårn på 9 etager, der markerer naboskabet med Køge Havn.
Arkitekt: Tegnestuen Vandkunsten.

SH4-5 rammer næsten vandkanten og appellerer med den unikke beliggenhed til liebhaveri. Det er rummelige ejerboliger, typisk indrettet med et forældreafsnit med eget badeværelse, walk-in closet og soveværelse. I stueetagen er indrettet en Health Club med mange faciliteter for karréens beboer. For at understøtte bylivet, er der gjort særlig meget ud af at gøre facaden med eb restaurant eller iskiosk imødekommende og skabe gode vindbeskyttede nicher til udeophold.
Arkitekt: Mangor og Nagel.


Relaterede konferencer

Den nye Planlov KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Fremtidens betonbyggeri

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Ny udbudslov KURSUS

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Ungdomsboliger på et modent marked

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Stormflodssikring af by- og landområder