Trods faldende priser de sidste 6 måneder har parcelhusejere i Danmark øget deres friværdi betragteligt over de seneste 5 år, viser analyse.

I efteråret 2017 blev et parcelhus på 150 kvm i gennemsnit solgt til 1,974 millioner kr., mens den gennemsnitlige salgspris aktuelt ligger på 2,591 millioner kr. Det viser tal fra Finans Danmark og Boligsiden.dk, som ejendomsmæglerkæden har lavet beregninger på.

Ifølge Estate dækker tallene over markante geografiske forskelle. Mens nordjyderne kan notere en værdistigning på knap 250.000 kr., kan topscorerne fra Hovedstaden glæde sig over en stigning på 1,7 millioner kr. for deres parcelhus.

Ejendomsmarkedet i inflationstiden: aktuelle udfordringer for ejendomsmarkedet. Konferencen afholdes den 2. marts 2023.

- Det er naturligt at blive frustreret, når ens aktiver mister værdi over kort tid, men som parcelhusejer i Danmark bør man altid have det lange lys på. Dels fordi det historisk set på den lange bane er en god investering at være husejer, og dels fordi man ikke skal betragte sin bolig som et værdipapir. Det er først og fremmest ens hjem, og det bliver ikke ringere at bo i, fordi det i en periode taber salgsværdi. Historien har nemlig vist, at det stiger igen, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.

Ifølge statistikken er de aktuelle boligpriser på niveau med juli 2021.

- Det nuværende niveau er faktisk ret højt. Det svarer til niveauet i rekordåret 2021 efter en periode med store prisstigninger grundet det dengang lave udbud. Ja, det fortsatte med at stige yderligere efter juli, men eftersom vi lige nu befinder os i økonomisk udfordrende tider, bør vi først og fremmest glæde os over, at der er opbygget solide friværdier til at stå imod med, og at ledigheden aldrig har været lavere, siger Thomas Hovgaard.

Befolkningsudvikling og ejendomsmarkedet. Konferencen afholdes den 28. marts 2023.

Jokeren i den kommende udvikling mener han er renteudviklingen.

- Renten er steget mere, end hvad vi har været vant til i årevis, og det vil selvfølgelig betyde, at det bliver dyrere at finansiere et hus, hvorfor der er god grund til at tro, at det vil kunne ses i priserne. Men falder renten igen i løbet af 1 år eller 2, vil vi stille og roligt bevæge os tilbage til det niveau, vi var på for et halvt år siden, siger Thomas Hovgaard.


Relaterede konferencer

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Ungdomsboliger på et modent marked

Fremtidens betonbyggeri

Den nye Planlov KURSUS

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS