Liggetider på ejerlejligheder og sommerhuse er steget betydeligt det seneste år, mens parcelhuse sælges lige så hurtigt som i 2021. De fortsat lave liggetider på parcelhuse skyldes, at det er blevet markant dyrere at bygge nyt.

Når boligudbuddet og boligpriserne stiger, plejer det samme at ske for liggetiderne. Jo mere der er at vælge i mellem, des længere tid tager det typisk at sælge en bolig.

I løbet af det seneste år er det også præcist, hvad der er sket på markedet for ejerlejligheder og sommerhuse, hvor liggetiderne er steget med henholdsvis 37 og 36 dage ifølge tal fra Finansdanmark. Men for parcelhuse er historien en helt anden. Fra juli 2021 til juli 2022 er tiden, det tager at sælge et parcelhus, nemlig kun steget med 3 dage. Det viser en analyse, som ejendomsmæglerkæden Estate har foretaget.

Ejendomsmarkedet i inflationstiden. Konferencen afholdes den 17. november 2022.

Ifølge ejendomsmæglerkæden viser statistikken over liggetider, at parcelhuset indtager en særlig position på boligmarkedet.

- På grund af den voldsomme inflation og brud på de internationale forsyningskæder er det blevet markant dyrere at købe et grund og få opført et parcelhus, hvorfor mange, der typisk ville have valgt at bygge et nyt hus, i stedet har købt et allerede opført hus, som ikke er steget i samme omfang, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.

Ifølge ham gælder der andre vilkår for både ejerlejligheder og sommerhuse, når der er inflation.

Befolkningsudvikling og ejendomsmarkedet. Konferencen afholdes den 28. marts 2023.

- Efterspørgslen på sommerhuse falder automatisk under inflation, da en fritidsbolig for de fleste ikke udgør et basalt behov, og ejerlejligheder kan man i sagens natur ikke selv bygge eller få bygget, da det typisk foregår i regi af udviklere, hvor der bygges mange ejerlejligheder på samme tid, siger Thomas Hovgaard.

Han forventer, at udviklingen vil fortsætte hele 2022.

- Boligmarkedet følger ikke nødvendigvis den øvrige udvikling i økonomien, som vi så under corona, da den i høj grad af styret af konkrete behov for at have et sted at bo, som passer til ens livssituation. Og så længe ledigheden er lav, og man kan finansiere sin bolig på alt andet lige attraktive vilkår, vil vi se, at boliger og især parcelhuse, som er den mest dominerende boligtype, skifter hænder med stor regelmæssighed, siger Thomas Hovgaard.


Relaterede konferencer

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Fremtidens betonbyggeri

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Ungdomsboliger på et modent marked

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Stormflodssikring af by- og landområder

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS