Grontmij får brug for en bred vifte af kompetencer som ingeniør på Danmarks hidtil største OPP-projekt, Nyt Psykiatrisk Center på 50.000 kvm ved Det Nye Universitetshospital i Aarhus.

Psykiatrisk Center omfatter en voksen- og en børnepsykiatrisk afdeling med ambulatorier og sengeafsnit med 260 sengepladser på i alt 40.000 kvm samt et selvstændigt afsnit til retspsykiatri på 10.000 kvm. 1. spadestik ventes at blive taget primo 2016, og 3 år senere, den 1. januar 2019 ventes Psykiatrisk Center taget i brug.

I slutningen af juni 2014 blev det klart, at Grontmij skal udføre samtlige ingeniøropgaver på Danmarks hidtil største OPP-projekt. Et team bestående af KPC Herning, PKA og teknik- og driftsselskabet Wicotec Kirkebjerg samt Arkitema og Grontmij som rådgivere sikrede sig opgaven med både at designe og opføre det nye psykiatriske center samt stå for driften i 30 år. For nylig kom der så underskrifter på kontrakterne – selv om projektteamet allerede er godt i gang med arbejdet.

- Et OPP-projekt er forskelligt fra traditionelle byggeprojekter. Det stiller markant større krav til de rådgivende ingeniører, der må mestre samtlige ingeniørdiscipliner, hvoraf særligt kravene til energidesignet og valg af de tekniske installationsløsninger er store, siger markedsdirektør hos Grontmij i Aarhus, Martin Kjær, der sammenligner et OPP-projekt med ”at starte med et helt blankt stykke papir og dernæst tænke projektet inklusive 30 års drift ind i løsningen”.

Særligt commissioning er en vigtig ingeniørdisciplin i projektet. Det er projektteamets ansvar, at økonomi, drift og teknik fungerer optimalt i 30 år. For brugeren, Region Midtjylland, er det som at bo til leje. Hvis noget ikke virker, ordner ”viceværten” det – uden ekstra huslejeomkostninger.

NB! Boligmarkedet til 40 milliarder kr. i Aarhus 2015-2025. Konferencen afholdes d. 29. oktober 2014.

- OPP-modellen har betydning helt fra starten af projekteringen. Vi bliver nødt til at gå meget mere i detaljer tidligt i processen, fordi vi ud over at kigge på komponenternes funktion, pris og undseende også skal have stor fokus på parametre som rengøringsvenlighed, holdbarhed, serviceintervaller og meget mere, påpeger Martin Kjær, der ikke er i tvivl om, at OPP alt andet lige betyder et kvalitetsløft af byggeriet.

Projekt-teamet, der vandt OPP-opgaven om Psykiatrisk Center, deler nu lokaler med Grontmij i Aarhus. De første 10 medarbejdere er flyttet ind og godt i gang med opgaven. De gør i stor udstrækning brug af Grontmijs erfaringer fra de øvrige sygehusbyggerier, blandt andre Gødstrup og Rigshospitalet.

- At sidde fysisk sammen i hele teamet er fantastisk – og gør, at designprocessen bliver markant mere smidig og effektiv, siger Martin Kjær.

Den samlede investering i projektet udgør 1,3 milliarder kr. OPP-projektet omfatter også projekt for anvendelsen af det mere end 160 år gamle Psykiatrisk Hospital i Risskov. De gamle, fredede bygninger indgår som en del af handelen og skal efter 2019 omdannes til en ny bydel med 110.000 kvm boliger.


Relaterede konferencer

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Fremtidens betonbyggeri

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter