Dansk Byggeri foreslår sammen med SF at forbedre lånemuligheder for borgere og virksomheder i landdistrikterne. Det skal ske gennem et nyt finansieringsinstitut, som kan låne penge direkte til små virksomheder og boligejere med en sund økonomi.

Dansk Byggeris administrerende direktør Lars Storr-Hansen har sammen med SFs formand, Pia Olsen Dyhr, peget på, at det er urimeligt vanskeligt for sunde virksomheder og helt almindelige familier at låne penge fra de traditionelle finansieringskanaler, hvis ens postnummer forbindes med de såkaldte yderområder.

- Hvis politikerne virkelig mener, at det skal være muligt at bo og arbejde i hele Danmark, så er vi altså nødt til at finde løsninger, som gør det muligt at drive og udvikle virksomheder i alle dele af landet. Vi må også sørge for, at boligejere sikres bedre lånevilkår, selv om postnummeret er i rødt i banken eller hos realkreditten, siger Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri.

NB! Jylland: Den nye planlov. KURSUS. Seminaret afholdes d. 30. marts 2017.

Dansk Byggeri er derfor sammen med SF gået i brechen for et forslag om et nyt finansieringsinstitut, der kan være med til at sikre lånemuligheder i hele Danmark.

Erhvervsministeriet konkluderer i sin udlånsredegørelse, at der er sket et strukturelt skift i adgangen til lånefinansiering. Små virksomheder har fået sværere ved at låne penge. Det bør ifølge Dansk Byggeri advare os om, at der er en systemfejl, som politikerne må rette op på, hvis sunde virksomheder skal overleve.

NB! Håndtering af miljøforhold ved køb, salg og leje af ejendomme. Seminaret afholdes d. 24. maj 2017.

Det gælder også det berømmede realkreditsystem, som desværre har vist sig utilstrækkeligt på dette område, idet der er områder i Danmark, som ikke har fair lånemuligheder.

- Det er derfor, vi må handle. Det kan ske ved at lade staten skyde penge ind i et helt nyt finansieringsinstitut. Et finansieringsinstitut som kan låne penge direkte til små virksomheder og boligejere med en sund økonomi, siger Lars Storr-Hansen. Dansk Byggeri og SF peger på det tidligere FIH - Finansieringsinstituttet for Industri og Håndværk som inspiration.

NB! Odense: Håndtering af miljøforhold ved køb, salg og leje af ejendomme. Seminaret afholdes d. 25. oktober 2017.

FIH tilbød fra starten fastforrentede lån til under markedsrenten uden løbende gebyrer. Det lod sig blandt andet gøre på grund af et rentefrit indskud af staten. FIH skaffede lånemidlerne ved at sælge obligationer, som det kendes fra realkreditten, og lånte pengene ud som en bank. Risikoen for tab bar FIH selv.

- FIH var ikke mere risikovillig end andre banker og kreditinstitutter. Men ved at fokusere på landdistrikterne med egne filialer, kom man tættere på virksomhederne og fik en bedre viden om deres forretning. Dermed blev FIH en af årsagerne til det industrielle opsving i Danmark i efterkrigstiden, forklarer Lars Storr-Hansen, som dog også understreger, at et nyt finansieringsinstitut med et statsligt indskud ikke behøver at fungere på nøjagtig samme måde som FIH.

NB! Den nye planlov. KURSUS. Seminaret afholdes d. 11. maj 2017.

- Måske kunne det være en sag for pensionskasserne? Det vigtigste er, at vi politisk sikrer de nødvendige forudsætninger for vækst i hele Danmark. Så det igen bliver muligt at bo, arbejde og drive virksomhed overalt i Danmark, som politikerne siger, er deres ønske, slutter han.


Relaterede konferencer

Ungdomsboliger på et modent marked

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Servitutter og lokalplaner KURSUS

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS