Centralt i Nykøbing Falster tæt ved stationen og i første række til å og skov vil 400 boliger skyde op over de kommende år. En udviklingsgruppe bestående af en erhvervsmand, et lokalt boligselskab og forskellige rådgivere har sammen med kommunen udviklet Schillerkvarteret.

Kant Arkitekter har tegnet visionsprojektet for Schillerkvarteret, der skal rumme caféer, biograf, teater og butikker. Den nye bydel udvikles centralt i Nykøbing Falster og med 12 kilometer stranden i Marielyst. Schillerkvarteret henviser til A. Schillers Maskinfabrik, som har været en del af områdets identitet i mange år.

- I mange år har der været et stort fokus på storbyens potentialer – og urbanisering. Faktisk så meget at man helt har overset de enorme potentialer, der ligger uden for København og Aarhus. Med Schillerkvarteret er det ambitionen at indfri de kvaliteter, der ligger i at have skov, sund og marker i baghaven – og det helt unikke i at have en zoologisk have som nabo. Det er et helt særligt sted at få lov at bygge og bo, siger Sebastian Soelberg, kreativ leder i Kant Arkitekter.

Byggeriet af Femernforbindelsen til Tyskland og massive investeringer i togstrækningen mellem København og Hamborg vil forandre rejsetiderne i det østlige Danmark. Om få år vil beboerne i Schillerkvarteret kunne gå til stationen og tage et moderne tog til København. På 1 time ankommer toget til København, og når Femernforbindelsen står klar i 2029, vil de kommende indflyttere på 1,5 time kunne være i Hamborg.

- Jeg bringer mine erhvervsgrunde i spil med denne plan. Jeg har først selv for nyligt opdaget, hvor attraktivt området bag min virksomhed er. Stilheden ned til åen og skoven. Og spændende naboer som spejderne, skovbørnehaven, kulturfabrikken og ikke mindst Zoo. Med et stærkt udviklingssamarbejde med Boligselskabet Fjordparken og Kommunen er vi klar til at komme i gang nu, udtaler Allan H. Schmidt, der ejer størstedelen af projektområdet.

Åbningstrækket i fase 1 bliver 100 almene boliger, som skal opføres på en kommunal og privat grund. Lokalplanen er i proces og forventes færdig i starten af 2021, hvorefter byggeriet kan gå i gang. Lokalplanen vil indeholde et byggefelt til 40-50 private boliger i første række til åen og skoven.

Roskilde: De store projekter. Konferencen afholdes d. 22. oktober 2020.

- Jeg er glad for, at Boligkontoret Danmark blev inviteret med til at udvikle området helt fra starten. I projektet viser vi en vej for mange regionale hovedbyer i landet. Nøglen har været et tillidsfuldt udviklingsarbejde mellem private, kommunen og Boligselskabet Fjordparken. De almene boliger er åbningstrækket, og den del er Boligkontoret Danmark eksperter i. Men vi vil først være helt i mål med fase 1, når de første private boliger indflyttes, udtaler udviklingschef i Boligkontoret Danmark Erik Andreasen.

Boligselskabet Fjordparken står bag de første almene boliger, og direktør Anita Ulrik Sørensen forklarer nærmere om, hvad man kan forvente sig.

- De almene boliger bliver for alle gennem hele livet. Det ældre par der har solgt deres ejerbolig og ønsker at bo et sted med de samme værdier. Det unge par under uddannelse. Den nyligt fraskilte far eller mor med børn. Singler i alle aldre og mange, mange flere. En blandet beboersammensætning i en blandet by. Boligerne vil blive bygget med fokus på tilgængelighed. Vi forventer, at boligerne kommer til at ligge i et spænd fra cirka 45 kvm til cirka 90 kvm. Og vi vil arbejde for, at huslejen vil holde sig under 8.000 kr. om måneden for de største boliger, forklarer Anita Ulrik Sørensen.

Udviklingsplanen var egentlig klar til lancering allerede i midten af marts, men måtte skubbes, da landet lukkede ned på grund af coronavirus. Det var derfor med stor glæde, at Kant Arkitekter endelig kunne gennemgå udviklingsplanen for de lokale politikere, som også fik en rundtur på området i går.

- Placeringen ved åen, skoven, stationen og zoo skal opleves. Vi har tegnet et stort grønt boligprojekt med plads til fællesskaber og mangfoldighed. Og planen er løbende udviklet med øje for alle interesser. Derfor tror vi på, at både fase 1 og fase 2 kan gennemføres over de kommende 5-10 år, udtaler Sebastian Soelberg.

Projektudvikler Kristian Birkegaard har sammen med grundejer Allan H. Schmidt fra starten inviteret til samarbejde om områdets fremtid. I den ånd fik naboerne en forhåndsinfo og rundvisning i starten af ugen, og den samskabende linje vil de 2 fortsætte med.

- Vi har en robust udviklingsplan, som er klar til at blive skræddersyet, og vi glæder os til at invitere mulige samarbejdspartnere med ind i projektet. Vi er allerede i dialog med en række private aktører, som er interesserede i at investere i visionen, siger Kristian Birkegaard der efter konsulentstillinger i det kommunale og senest for Dansk Industri har etableret sig som selvstændig projektudvikler i virksomheden Birkelink ApS.

Lokalplanen for de første cirka 150 almene og private boliger i fase 1 forventes at starte op inden sommerferien.

Nøgletal for Schillerkvarteret

Fase 1: cirka 150 boliger

Andel almene: cirka 100 boliger

Andel private: cirka 40-50

Tidshorisont: 2-3 år

Fase 2: cirka 2-300 boliger

Område indeholder nuværende produktionsvirksomhed

Området kan udvikles til andre formål end boliger

Tidshorisont: 2-10 år.


Relaterede konferencer

Den nye Planlov KURSUS

Fremtidens betonbyggeri

Ungdomsboliger på et modent marked

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Aalborgs massive udviklingsprojekter