I samarbejde med udviklings- og entreprenørfirmaet KPC og AART architects bygger By & Havn og Københavns Kommune et nyt beboer- og kulturhus i Ørestad. Byggefeltet vil desuden rumme en daginstitution på 2.200 kvm og cirka 85 boliger fordelt på 6.700 kvm.

Byens Hus, som det hedder, skal danne ramme om nye fællesskaber, kultur, natur og idrætsaktiviteter for folk i alle aldre i området. Det bliver 2.500 mkvmstort, og byggefeltet vil derudover indeholde en daginstitution på 2.200 kvm og cirka 85 boliger fordelt på 6.700 kvm.

Foruden at fungere som fælleshus for beboerne i området, vil Byens Hus også blive et kulturhus for hele bydelen. For at kunne indfri denne ambition bidrager Københavns Kommune med 5 millioner kr. til byggeriet af Byens Hus og herefter 2 millioner kr. om året til drift. Når byggeriet er opført, vil By & Havn overdrage Byens Hus vederlagsfrit til Foreningen Byens Hus.

Huset er resultatet af en unik og innovativ samarbejdsmodel, hvor By & Havn viser en ny måde at skabe fællesskaber på i nye byområder. Lokalplanen bestemmer, at nye boligbyggerier i Ørestad Syd skal etablere fælleslokaler for beboerne på 1 procent af det samlede boligareal. Med Byens Hus bliver fællesarealerne for alle kvarterets boliger samlet i ét hus. Dermed får beboerne et meget stort hus, der har mange flere faciliteter end hvert boligbyggeri hver især ville kunne etablere.

I begyndelsen af 2018 afholdt By & Havn sammen med Københavns Kommune en række workshops og et borgermøde for at inddrage grundejere og interessenter i arbejdet med udviklingen af Byens Hus. De ønsker og behov, der kom frem, er indarbejdet i det byggeprogram, som By & Havn har fået udarbejdet af Nord Architects.

På den baggrund indbød By & Havn og KPC i foråret 2019 3 tegnestuer til at give et samlet bud på husets udformning, og der er nu udpeget en vinder af konkurrencen: AART Architects. I sensommeren vil By & Havn igen inddrage borgere og interessenter i arbejdet med den mere detaljerede indretning af Byens Hus.

NB! Finansiering af ejendom. Kurset afholdes d. 7. februar 2019.

- At bygge nye områder i København handler om meget andet end at lægge mursten og bygge infrastruktur: Vi ønsker at skabe områder, hvor folk ønsker at leve og møde hinanden i fællesskaber og mangfoldige byområder. Og vi ønsker især at inddrage beboerne i udviklingen af deres områder. Derfor har det været imponerende, lærerigt og ikke mindst interessant at høre om alle de ønsker og behov, som beboerne har ønsket, vi tog med i byggeriet, og vi glæder os til endnu mere borgerinddragelse, når vi kommer til den detaljerede indretning af Byens Hus, siger administrerende direktør i By & Havn, Anne Skovbro.

Stiftende partner og administrerende direktør i AART Architects, Torben Skovbjerg Larsen, har store forventninger til det kommende byggeri.

- Med Byens Hus samler vi Ørestad Syds fællesfunktioner ét og samme sted – og som et billede på livet i bydelen skaber vi samtidig et hus, der vokser op af terrænet med terrasser og uderum, så livet kan flyde frit mellem inde og ude på flere niveauer. Kort sagt bliver det et hus, hvor livet bliver attraktionsværdien. En social vision, som vi sammen med By & Havn og KPC ser frem til at omsætte til målbar og mærkbar merværdi for de mange borgere i Ørestad Syd, siger han.

Bag projektet står KPC, som glæder sig til at komme i gang med arbejdet.

- Vi er glade og stolte over at bidrage til dette helt unikke projekt, og over at By & Havn har valgt os som samarbejdspartner. Vi ser frem til at være med til at skabe rammerne om det fremtidige fællesskab i Ørestad Syd i samarbejde med områdets beboere, fortæller KPCs udviklingsdirektør Jesper Jørgensen.

By & Havn betaler 40 millioner kr. Københavns Kommune har i budgetaftalen for 2019 bevilget 5 millioner kr. i anlæg til opgradering af Byens Hus samt 2 millioner kr. i årlig drift. Øvrige driftsomkostninger finansieres af de tilknyttede grundejere med et årligt driftsbidrag samt fra udlejning til café og diverse aktiviteter.

By & Havn stifter en erhvervsdrivende forening, som bliver ejer af Byens Hus. De tilknyttede grundejere, hvis fælleslokaler er samlet i huset, bliver pligtige medlemmer.


Relaterede konferencer

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Køge: det store byggeboom frem til 2032