Priserne på boliger og erhvervsejendomme falder når et område udpeges som vådområde (Læs: oversvømmelser tit og ofte og dyrt). Erhvervsstyrelsen er kommet med en version 2 af oversvømmelses- og ødelæggelsesfaren. 

Det officielle navn er ”Vejledning i planlægning for forebyggelse af oversvømmelse og erosion” version 2. Vejledningen er udarbejdet i samarbejde med Miljøstyrelsen, Kystdirektoratet, Styrelsen for dataforsyning og effektivisering og DMI.

Denne 2. version af vejledningen er en opdatering af ”Vejledning i planlægning for forebyggelse af oversvømmelse og erosion”, som blev offentliggjort primo januar 2019.

Der er foretaget en opdatering af datagrundlaget for udpegningen af områder, der er truet af oversvømmelse og erosion.

Derudover er der tilføjet et nyt afsnit om den seneste planlovsændring, der i særlige tilfælde giver mulighed for at afskære klageadgangen ved kommunale fællesprojekter for kystbeskyttelses.

Endelig er vejledningen suppleret med en række nye eksempler på, hvordan kommuner har arbejdet med planlægning for at forebygge oversvømmelse og erosion.

10 tiltag

Udover at stoppe vandet når det kommer, så er der sat 10 tiltag i gang:

* Den tværministerielle klimatilpasningsportal, Klimatilpasning.dk, under Miljøstyrelsen samler, formidler ogløbende opdaterer nyeste viden, data og værktøjer i Danmark. Portalen er et samarbejde mellem ministerierog interessenter som KL og Danske Regioner.

* DMI offentliggjorde i efteråret 2019 et Klimaatlas med datamateriale for temperatur, nedbør, ekstremnedbør,havniveau og stormflod i det fremtidige danske klima. Klimaatlasset dækker hele Danmark og giver kommunerne et fælles datagrundlag til brug for klimatilpasningsindsatsen. Det sikrer, at der er fri adgang til ensartet information på tværs af kommunegrænser.

* Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, Miljøstyrelsen, KL og Danske Regioner har etableret samarbejdet Fælles data om terræn, klima og vand, som på tværs af det  offentlige gennemfører en række dataprojekter og sikrer samlet og let adgang til data med relevans for bl.a. klimatilpasning og planlægning. Samarbejdet understøtter som en del af den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2016 – 2020 en effektiv forvaltning på tværs af fagområder og ressorter.

* Vejledning til kommunerne og grundejerne om kystteknik og kystbeskyttelsesmetoder. Vejledningen er offentliggjort i oktober 2018 og er udarbejdet af Kystdirektoratet.

* Kystdirektoratet udarbejder en risikovurdering af hele Danmarks kyststrækning for at afdække risiko for erosion og risiko for oversvømmelse langs hele den danske kyststrækning (forventes klar 2020). Kystdirektoratet vil derudover udarbejde vejledende løsningsforslag til håndtering af risiko i forbindelse med kysterosion og oversvømmelse (forventes klar 2020).

* Med ordningen om kommunale fællesprojekter samles myndighedsansvaret i forbindelse med etablering af kystbeskyttelsesanlæg - både i kommunale fællesprojekter og øvrige kystbeskyttelsesprojekter - hos kommunerne fremfor den nuværende delte myndighed med Kystdirektoratet.

*Sagsprocessen gøres mere enkel og effektiv til gavn for grundejerne. Ændringen af kystbeskyttelsesloven trådte i kraft 1. september 2018.

* Trafik-, Bolig- og Byggestyrelsen har i 2018 udarbejdet en vejledning, ’Vejledning om byggeri i kystnære områder’, der retter sig mod bygherrer i forbindelse med nybyggeri, om- og tilbygninger i kystnære områder.Den behandler de forhold, der bør overvejes i forbindelse med at imødegå udfordringer i forbindelse med vand- stigninger og stormflod. 

* Erhvervsstyrelsen udgav ’Vejledning i planlægning for forebyggelse af oversvømmelse og erosion’ i januar 2019. Vejledningen er udarbejdet i samarbejde med Miljøstyrelsen, Kystdirektoratet, DMI og KL. Vejledningen vil løbende blive opdateret frem til og med 2020.

* Kystdirektoratet offentliggør i december 2019 kort over faren og risikoen for oversvømmelse i de udpegede risikoområder efter oversvømmelsesloven blev offentliggjort i december 2019. Scenarie-baserede vandløbsdata, som viser, hvilke arealer der potentielt kan oversvømmes fra vandløb ved hhv. en 20-, 100-, og 1000 års vandføring i vandløbene blev offentliggjort i marts 2020.

HVAD ER PÅ VEJ

Staten offentliggør i 2. halvår af 2020 en national risikovurdering af kysterosion og oversvømmelse frahavet. Der kortlægges frem mod 2120 for 3 gentagelsesperioder, og der suppleres med vejledende strategier og konkrete tiltag, der kan nedbringe oversvømmelses- og erosionsrisikoen.

For både oversvømmelse og den akutte erosion stiller staten farekort, sårbarhedskort og risikokort til rådighed. Data bliver tilgængelig på kystplanlægger.dk.

Scenarie-baserede vandløbsdata brugt i implementering af oversvømmelsesloven stilles i starten af 2020 til rådighed. Data bliver tilgængelig på oversvommelse.kyst.dk/webgis.

Der udvikles et Hydrologisk Informations og Prognosesystem (HIP), som fra 2021 vil give samlet adgang til data om vandløb og grundvand samt nye modelberegninger for dybden til terrænnært grundvand (100 meter grid) inkl. nedskalerede modelberegninger for dybde til terrænnært grundvand (10 m grid), vandindhold i jord (100 m grid) og vandføring i vandløb.


Derudover giver det også mulighed for udtræk af randbetingelser til videreudvikling af mere detaljerede lokale modeller og kortlægninger. HIP forventes desuden at give adgang til analyser om ekstremhændelser (nutid og fremtid), som fx 5-, 10-, 20-, 50- og 100-års hændelser for vandføring og terrænnært grundvand.

Vejledning

Den kommende nye vejledning kan læses på:

https://prodstoragehoeringspo.blob.core.windows.net/31e4eba1-f01d-4177-9566-b1e7e1d28a12/Vejledning_2020_2.version.pdf


Relaterede konferencer

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Fremtidens betonbyggeri

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Boligudvikling i Jylland

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS