De nyeste tal fra Ejendomstorvet.dk viser store forskelle i prisstigningen for leje af erhvervslokaler mellem bydelene i København. København K har oplevet den største stigning, her er lejeprisen per kvm steget 83 procent de seneste 4 år, og samtidige har bydelen fået 10 procent flere erhvervslokaler i udbud. København Ø har den laveste prisstigning med 27 procent de seneste 4 år, men har samtidig fået 22 procent færre lokaler i udbud. Ifølge 2 lokale erhvervsmæglere skyldes udviklingen kulturelle forskelle samt nybyggeri.

Forskellene mellem de københavnske bydele kan opdeles i 2 hovedområder, som hver repræsenterer en tendens: Den nordøstlige del af København, som indebærer København Ø, N og NV, og resten af hovedstaden, henholdsvis København K, S, V og SV.

- Alle de nordøstlige bydele har oplevet et fald i antallet af udbudte lokaler de seneste 4 år, gennemsnitligt er antallet af udbudte lokaler faldet 26,5 procent på tværs af de 3 bydele. Samtidige har disse områder haft den laveste prisstigning i hovedstaden, gennemsnitligt er de steget 35 procent. Billedet er lidt omvendt i de resterende bydele, hvor lejeprisen per kvm minimum er steget 52 procent, og samtidig har de alle fået flere lokaler i udbud, siger analytiker Nicholas McFall fra Ejendomstorvet.dk, som er ejet af landets erhvervsmæglere ligesom ”søsterportalen” Boligsiden.dk.

NB! Co-working: Kontorhoteller og kontorfællesskaber. Konferencen afholdes d. 4. december 2019.

Denne udvikling går imod princippet om udbud og efterspørgsel, men ifølge 2 lokale mæglere har udviklingen en naturlig forklaring, det skyldes nemlig både nybyggeri og kulturelle forskelle mellem de 2 områder. For eksempel har åbningen af nye kontorer på Kalvebod Brygge og Teglholmen været med til at øge priserne i København V og SV.

- Det tager tid for nybyggeri at blive absorberet ind i markedet, og derfor ser vi en stor stigning i udbuddet de steder, hvor nybyggeriet åbner. Samt er prisen for leje af nybyggeri selvfølgelig også dyrere end ældre boliger. Samtidig har København Ø historisk set også været dyrere og mere efterspurgt end de sydvestlige bydele. Derfor er udviklingen også et tegn på at prisforskellen har udlignet sig. Jeg oplever heller ikke længere, at lejerne fortrækker København Ø over de resterende bydele, siger Kim Borch, direktør for Kvadrat Bolig og Erhverv i København Ø.

Dertil kommer også de kulturelle forskelle mellem bydele i København.

- Det er blevet mere "hipt" at have en lokation i Vesterbro-området. Dertil kommer forskellen i lejertyperne, hvor Vesterbro er blevet det "hippe" område for nogle. Derfor ser vi en del opstartsvirksomheder leje sig ind i den vestlige del af København. Dette betyder, at vi har en stor rotation af lejere i København V. Modsat i København Ø, her er lejerne mere stabile, og derfor ser vi ikke samme niveau af rokader på Østerbro, siger Sabine Eriksen Gade, Partner, salgs- og udlejningschef hos La Cour & Lykke i København K.


Relaterede konferencer

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Ny udbudslov KURSUS

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Boligudvikling i København frem til 2030

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS