Omdannelsen af et 72.600 kvm stort erhvervsområde i Nordhavn rykker nu et skridt nærmere, da politikerne har besluttet at sende et lokalplanforslag i høring.

Et flertal af politikerne i Teknik- og Miljøudvalget har besluttet at sende lokalplanforslaget (PDF) for Svanemølleholm, der omfatter et 72.600 kvm stort areal i den vestlige del af Nordhavn, i offentlig høring. Startredegørelsen, der ligger til grund for lokalplanforslaget, er udarbejdet af AP Pension og By & Havn samme med Cobe, Sleth og Sangberg samt PLH Arkitekter.

Det gamle havneområde skal omdannes til et moderne byområde med serviceerhverv, der udnytter beliggenheden ved vandet. AP Pension ønsker aktuelt at opføre et domicil og et flerbrugerhus, herunder  ønsker Nykredit et nyt hovedsæde. Projekterne udgør tilsammen i alt 50.000 kvm og er placeret på Kalkbrænderiløbskaj.

Derudover ønsker By & Havn i overensstemmelse med Strukturplanen for Nordhavn at muliggøre erhvervsbyggeri langs østsiden af Sundkrogsgade. Her vil der blive mulighed for 60.000 kvm erhvervsbebyggelse samt parkeringshus.

I alt skal planerne muliggøre op til 110.000 kvm erhvervsbyggeri samt grønne områder herunder "Kranparken" og 2 kanaler. Hertil kommer et allerede planlagt teknisk anlæg på cirka 2.500 kvm til Hofor.

Ifølge Kommuneplan 2019 kan der i alt opføres 150.000 kvm etageareal til boliger og serviceerhverv i området Svanemølleholm. Lokalplanen fastlægger, at den vestlige del af rammen udlægges til serviceerhverv. Senere vil følge en lokalplan for den østlige del af rammen, der vil muliggøre boligbyggeri, så boligbyggeriet inden for den samlede ramme kommer til at udgøre cirka 25 procent af det samlede byggeri, fremgår det af lokalplanforslaget.

Lynetteholm, Nordhavn og Refshaleøen - 200 milliarders byggeri. Konferencen afholdes d. 16. juni 2020.

Ejendommene i området skal ifølge Teknik- og Miljøforvaltningen DGNB-certificeres til guld. Byggeriet ressourceoptimeres ved at anvende materialer, som kan genbruges, og CO2-udledningen begrænses ved blandt andet at etablere solceller, reducere bygningernes energiforbrug og ved at etablere parkeringspladser til el- eller delebiler.

Hele Nordhavnsområdet består af arealer, der er opfyldt siden slutningen af 1800-tallet. Området ’Svanemølleholm’ er skabt ved opfyldning mellem 1920 og 1970. Svanemølleholm ligger mellem Kalkbrænderiløbet mod vest og Skudehavnen mod øst. Igennem Svanemølleholm løber Sundkrogsgade.

Nordhavn er præget af den eksisterende havnedrift ved Orientbassinet/Levantkaj med containerterminalen, som ligger umiddelbart sydøst for lokalplanområdet og krydstogtterminalen, der ligger nordøst for Svanemølleholm. Det forventes, at containerterminalen flyttes til Ydre Nordhavn med udgangen af 2021.

Svanemølleholms område er i dag præget af enkelte erhvervshavneaktiviteter i forskellige mindre og større bygninger, herunder Bruun Rasmussens Kunstauktioner bygget i 2004 til lager og trykkeri samt store ubebyggede arealer.

Lokalplanen for Svanemølleholm ventes endeligt vedtaget i sensommeren 2020. Den resterende del af Svanemølleholm, der ligger ind mod Skudehavnen, forventes lokalplanlagt til boligbebyggelser senere.


Relaterede konferencer

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Ny udbudslov KURSUS