Projektet på 48.000 kvm kommer til at strække sig over 7 år med indflytning i 2028. Prisen anslåes til at blive 1,5 milliarder.

På Havnegade 5 i København ligger Danmarks Nationalbanks hovedsæde, som er tegnet af arkitekten Arne Jacobsen og opført i årene 1965-1978. I 2009 blev bygningen fredet af Slots- og Kulturstyrelsen

Det er den største restaureringsprojekt nogensinde af en modernistisk bygning i Danmark.  

Danmarks Nationalbank har opdelt projektet i 3 dele:

1) Der skal udskiftes marmor- og glasfacader.

2) Bygningen skal opdrifts- og klimasikres

3) Der skal i en omfangsrig indvendig hovedentreprise arbejdes med en række delprojekter. Bl.a., skal en del af bygningen PCB-saneres, brandsikkerheden og indeklimaet skal forbedres, og så skal bygningens indretning gøres mere tidssvarende.

I Arne Jakobsens ånd vil Danmarks Nationalbank bygge videre på de arkitektoniske principper, så Nationalbanken også i fremtiden har en ikonisk fredet bygning – der samtidig understøtter fremtidens arbejdsplads.

Nationalbanken søger nu en totalrådgivninger, der kan stå for hele projektet.

Udflytning

Nationalbankens medarbejdere flyttede i september 2020 til Langelinie Allé 47 på Østerbro i København, hvor man har lejet en bygning af ATP Ejendomme.

Det vil være Nationalbankens midlertidige domicil, mens arbejdet i Havnegade står på.

Overblik

Udvendige arbejder

Bygningens ydre facader er udført med Arne Jacobsens yndlingsmateriale den lysegrå Porsgrunn-marmor, der er opkaldt efter et stenbrud i Norge. Flere steder er marmorpladerne beskadiget af vejr og vind, og al marmor skal udskiftes.

Glaskonstruktionen bestående af 2-lags-termoruder udskiftes sammen med det ydre system af den såkaldte curtain wall-facade samt det øvrige facadeglas for at opnå en bedre fungerende facade og øge isoleringsevnen.

Nationalbankens haver bevares og stilles i depot for at undgå, at facadearbejdet beskadiger planterne.

Indvendige arbejder

Udskiftning af indeklimaløsningen. Bygningens indeklimadesign har løbende været vedligeholdt og forbedret, men der er nu behov for en større udskiftning af indeklimaløsningen. Opgaven består i at udvikle en ny energieffektiv løsning til luftskifte i bygningen.

Reducering af luftindholdet af PCB i bygningen ved hjælp af sanering.

Opgradering af brandsikkerheden i bygningen i form af bl.a. sikre tidssvarende flugtveje, sprinkling og røgudluftningsanlæg.

Etablering af en ny it-løsning for kabling og udstyr i forbindelse med kontorfaciliteterne.

Sikring af optimal udnyttelse af arealer i bygningen ved at undersøge, hvordan vi bedst udnytter bygningen i Havnegade, så den støtter op om organisationen og de aktiviteter og behov, Nationalbanken har i fremtiden. Kan kontorområder og mødelokaler fx indrettes eller placeres anderledes?

Realisering af en række større og mindre vedligeholdelsesprojekter er en del af projektet. Det drejer sig bl.a. om foldevægge, som skal renoveres, forskellige energioptimeringstiltag, udskiftning af inverter på solceller samt udskiftning af kran- og løfteudstyr.

Målet er, at der ikke skal udføres større vedligeholdelsesarbejder i Havnegade 5 i årene efter restaureringen og renoveringen.

Sikring mod havvandsstigning

Bygningen skal sikres mod havvandsstigning og skybrud – pga. bygningens tætte placering ved vandet.

Fire jordankre skal udskiftes, og der skal lægges dræn rundt om bygningen for at sikre mod vand i kælderen og evt. sætningsskader i bygningen.

Baggrund


Danmarks Nationalbank flyttede i 1870 sit hovedsæde fra Slotsholmen til Holmens Kanal, til en bygning tegnet til formålet af arkitekten J.D.Herholdt. Trods
flere efterfølgende udbygninger blev de fysiske rammer efter 2. verdenskrig for snævre, og der opstod et behov for at udvide.

Af hensyn til bankens opgaver var det vigtigt at bevare beliggenheden tæt på centraladministrationen.

Nationalbanken opkøbte derfor mellem 1944 og 1961 de resterende ejendomme i karréen rundt om Herholdts bankbygning, og det åbnede mulighed for at erstatte det gamle bygningskompleks med et nyt og udvide bankens rammer betragteligt.

I 1961 udskrev Danmarks Nationalbank en arkitektkonkurrence for 5 af tidens førende arkitekter, som Arne jacobsen vandt.


Relaterede konferencer

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Ny udbudslov KURSUS

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS